Het rommelt sinds begin van dit jaar bij SAP-dienstverlener Superp uit Geldermalsen. Na het ontslag van directeur John Hoogendoorn kampt het bedrijf met een cashflow-tekort waardoor Superp moeite heeft de salarissen aan ongeveer 150 medewerkers uit te betalen. Ook de verkoop van bedrijfsonderdelen Orbrix en Valor bracht niet de gewenste inkomsten.
Hoe groot het probleem precies bij Superp is, is vooralsnog niet helemaal duidelijk. De directie is tot nog toe onbereikbaar voor commentaar. Wel blijkt uit stukken die in handen van Computable zijn, dat de SAP-dienstverlener moeite heeft de financiën rond te krijgen. Aandeelhouders staken eerder al 350.000 euro in Superp, in april wordt daar door hen nog eens twee ton bijgestort.
De restantopbrengsten uit Orbrix en Valor bedragen 350.000 euro en ook wordt de belastingschuld met een half miljoen euro verlaagd door verwachte teruggave. De kredietstand bij de bank is met 750.000 euro verlaagd, maar dat alles leidt niet tot oplossing van het probleem. Het bedrijf denkt dat nog minimaal een buffer van een half miljoen euro nodig is.
Personeelsparticipatieplan
Superp is inmiddels gestart met het zoeken naar nieuwe inkomsten. Het bedrijf wil nieuw uit te geven aandelen aan het eigen personeel verkopen om met dit personeelsparticipatieplan weer wat ‘spek op de botten’ te krijgen. De directie schat de volledige waarde van Superp op vijf miljoen euro, maar hoopt een waardering van minimaal vier miljoen euro te krijgen. Het bedrijf maakt zijn personeel lekker met het vooruitzicht dat de verwachte bedrijfswaarde eind 2010 minimaal negen miljoen zal zijn. Het bedrijf baseert zich hierbij op een winst van minimaal 1,5 miljoen euro.
Of de inkomsten uit het personeelsparticipatieplan op tijd komen om een verdere verslechtering van de financiële positie te voorkomen, valt te bezien. Net als voorgaande maanden kan Superp ook in april niet de salarissen op tijd aan het personeel uitkeren. Woensdag 28 april 2010 zijn de medewerkers verder geïnformeerd over het cashflow-tekort.