Ik weet niet of het nog steeds zo werkt maar in China was het vroeger zo dat je een huisarts betaalde zolang je gezond was en niet wanneer je ziek was. Preventief onderhoud versus correctief onderhoud.
Toch is het bij de meeste ict-beheercontracten juist omgekeerd. Hoe meer service calls, hoe hoger de rekening. Ergens is dat wel logisch maar toch, zou het niet anders kunnen? Net zoals de Chinese doctor, dài fu als ik het goed heb, je waarschijnlijk wel een rekening stuurt als je zo stom bent om van de muur te vallen en je been te breken, zijn er bepaalde categorieën van service calls die buiten deze regeling vallen. Maar dat het goed zou zijn dat serviceproviders worden gestimuleerd om aan call-reductie te doen, lijkt mij evident. Met een knipoog naar een gezond leefpatroon, goed eten en in beweging blijven, misschien is er een markt voor application lifestyle-services.
Fantastisch concept.
Bij de dokter-patient relatie is er ook een grijs gebied: wanneer betaal je wel en wanneer niet (zie het gebroken been voorbeeld).
Bij de callcenters krijg je hetzelfde: deze call is veroorzaakt door de “domme” gebruiker en moet betaald worden en de andere call is veroorzaakt door de “gebrekkige service” van de dienstverlener.
Je zou een lijstje moeten hebben van type service calls die niet betaald hoeven te worden.