Zakelijke dienstverleners maken zich weinig zorgen over eventuele tekorten aan ict-personeel. Dit blijkt uit een enquête die kenniscentrum Ecabo onder zijn leerbedrijven heeft gehouden. Ongeveer eenvijfde van de respondenten verwacht wel knelpunten in de personeelsvoorziening. Slechts 6 procent daarvan denkt echter binnen een jaar tegen een probleem aan te lopen. 13 procent verwacht op de langere termijn moeilijkheden te ondervinden bij het vinden van ict'ers.
De ondervraagde leerbedrijven zien vooral problemen bij het vinden van applicatieontwikkelaars. Eenvijfde denkt dat het lastig wordt om vacatures in te vullen, 11 procent op de korte termijn en 9 procent op de langere termijn. Medewerkers ict denken de leerbedrijven makkelijker te kunnen vinden. Slechts 6 procent verwacht hier problemen.
Beroepsrichtingen
De Ecabo-enquête heeft betrekking op de verschillende beroepsrichtingen die Ecabo vertegenwoordigt, de economisch administratieve, ict- en veiligheidsberoepen. In vergelijking met de andere Ecabo-beroepsgroepen zijn de leerbedrijven minder positief over het vinden van werknemers voor de ict-functies. Gemiddeld over alle richtingen verwacht 13 procent van de leerbedrijven knelpunten in de personeelsvoorziening. Hiervan denkt 5 procent op de korte termijn moeilijkheden te ondervinden bij het invullen van vacatures en 8 procent op de langere termijn.
Een leerbedrijf is een organisatie waar een scholier die een mbo-opleiding volgt stage kan lopen. Bijna drieduizend leerbedrijven van Ecabo hebben deelgenomen aan het onderzoek. De vragen over de richting ict zijn voornamelijk beantwoord door bedrijven uit de sectoren zakelijke dienstverlening, onderwijs en handel & reparatie.
Volgens mij zitten de meeste ICT-ers van 30-35 onder de 4K/mnd bruto. Dus dan is mijn conclusie: er is geen tekort.
Marcel, hoe bedoel je precies de koppeling tussen het salaris dat jij noemt en het tekort dat er volgens jou niet is?
Nog steeds denken bedrijven de kip met gouden eieren voor een dubbeltje op de eerste rang te kunnen krijgen. Dat heeft tot gevolg dat veel bedrijven op dit moment niemand aannemen die niet precies aan hun ideale plaatje voldoet, ook al is die persoon een heel goede kandidaat voor de functie. Bedrijven herplaatsen liever een vacature drie keer dan dat ze een kandidaat aannemen die niet helemaal aan hun ideaalbeeld voldoet, ook al is dat nog zo irreeël. Tegen het einde van het jaar en de jaren daarna krijgen al die bedrijven keihard de deksel op de neus omdat ze te lang hebben gewacht met personeel aannemen en de beste kandidaten aan zich voorbij hebben laten gaan.
Goed nieuws voor de huidige zittende generatie ict-ers!
RV: eerder goed nieuws voor de generatie IT-ers die er nu niet meer zit bedoel je 🙂
Patrick, er zijn genoeg ontwikkelaars op de markt. Deze mensen zijn op dit moment werkzaam als freelancers. Sommige gaan zelfs naar het buitenland (waaronder ikzelf) om een redelijk salaris te kunnen ontvangen. Het salaris van een startende marketingmedewerker op academisch niveau is niet passend voor een ervaren DBA-er van 35 jaar oud. In 2000 wilde men mij aannemen voor 1700 per maand als senior ontwikkelaar. Deze werkgever gevestigd in de dure randstad heeft altijd vacatures. Hoe zou dat nu komen?
Het gaat om een onderzoek voor de Ecabo-markt, die van MBO-ers. Daar is steeds minder behoefte aan, vooral aan ICT-medewerkers van “maar” niveau 2-3. Dat werk doen handige gebruikers er steeds vaker bij.
De kop is dus misleidend. De kop zou moeten zijn: “Bedrijven niet bang voor tekort MBO ICT-personeel”. T.a.v. HBO-er en vooral WO-er is het een heel ander verhaal; die van de varkensvleescyclus.
Ik snap niet zo goed hoe iedereen hier een ‘mening’ kan hebben over IT tekorten. Als je de statistieken en onderzoeken op naslaat, lezen we al jarenlang dat er tekorten zijn en dat de tekorten groter zullen worden. Wellicht dat er in bepaalde gebieden binnen IT minder tekorten zullen zijn dan anderen (IT is zo breed dat meningen en statistieken wellicht altijd langs elkaar heen praten?), maar de tekorten zijn in mijn ogen niet te ontkennen. Dat mensen nu niet ‘bang’ zijn heeft wellicht met korte termijn strategie te maken (nu zoeken bedrijven minder capaciteit en zijn er ook gemakkelijker IT-ers te vinden)?
In de afgelopen decennia haalden IT bedrijven en afdelingen alle trucs uit de kast om aan getalenteerde IT-ers te komen. Zijn we dat dan alweer vergeten?
@Roger: lachen om IT-ers uit het buitenland betrekken? Volgens mij haal je 2 dingen door elkaar: bedrijven die IT-ers offshore inzetten om aan hun capaciteit te voldoen en bedrijven die dit doen om (alleen) kosten te besparen. En volgens mij leg je ook een verband tussen offshoring en kwaliteit dat er niet is…
@ Maarten: ik weet niet waar je de bedragen vandaan haalt?; India er erg groot. Wellicht dat je bij Infosys in Bangalore op 45 euro per uur uitkomt, maar dit is niet het geval in andere delen van India in de wereld.
@Roger: wat ik bedoel, is dat het tekort blijkbaar niet zo groot is dat de salarissen er echt van stijgen. Die blijven voor hoogopgeleide, niet-leidiggevende ict-ers redelijk stabiel. Een echt tekort zou leiden tot hogere salarissen maar dat zie ik niet terug in de laatste hype periode. Wel in de uurtarieven van de uurtje-factuurtje fabrieken natuurlijk…
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de markt hier niet goed werkt omdat ict-ers wellicht ook leuk werk willen hebben zonder lange dagelijkse reistijd 😉