De Belgische automatiseerder Cegeka zoekt klanten in Nederland. Het binnenhalen van het uitbestedingscontract met Ziut beschouwt het bedrijf als een belangrijke steun in de rug. Volgens directeur Luc de Clerck kan Cegeka wedijveren met de grote spelers in Nederland op het gebied van prijs en serviceverlening. ‘Wij winnen het op openheid, flexibiliteit en pricing.’ Een overname van een Nederlandse partij om het marktaandeel sneller te vergroten, wordt overigens niet uitgesloten.
Ziut, dienstverlener voor de openbare verlichting, besteedt zijn werkplek- en infrastructuurbeheer uit aan Cegeka uit België. Een opmerkelijke deal, omdat uitbesteding van ict naar België nog amper voorkomt in Nederland. Ook voor Cegeka is de overeenkomst een mijlpaal: het betreft het eerste grote 100 procent Nederlandse contract dat de automatiseerder uit Hasselt binnensleept. Het bedrijf heeft al beheercontracten lopen met milieu- en afvalorganisatie Van Gansewinkel-AVR, maar die beslaan voor een deel ook Belgische activiteiten. ‘Het Ziut-contract is ons eerste grote Nederlandse contract’, zegt Luc de Clerck, directeur Cegeka België.
Graantje meepikken
Cegeka is met een omzet van 165 miljoen euro en 1450 medewerkers een van de grootste ict-dienstverleners in België. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren diverse overnames gepleegd, waaronder het Nederlandse softwarebedrijf Databalk in 2006, en wil binnen een paar jaar doorgroeien naar een omzet van 250 miljoen euro in de Benelux. Daarbij verwacht Cegeka ook een graantje te kunnen meepikken op de Nederlandse markt, stelt De Clerck. ‘ Wij voelen ons comfortabel bij het midden- en kleinbedrijf, maar leveren ook aan grote organisaties. Wij richten ons op klanten, variërend van 240 tot vijfduizend werkplekken. Wij denken te kunnen wedijveren met automatiseerders in Nederland vanwege onze open en flexibele houding.’
Fat en thin clients
Dat klinkt als een stoplap, maar volgens De Clerck ligt daar echt het onderscheid. ‘Ons sterke punt is dat we luisteren naar wat een klant wenselijk vindt. Daar passen wij ons aanbod op aan. Wij gebruiken ons boerenverstand. Bij de grotere ict-dienstverleners in Nederland bestaat vooral een ’take it or leave it’-houding, waarbij de klant zich moet schikken in het aanbod van de leverancier.’ Cegeka claimt hybride werkplekonafhankelijke oplossingen met fat en thin clients aan te bieden. De automatiseerder uit Hasselt beschikt over een ‘server based computing’-datacentrum met standaarddiensten op basis van service level agreements (sla’s) . Om in Nederland dicht op de klant te kunnen zitten, biedt het bedrijf ook een aantal infrastructurele diensten aan vanuit het kantoor van dochteronderneming Databalk in Veenendaal.
Winstgevend
De Clerck voorziet op de Nederlandse markt ook op prijs te kunnen concurreren. De loonkosten van het Belgische bedrijf liggen lager en het bedrijf zegt slim te zijn in het inkopen van stroom voor het datacentrum. ‘Die combinatie zorgt ervoor dat we aantrekkelijk geprijsde aanbiedingen kunnen doen. Wij zijn ook open over onze tarieven. We hoeven niet het hoogste tarief met hoge winstmarges aan een klant in rekening te brengen. Maar we doen ook niet geheimzinnig over wat we eraan willen verdienen.’ Op de vraag of Cegeka zich met de Ziut-deal heeft ingekocht op de Nederlandse markt antwoordt de directeur van Cegeka België. ‘Absoluut niet. Ook het contract met Ziut is winstgevend.’
Overnames
Naast het verlenen van infrastructuurbeheerdiensten beschikt Cegeka ook over softwareoplossingen voor een aantal branches. In Nederland nam het in dit kader in 2006 Databalk over. Deze softwaredienstverlener uit Veenendaal (ruim 250 medewerkers) levert software en ondersteuning aan de zorgsector en woningcorporaties. Cegeka heeft in tegenstelling tot veel concurrenten een goed 2009 achter de rug, met een omzetgroei van 19 procent (zo’n 70 procent van de inkomsten is terugkerende omzet). Bestuursvoorzitter André Knaepen verwacht voor 2010 een groei van 21 procent. In de Belgische zakenkrant De Tijd liet hij optekenen dat hij overnames in Nederland niet schuwt om als aanbieder voldoende gewicht in de schaal te kunnen leggen. Verder wil hij meer gebruikmaken van de goedkope ontwikkelkracht in Oost-Europa. Nu beschikt Cegeka nog over een filiaal in Roemenië, maar Knaepen wil tevens in Polen en Tsjechië vestigingen openen.
CGK
De bedrijfsnaam Cegeka is een (fonetische) samenstelling van de drie hoofdletters C, G en K die staan voor de eerste eigenaren: CSC, GIMV en Kempense Steenkolenmijnen. Cegeka werd in 1988 opgericht in het kader van een werkgelegenheidscompensatieregeling voor Belgisch Limburg vanwege de sluiting van de steenkolenmijnen. De it-divisie ervan vormde de kern van het bedrijf, de Amerikaanse automatiseerder CSC en Belgische durfkapitalist GIMV stapten in als mede-investeerders.
In 1992 kocht het management de aandeelhouders uit en bouwde het de commerciële tak Cegeka Datacenter (ontstaan uit een samenwerking van Kempense Steenkolenmijnen en Volvo Cars Sint-Truiden) uit tot een renderende ict-dienstverlener. Vanaf 2004 startte het bedrijf een overname-offensief en nam het de afgelopen jaren naast het Nederlandse Databalk de Belgische firma’s Host IT, Cortex, Ardatis, MSP, IT Omni en NSI over.
André Knaepen, de huidige bestuursvoorzitter van Cegeka, is nog steeds meerderheidsaandeelhouder. De huidige andere aandeelhouders zijn investeringsmaatschappij LRM en het Centrum voor Overheidsinformatica. Recent verworven klanten zijn onder andere Delta Lloyd Life, de Belgische verzekeringsdivisie van de Delta Lloyd Groep, en de rederij MSC Belgium. Van de 1450 medewerkers zijn er elfhonderd gestationeerd in België, driehonderd in Nederland en vijftig in het ontwikkelcentrum (Inside Software) in Roemenië.