Surf, de samenwerkingsorganisatie van het hoger onderwijs op het terrein van ict-innovatie, gaat de komende jaren het hoger onderwijs in Nederland versterken door in te zetten op duurzame ict-innovaties. Het Meerjarenplan 2011-2014, waarin staat beschreven hoe de organisatie dat wil bereiken, wordt medio juni in zijn definitieve vorm gepresenteerd.
In de strategie voor de jaren 2011 tot 2014 is een aantal speerpunten benoemd, zoals het behouden van de koppositie op het terrein van netwerkinfrastructuur, het optimaliseren van beveiligings- en privacyaspecten in de digitale wereld, de bevordering van alternatieve vormen van sourcing en duurzaamheid, het bieden van een infrastructuur voor (open) digitale content, het ontwikkelen van een nationale, transparante en competitieve ict-onderzoeksinfrastructuur en het verhogen van kwaliteit en rendement in het hoger onderwijs.
Bezuinigen
Willem te Beest, de afgelopen vier jaar voorzitter van het Algemeen Bestuur en Dagelijks Bestuur van Surf, en eindverantwoordelijk voor de totstandkoming van het plan: 'Het hoger onderwijs in Nederland staat de komende jaren voor de uitdaging om internationaal concurrerend te blijven terwijl ook bezuinigd moet worden. Dat is niet eenvoudig. De samenwerking binnen Surf helpt ons om de krachten te bundelen en zo efficiënt en effectief mogelijk onze middelen voor ict-innovatie in te zetten.'
'Als de overheid daarnaast bereid is te investeren in het versterken van de onderzoeksinfrastructuur en in de realisatie van het kabinetsstandpunt over de bundeling van de ict-infrastructuur, kunnen we onze internationale positie aanzienlijk versterken', vervolgt Te Beest.
Surfnet6
Het Meerjarenplan 2011-2014 is het zevende meerjarenplan op rij. Het hoger onderwijs bundelt al sinds 1987 zijn krachten via Surf. Het eerste meerjarenplan van Surf, 'Samenwerken reken maar!', legde de basis voor het internationaal vermaarde netwerk Surfnet6, dat de hoger onderwijsinstellingen in Nederland met elkaar verbindt. Het netwerk behoort tot de snelste en meest geavanceerde netwerken ter wereld.
Jammer dat de met belastinggeld gefinancierde infrastructuur van SURF niet beschikbaar is voor de belastingbetaler. Hetzelfde geldt ook voor de glasvezel-infrastructuren van Rijkswaterstaat, hoge investeringen met een erg lage benuttingsgraad. Ieder z’n “eigen landelijke glasvezel-netje” is een wel erg gemakkelijke manier om met onze belastingcentjes om te gaan.
Welke politieke partij zit deze zaak op de agenda?