Voor het schooljaar 2009-2010 staan ruim 20.000 deelnemers ingeschreven voor een ict-opleiding op mbo-niveau. Het aantal mbo-leerlingen dat een ict-opleiding volgt, is daarmee met tweehonderd leerlingen licht gestegen ten opzichte van het schooljaar 2008-2009. Dit blijkt uit het Arbeidsmarktonderzoek 2010 van kenniscentrum Ecabo voor de richting ict.
De opleiding Medewerker beheer ICT op niveau drie is de populairste variant van de verschillende ict-opleidingen op mbo-niveau. Meer dan zevenduizend mbo'ers volgen deze richting. Maar ook de studie ICT beheer op niveau vier doet het goed. Dit schooljaar staan bijna vierduizend leerlingen ingeschreven voor deze opleiding. Het aantal studenten dat de mbo-opleiding Applicatieontwikkelaar volgt ligt rond de 1500. Het aantal leerlingen dat een mbo-opleiding op niveau vier volgt is ten opzichte van het vorige schooljaar met zo'n tweehonderd gedaald.
Stijging
Het aantal studenten dat in 2009 een ict-diploma heeft behaald is ten opzichte van 2008 gestegen. 5272 studenten haalden hun papiertje. In 2008 waren dit er nog 5062. In totaal zijn ruim tweeduizend diploma's uitgereikt aan scholieren die een ict-opleiding op niveau vier volgden, ruim 1750 op niveau drie en een kleine 1400 op niveau twee.
Na het behalen van hun diploma gaat 38 procent van de mbo-verlaters ict direct aan het werk. 18 procent kiest ervoor om werken en leren te combineren en 38 procent kiest voor een fulltime opleidingstraject. 6 procent van de mbo-verlaters zit werkloos thuis.
Beheer op niveau 3 zie ik bijna niet gevraagd worden in personeelsadvertenties. Maar misschien dat dat veranderd is als die jongens en meisjes eenmaal van school af komen. Gezien de toch wel forse reclamecampagnes om een ICT studie te volgen, vind ik het toegenomen aantal van 200 extra studenten toch wel wat mager. Ik denk dat veel studenten na de crisis liever een wat veiligere en arbeidszekere opleiding volgen. Per slot van rekening zit er in iedere familie wel een ICT-er, die voor de zoveelste keer weer als eerste en als hardste aan de beurt was om op straat te vliegen.
Wat ik mis is in het artikel is het percentage dat met diploma van school af komt en vervolgens er helemaal niks mee doet en een geheel ander beroep kiest. Maar goed, nu er weinig ICT-ers gevraagd worden zal je volgensmij zien dat het aantal mensen dat voor een ICT opleiding zal kiezen ook weer afneemt.
Dat niet alleen. De nare nasmaak van de vele ontslagrondes onder IT-ers blijft nog een paar jaar hangen hoor. Zeker op MBO niveau. Dat zag je in 2002 bij KPN ook, toen er ineens 5000 mensen uit moesten terwijl het jaar tevoren nog veel nieuw personeel was aangenomen. Daar zijn ze op personeel vlak op afgerekend toen ze weer mensen wilden aannemen. Veel mensen hadden zoiets van “een bedrijf met een dergelijk personeelsbeleid, daar wil ik me niet aan branden” en kozen voor een veiligere haven.
Datzelfde zie je volgend jaar ook weer gebeuren. Bedrijven die een ondoordacht personeelsbeleid hebben gevoerd en hun mensen rücksichtlos bij het oud vuil hebben gezet, krijgen daar met ingang van volgend jaar en nog jaren daarna de rekening voor gepresenteerd. Wie wil dan nog werken voor een bedrijf waar je bij de eerste economische scheet uit ligt?