De Zweedse netwerk- en telecomgigant Ericsson is de grote winnaar van de deconfiture van zijn Canadese branchegenoot Nortel. Door de overname van enkele belangrijke Nortel-onderdelen profiteert Ericsson van versnelde ontwikkeling van de nieuwe generatie mobiel breedband (lte) en een vergroot aandeel op de markt voor cdma-infrastructuur.
In november 2009 nam Ericsson alle activiteiten met betrekking tot de ontwikkeling van lte over van Nortel. De verwachting is dat het bedrijf met de overname een leidende partij wordt bij de verdere ontwikkeling en commerciële implementatie van long-term evolution (lte), de nieuwe generatie mobiel breedband. Voor zijn ontmanteling was Nortel namelijk een van de aanjagers van de ontwikkeling van de nieuwe technologie.
Zelf werkt Ericsson ook hard aan lte. Zo legden de Zweden het allereerste commerciële lte-netwerk ter wereld aan in Stockholm. Andere netwerkleveranciers die in de weer zijn met lte, zijn bijvoorbeeld Alcatel-Lucent, Nokia Siemens Networks en Huawei.
Korea en cdma
Ook op andere terreinen profiteert Ericsson van de ontmanteling van Nortel. Zo neemt de Zweedse onderneming Nortels meerderheidsaandeel in de joint venture met het Koreaanse LG-Electronics over. Daarmee hoopt het bedrijf voet aan de grond te krijgen op de vooruitstrevende telefoniemarkt in Korea. Dat lukte tot dusver slechts mondjesmaat, onder andere doordat in Korea de mobiele telefonie is geënt op de technologie cdma en Ericsson vooral gsm-netwerken levert.
Met de aankoop van Nortels divisie Carrier Networks, eind 2009, krijgt Ericsson veel expertise van cdma in huis. Nortel was daarvan namelijk een van de grootste leveranciers ter wereld. Cdma (code division multiple access) is een standaard voor mobiele telefonie die voornamelijk in Noord-Amerika en Azië veel wordt gebruikt. In 2005 besloot Ericsson nog om een groot deel van zijn cdma-activiteiten af te stoten, juist doordat de concurrentie met Nortel en het toenmalige Lucent Technologies.
Troeven
In totaal legden de Zweden bijna 1,5 miljard dollar neer voor de erfenis van Nortel. Met een indrukwekkend palet aan technologische kennis van lte, cdma en gsm en goede toegang tot een van de meest innovatieve telecommarkten, heeft Ericsson nu zware troeven in handen gekregen. Gezien de flinke concurrentie die op de loer ligt, kunnen die troeven wel eens goed van pas komen.
LEES OOK: Nortel: de ondergang van een netwerkreus