Soms is er voor een essentiële Windows-applicatie geen bruikbaar alternatief onder Linux te vinden. Je kunt dan gebruikmaken van emulatie of virtualisatie om toch zo’n applicatie te draaien onder Linux.
Standaard heeft Linux daarvoor WINE aan boord, een Windows-emulatieomgeving. Die slaagt er echter maar in beperkte mate in om Windows-applicaties onder Linux aan de praat te krijgen. PhotoShop en diverse Office-versies kun je hiermee wel aan de gang krijgen, maar in de praktijk moet je vaak uitgaan van een versie die eerst onder Windows is geïnstalleerd. Dat is niet zo handig in een Linux-centrische omgeving.
Voor een betere prestatie bestaat er een commerciële oplossing: CrossOver Linux van CodeWeavers (www.codeweavers.com). Met dit systeem kun je Windows-software vanaf de geleverde cd- of dvd-rom installeren alsof het onder Windows zelf was. Dit systeem werkt vrij goed: wij hebben met succes Microsoft Office 2003 onder Linux geïnstalleerd en kunnen gebruiken. Het kost zo’n 64 euro per client (1 licentie, degressieve prijsbepaling).
VirtualisatieAls je een applicatie zou willen gebruiken die het ook vertikt binnen een Windows-emulatieomgeving, dan kun je nog altijd kiezen voor volledige platformvirtualisatie. De bekendste oplossing is dan natuurlijk VMWare. Bij het PowerPack van Mandriva zit dat er al in. Daarnaast bestaat er ook nog het gratis en open source VirtualBox (van Sun, nu Oracle), standaard aanwezig in heel wat distributies. Uiteraard zit in de laatste Linux-kernels virtualisatie ingebouwd, maar dat dient in eerste instantie voor het virtualiseren van meerdere Linux’en. Alle 64-bit distributies bieden overigens hypervisor-ondersteunde virtualisatie. Alle hier besproken Linux-distributies gaan er prat op de beste virtualisatie te leveren, maar in werkelijkheid is dat natuurlijk vooral te danken aan de hardwarevirtualisatie-ondersteuning in de 64-bit processoren van Intel en AMD.
Conclusie
Als bedrijf is het zeker mogelijk je zakelijke toepassingen naar open source onder Windows of onder Linux te migreren. Eventueel kan het via emulatie of virtualisatie als er geen alternatief bestaat. De grote namen bij de Linux-distributeurs bieden daar heel wat oplossingen voor. Het kost natuurlijk een investering op het gebied van leerprocessen en afsluiten van nieuwe onderhoudscontracten. Maar over het algemeen kan alles wel een flink stuk goedkoper. Potentieel een nog groter voordeel is de vrijheid die je krijgt. Dankzij open standaarden ben je zeker van langdurige ondersteuning en kun je eenvoudig migreren naar andere leveranciers of platformen.
Gebruik je veel Amerikaanse software of diensten, dan is Red Hat een logische Linux-keuze. Wens je vooral een nauwe samenwerking met Windows, dan vind je die bij Novell SuSE. Wens je absoluut een Europese Linux die erg gebruiksvriendelijk is en veel aan boord heeft, dan raden we Ubuntu aan. Mandriva is minder interessant geworden voor bedrijfsdesktops sinds ze hun ‘Corporate Desktop’ overboord gegooid hebben.
Productinfo – Novell SuSE Linux Enterprise Desktop
Product: Novell SuSE Linux Enterprise Desktop (SLED) 11 (binnenkort 11 SP1)
Producent: Novell; USA; www.novell.com/linux/desktop/
Leverancier: Novell resellers – contacteer Novell, www.novell.be
Adviesprijs: vanaf 100 euro/jaar/apparaat (basiscontract)
Productinfo – Red Hat Enterprise Linux
Product: Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 5.4 Desktop
Producent: Red Hat, USA; www.redhat.com/rhel/desktop
Leverancier: www.europe.redhat.com/belgium/
Adviesprijs: vanaf 60 euro/jaar (basiscontract)
Productinfo – Mandriva
Product: Mandriva One 2010, eventueel PowerPack 2010
Producent & Leverancier: Mandriva, F; www.mandriva.com
Adviesprijs: gratis (Mandriva One), vanaf 49 euro (PowerPack)
Productinfo – Ubuntu
Product: Ubuntu Linux Desktop Edition 9.10 ‘Karmic Koala’; volgende versie 10.04 ‘Lucid Lynx’ verschijnt op 29 april e.k.
Producent & Leverancier: Canonical Ltd., IM; ww.ubuntu.com/products/whatisubuntu/desktopedition
Adviesprijs: gratis, onderhoudscontracten beschikbaar
De kern
* Linux bedrijfsdesktopsystemen zijn gebruiksvriendelijk, veilig en ongevoelig voor parasieten en virussen; bovendien draaien ze prima op uw bestaande pc’s.
* Samenwerking met Windows kan, maar er zijn beperkingen.
Jozef Schildermans en Johan Zwiekhorst (Data TestLab)