Antivirusbedrijf McAfee heeft woensdagmiddag 21 april per abuis een software update uitgebracht die een essentieel Windows-systeembestand aanziet voor een virus. Door de update is een onbekend aantal Windows-pc's ernstig van slag geraakt. Alleen machines waarop Windows XP SP3 is geïnstalleerd, blijken vatbaar voor het probleem.
Tot de problemen behoren ongevraagd herstarten en 'blue-screens-of-death'. McAfee heeft de fatale update inmiddels van haar servers verwijderd en een herstelbestand online gezet.
Het herstelbestand voorkomt dat svchost.exe, een essentieel Windowsbestand, wordt aangezien voor een virus. Daarnaast probeert het het verwijderde systeembestand terug te halen uit de cache. Als dat niet lukt, bijvoorbeeld doordat de computer is herstart, zoekt het herstelbestand naar het systeembestand in de Service Pack-bestanden die op de pc zijn geïnstalleerd.
Het antivirusbedrijf waarschuwt gebruikers, die een melding kregen dat het w32/wecorl.a-virus op hun pc is ontdekt, hun computer niet te herstarten.
Nieuwe virus update
Ook heeft McAfee instructies online gezet voor het herstellen van beschadigde Windows-systemen. Daarnaast is een nieuwe virus update online gezet. Deze versie maakt geen Windows-systeembestanden onschadelijk.
De forumwebsite waarvandaan het herstelbestand kon worden gedownload, raakte in eerste instantie overbelast.
Die fix werkt niet helemaal zoals het moet want er gebeurt nog veel meer met Windows en hij wordt grondig beschadigd…
Wanneer stopt de ziekte die alle ICT makers zich eigen gemaakt hebben nu eindelijk? Men is te gemakzuchtig met testen, men is geneigd te weinig geschoold personeel aan het maken van software te zetten. Lekker goedkoop.
Als wij veertig jaar geleden dergelijke slechte software hadden opgeleverd waren we snel de laan uit gestuurd. Nu is de eerste de beste jodocus met een cursus webdesign een ict-specialist. Nou en dat merken we de laatste jaren!!
Bij ons (Erasmus MC, Rotterdam) vielen achter elkaar PCs voor het “virus”. Steeds weer reboot. Vrij snel hebben we besloten om overal de PCs uit te laten zetten (’t Was tenslotte een virus…). De instructie om de PC niet te herstarten mag dan wel juist zijn, maar bij ons natuurlijk behoorlijk mosterd na de maaltijd.
Nu zijn we de problemen aan het oplossen. Bij alle PCs waar ik als admin toegang heb gaat het goed. Een collega-admin van een andere afdeling is niet aanwezig. Zijn adm-ww heb ik niet. Daardoor kan ik twee PCs niet herstellen. Iemand een idee voor een workaround?
Al is dit een nare fout van McAfee, ik ben blij dat er niet echt een virus is doorgedrongen. Wellicht waren de problemen dan groter geweest.
Wat is er gebeurd met de programmeur die dit gereleased heeft ???
ARRHG ze halen groter dan en kleiner dan eruit….en
backslash…
@KeesNW
Druk een Ubuntu-disk(cd) in de machine, boot zonder te installeren.Als het goed is worden de Windows-disken gemount. Browse naar quarantine. Kopieer svchosts.exe naar system32 waarbij de drive en dir is waar Windows is geinstalleerd.
In Program Files rename de dir met McAfee naar iets anders zodat McAfee niet start. Sync de machine en shutdown.
Haal de Ubuntu-disk eruit en boot windows.
Read more: https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/security/3331501/1276896/mcafeeupdate-schakelt-windowsbestand-uit.html#3331791#ixzz0lpELjXVn
svchost.ex is toch al jarenlang onderdeel van Windows? Welke beginneling bij McAffee hebben ze dan laten geloven dat het een virus is?
Goed getest ook.
svchost.exe houdt de services in de lucht.
Het is al eerder gebeurd dat een virusscanner, niet McAfee, deze exe probeerde te bestrijden.
Ook waren er hoaxes die aan raadden om dat bestand te verwijderen.
Nog een reden om minder/geen Windows te gaan gebruiken. Zowel virussen als virusscanners zijn een bedreiging voor de pc’s en dus voor de dagelijkse werkzaamheden.
Wie gaat deze grap betalen?
Lang leve Sophos. Nergens problemen mee!