Eurocommissaris Neelie Kroes vindt dat Europese lidstaten elk één persoon politiek verantwoordelijk moeten maken voor ict. In een interview met Inpublic, het blad van ict-dienstverlener Inter Access, zegt ze dat ze ‘het toejuicht als een lidstaat hier iemand politiek verantwoordelijk voor maakt'. In Nederland woedt een discussie over wie binnen de overheid verantwoordelijk is voor ict.
‘De ervaring leert dat landen met een politiek aanspreekpunt doorgaans hoger scoren op de benchmark. Enerzijds komt dit doordat het onderwerp meer politieke aandacht krijgt. Anderzijds stelt het lidstaten in staat om versnippering van elektronische dienstverlening tegen te gaan', zegt Kroes tegen hoofdredacteur van Inpublic en Computable-expert Overheid Willem Beelen.
België heeft een minister die verantwoordelijk is voor ict. In Oostenrijk bestaat een chief information officer. Kroes vindt het prettig om een vast aanspreekpunt voor ict binnen een land te hebben. Nederland heeft weliswaar een chief information officer, namelijk Maarten Hillenaar, maar hij is niet politiek verantwoordelijk.
Overheidsdiensten op maat
Daarnaast wil Kroes meer overheidsdiensten op maat aanbieden. Zij wil dat burgers via een persoonlijk webportaal hun belastingaangifte of aanvraag van gemeentelijk uittreksel kunnen regelen. In Nederland is hiervoor het portaal Mijnoverheid.nl opgezet. ‘Dat betekent dat publieke diensten op lokaal, regionaal, nationaal en op Europees niveau aan elkaar moeten worden geschakeld om met elkaar te communiceren.' Volgens de eurocommissaris wordt momenteel al getest hoe de Nederlandse DigiD's aan te sluiten op andere nationale elektronische identiteitssystemen.
Ict speelt bij de standaardisatie van de elektronische dienstverlening een belangrijke rol. Het gevaar dat Kroes ziet, is dat de Europese interne markt kan fragmenteren door juridische, organisatorische, technische of andere barrières. Kroes: ‘Dat leidt er bijvoorbeeld toe dat slechts 5 procent van de tenders in Europa door een internationale aanbieder wordt gewonnen. Daarom hebben we een proefproject gestart om 27 afzonderlijke systemen voor elektronisch aanbestedingen met elkaar te verbinden. Dat maakt de Europese aanbestedingsmarkt overzichtelijker.'
Lees ook het hele interview met Neelie Kroes, dat overheidsexpert Willem Beelen, hoofdredacteur van Inter Access-magazine Inpublic, had met haar.
‘Dat betekent dat publieke diensten op lokaal, regionaal, nationaal en op Europees niveau aan elkaar moeten worden geschakeld om met elkaar te communiceren.’ En hoe zit dat met de beveiliging? Lijkt mij een enorm risico.
Één verantwoordelijke voor ICT lijkt me een goed idee. Daarmee voorkom je dat overal verschillende aanpakken, visies en strategieën ontstaan. Dat maakt het erg lastig om efficiënt te werken en te beveiligen.
Goed plan. Als deze verantwoordelijke dan ook het voortouw neemt in een gestandaardiseerde systeem ontwikkelings methode. Ik stem voor Jackson System Development oftewel JSD. NB: “methode” is niet synoniem aan een checklist of iets dergelijks. Het op de juiste manier toepassen van de regels in JSD garandeert een uitstekend ontwerp. Dat is dus iets anders dan het in gedachten doorlopen van toekomstige stappen, waarbij eerdere ervaringen helpen valkuilen te vermijden. Een échte JSD-er maakt heel goede oplossingen. Vandaar mijn keus.