Het is een bewuste keuze om het aantal cio's in het samenwerkingsverband voor grote steden te beperken tot de ict-directeuren en informatiemanagers van Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. 'Als te veel partijen aanschuiven, verliest de samenwerking aan slagkracht.' Dat stelt Hans Nijman, cio van Rotterdam en initiator van het overleg tussen de hoogste ict-managers bij de genoemde gemeenten. In juni 2010 moet na een eerste analyse duidelijk zijn wat de gemeenten op ict-gebied voor elkaar kunnen betekenen.
Dan is een zogenoemde quick-scan afgerond, waarbij informatiemanagers van de betrokken gemeenten de verschillende ict-projecten binnen de andere grote steden hebben geanalyseerd. Nijman: 'Elke gemeente doet de komende jaren een aantal grote investeringen in de automatisering. Die zijn allemaal gebaseerd op de uitgangspunten van de Nora en de Gemma (Nederlandse Overheid Referentie Architectuur en GEMeentelijke Model Architectuur, red).'
Hij vervolgt: 'De eerste vraag is natuurlijk: kunnen we elkaars oplossingen gebruiken?' In de tweede fase van de samenwerking kijken we waar we kennis, kunde en producten kunnen uitwisselen. Aan het eind van 2010 volgt een evaluatie van het grotestedenoverleg.'
Veel te druk
Nijman vertelt dat bewust is gekozen om het aantal deelnemers aan het grotestedenoverleg beperkt te houden. 'Als je met zeven tot acht mensen rond de tafel moet, wordt het veel te druk en krijg je te veel visies. Samenwerkingsverbanden zijn dan niet altijd succesvol.'
De betrokken gemeenten behouden afzonderlijke contacten met samenwerkingsverbanden zoals Dimpact, dat zich richt op digitale dienstverlening van gemeenten. Nijman behoudt ook zijn vaste contacten, bijvoorbeeld met Mat Huurders, cio van de Drechtsteden en Paul Prooij van de gemeente Haarlemmermeer, maar richt zich daarnaast op het overleg met de cio's van Amsterdam en Den Haag.
Gesloten beurs
Nijman sprak al maandelijks met de cio van Amsterdam en trad ook al regelmatig in contact met de cio van Den Haag. Dat overleg is nu beklonken in een samenwerking.
Uitgangspunt is dat de uitwisseling van kennis, kunde en producten tussen gemeenten zo in balans is dat oplossingen met gesloten beurs kunnen worden uitgewisseld.
Het half april aangekondigde grotestedenoverleg behelst naast de uitwisseling van kennis en kunde, een stageprogramma waarbij informatici bij de verschillende gemeenten een kijkje in de keuken nemen. Dat moet zorgen voor de instroom van hoogwaardige nieuwe medewerkers.
“waarbij informatiemanagers … de verschillende ict-projecten binnen de andere grote steden hebben geanalyseerd”
Peer reviews zijn een prima middel en is meestal veel goedkoper dan het inhuren van externe krachten.
“Uitgangspunt is dat de uitwisseling van kennis, kunde en producten tussen gemeenten zo in balans is dat oplossingen met gesloten beurs kunnen worden uitgewisseld”
Dat is geen garantie dat er geen extra kosten gemaakt worden. Juist in grote bureaucratische organisaties doet men al snel genoeg alsof de uren van vaste krachten geen investering zijn (want worden ze toch al betaald).
“Als je met zeven tot acht mensen rond de tafel moet, …… krijg je te veel visies”
Het gaat om feiten die tot een gemeenschappelijke analyse leiden. Dat de steden elk een eigen beeld hebben van wat ze willen bereiken (en dus ook een eigen visie ontwikkelen), staat los van wat ze van elkaar kunnen leren.