De doelstelling om in 2010 10 procent van de binnenkomende facturen bij de overheid digitaal te ontvangen en verwerken, wordt waarschijnlijk niet gehaald. Dat stelt Factuurwijzer, een onafhankelijke organisatie die e-factureren promoot. Volgens de organisatie ligt het percentage digitaal verwerkte overheidsfacturen op dit moment op 7 procent en zijn de ontvangende overheidsorganisaties minder ver gevorderd dan de bedrijven die hun facturen via het digitale loket moeten insturen.
Friso de Jong van Factuurwijzer.nl: 'In 2014 moet 70 procent van de facturen aan de overheid digitaal worden aangeleverd en verwerkt. Dat is heel veel.' Volgens De Jong heeft de val van het kabinet het e-factureren bij de overheid vertraagd. Er lagen vergevorderde plannen om e-factureren verplicht te stellen, maar het is nu onduidelijk wat daarmee gebeurt, zegt hij.
Om het vertrouwen en de adoptie van e-factureren onder bedrijven en overheden te vergroten, wordt een Keurmerk E-factureren opgesteld. Het gaat om een keurmerk dat wordt getoetst door de Raad voor Accreditatie. Op 3 mei 2010 worden de eerste keurmerken verstrekt aan ongeveer 25 organisaties.
Daarnaast wordt een gratis checklist opgesteld waarbij bedrijven zelf kunnen controleren of ze hun processen op orde hebben. Daarvoor worden dezelfde uitgangspunten gebruikt die de Belastingdienst hanteert. De Jong: 'De toegevoegde waarde van het Certificaat E-factureren is vooral interessant voor dienstverleners. Hiermee besparen ze fors op hun externe audit-kosten. Bovendien kunnen ze hun klanten op een objectieve manier garanderen dat hun dienst voldoet aan de fiscale normen die in de checklist staan en aan de handelsrechtelijke aspecten. Dat zijn de beginselen die in het Keurmerk E-factureren staan.'
Belangenverstrengeling
De certificaten en keurmerken worden uitgegeven door Stichting Waarborg E-factureren. Dat is een voortzetting van Platform Elektronisch Factureren (ELFA), een club van aanbieders zoals dienstverleners, die kennis uitwisselt over e-factureren. Maar er is gekozen voor een onafhankelijke stichting om de schijn van belangenverstrengeling van leveranciers tegen te gaan.
Momenteel vindt een proefproject plaats met het Keurmerk E-factureren, daarbij zijn 27 bedrijven betrokken. Daarnaast worden testen uitgevoerd met de koppeling van digitale facturen en Logius, het digitale loket van de rijksoverheid dat bekendstaat onder de naam Digipoort.
In tegenstelling tot hierboven beschreven is Stichting Keurmerk E-factureren geen voortzetting vanuit Platform ELFA. Het betreft een onafhankelijk initiatief vanuit Factuurwijzer.