Supply Center zegt slachtoffer te zijn geworden van een telefoonfraude. Het heeft veel hogere rekeningen dan normaal van Tele2 ontvangen. Waarschijnlijk is er onder andere vanaf Cuba gefraudeerd, aldus Supply Center.
Robert Cozijnsen, directeur van Supply Center, zegt een tijdje terug het slachtoffer te zijn geworden van communicatiefraude. Hij overlegt nu met Tele2 over de volgens hem te hoge rekening. Ook wil hij dienstverlener AMR ICT aanspreken over de installatie van de IP-PBX, een Cisco UC520. Cozijnsen benadrukt dat het niet aan Cisco ligt, maar aan de installatie.
Cozijnsen meldt: ‘Wij bellen ongeveer voor 80 euro per maand, maar onlangs werden wij geconfronteerd met een rekening van Tele2 van 15.498,41 euro. Uiteraard hebben wij Tele2 bericht dat hier sprake moet zijn van een misverstand. Helaas bleek dit niet het geval. Uit nader onderzoek bleek dat derden via onze telefoonlijn verbindingen hadden opgezet met onder andere Cuba. Er zijn ruim 9100 gesprekken gevoerd met bovengenoemde rekening als gevolg.’ Tele2 beroept zich volgens Cozijnsen op de algemene voorwaarden.
Bovendien heeft Supply Center een aanvullende rekening van 6000 euro gekregen, omdat blijkt dat de fraude daarna nog ruim een week is doorgegaan. Cozijnsen: ‘Tele2 stelt dat de verantwoording voor het gebruik van de telefoonlijn bij de contractant ligt en dat derhalve de rekening gewoon voldaan moet worden. Het spreekt voor zich dat wij het hier niet bij willen laten zitten. Wij stellen ons op het standpunt dat dergelijk excessief gebruik van onze telefoonlijn door Tele2 opgemerkt had moeten worden en dat zij ons hierover hadden moeten berichten en hadden moeten ingrijpen om de schade te beperken. Het hackersgilde schijnt over middelen te beschikken om op redelijk eenvoudige manier te traceren waar ze kunnen toeslaan. Het kan dus iedereen overkomen. Dat blijkt ook uit het feit dat na een klein onderzoek kan worden geconstateerd dat op jaarbasis ongeveer 700 Nederlandse bedrijven hetzelfde overkomt. De gemiddelde schade per geval bedraagt ongeveer 16.000 euro. De totale schade op jaarbasis is ongeveer 15.000.000 euro. Door deze vervelende ervaring en opgedane wetenschap ontstond bij mij de behoefte hier meer ruchtbaarheid aan te geven. Ik hoop hiermee wat publiciteit te kunnen genereren omtrent deze relatief onbekende vorm van fraude. Ik wil hiermee bereiken dat collega-ondernemers op de hoogte worden gebracht over deze vorm van fraude zodat zij hun (beveiligings)maatregelen kunnen treffen om te voorkomen dat zij hier ook de dupe van worden.’