Middelbare scholieren kiezen steeds vaker voor exacte vakken. Uit cijfers van het Platform Bèta Techniek blijkt dat Havo- en VWO-scholieren steeds vaker kiezen voor een bètaprofiel, namelijk het profiel Natuur & Gezondheid of het profiel Natuur & Techniek. Het profiel Economie & Maatschappij was zes jaar geleden nog het populairste profiel onder middelbare scholieren, nu is dat het profiel Natuur & Gezondheid.
Havo- en VWO-scholieren kiezen een profiel als ze naar de bovenbouw gaan. Zij kunnen kiezen uit vier profielen, namelijk Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid en Natuur & Techniek. De laatste twee profielen zijn bètaprofielen. Een middelbare scholier die kiest voor deze profielen krijgt bijvoorbeeld les in biologie of scheikunde.
Om een ict-opleiding te kunnen volgen hoeft een scholier niet een bepaald vakkenpakket te hebben. De ict-opleidingen lieten jaren geleden de eis voor een bepaald vakkenpakket vallen om zo meer studenten de kans te geven te kiezen voor een dergelijke opleiding.
Meisjes
Uit de cijfers van het Platform blijkt ook dat meisjes steeds vaker kiezen voor een bètatechnische studie. Vergeleken met 2000 kozen in 2008 54 procent meer meisjes voor een dergelijke studie in het hoger onderwijs. Onder jongens steeg het instroomcijfer met 20 procent.
Beatrice Boots van het Platform Bèta Techniek: ‘Uit verschillende onderzoeken blijkt dat meisjes in Nederland net zo goed presteren als jongens in exacte vakken. Meisjes zijn echter vaker onzekerder over hun talent hiervoor.'
Quote
“Om een ict-opleiding te kunnen volgen hoeft een scholier niet een bepaald vakkenpakket te hebben.”
Ahhhhhh vandaar…. dat verklaart veel.
Laten we hopen dat deze leerlingen een andere beta-richting kiezen. De ICT in Nederland word langzaam uitbesteed aan andere landen. Elk mislukt project word onder het tapijt geveegt of men gilt door de gangen dat het wel een succes is (wat niet weet wat niet deert). Als we zo doorgaan hebben we in 2012 geen enkele afgestudeerde ICT-er meer nodig. Alleen nog maar projectleiders, project hulpjes en advocaten om de leveranciers aan te klagen na het zoveelste mislukte project (pardon geslaagde project). Veel wijsheid toegewenst.
Pascal / Jan,
Het grote probleem bij het falen van ICT projecten ontwikkeld in eigen land is het ontbreken van funktionele kennis van het stuk gereedschap waar naar gevraagd is. Maw. aan alle disciplines achtergronden is sterke behoeft. ICT zou een aanvullende studie moeten zijn. Het VEELal niet slagen van funktionaliteiten geproduceerd in het buitenland (spanje/india maakt niet uit) zijn miscommunicatie, cultuurverschillen en ontbreken van specifieke EU/NL kennis (al dan niet fiscaal-/administratief). De projectleiders zijn ook veelal IT-ers zonder affinitiet of specifieke kennis van de gevraagde funktionaliteit.