Van de hbo-studenten die beginnen met de opleiding Informatica, haalt de helft binnen vijf jaar zijn bachelorsdiploma. De andere helft doet er langer over of stopt de studie voortijdig. Dit blijkt uit gegevens over het rendement van hbo-opleidingen die de HBO-raad jaarlijks presenteert.
Van de hbo-studenten Informatica met als vooropleiding havo haalt slechts 43 procent binnen vijf jaar de eindstreep. Wanneer een informaticastudent eerst een mbo-opleiding heeft afgerond, wordt de slagingskans groter. 58 procent van deze studenten studeert binnen vijf jaar af.
Bij de opleiding Bedrijfskundige Informatica ligt het rendement iets lager. 54 procent van de hbo-studenten die eerst een mbo-opleiding hebben afgerond, haalt binnen vijf jaar de eindstreep. Van de studenten die met een havo-diploma zijn ingestroomd, is dit 45 procent. Van de hbo-opleiding Technische Informatica zijn geen cijfers beschikbaar.
Bijna tweederde van de ict-studenten die een mbo-opleiding afrondt, stroomt door naar het hbo. Dat blijkt uit het arbeidsmarktonderzoek 2010 van kenniscentrum Ecabo voor de richting ict. De populairste vervolgopleiding onder deze mbo-opgeleide ict'ers is Informatica.
De doorstroom van deze mbo'ers is van levensbelang voor de informaticaopleidingen van Nederlandse hogescholen. Dat bleek tijdens een bijeenkomst van ICT~Office, waar vertegenwoordigers van mbo- en hbo- instellingen en de overheid aanwezig waren. Veel hbo-opleidingen zouden zonder de instroom van mbo'ers geen bestaansrecht hebben.
Belachelijk! Als je een beetje door werkt is zo’n studie in 4 jaar met gemak te halen… Als je echt wil is 3 jaar zelfs te doen. Ook denkend aan de beoogde bezuinigingen in het onderwijs lijkt het me slim studenten te motiveren om de studie sneller af te ronden… (nu moet je binnen 10 jaar je diploma halen wil je prestatiebeurs omgezet hebben naar gift, laten ze daar (afhankelijk van opleiding) eens 4 of 5 jaar van maken).
@Mario
Ik zou ervoor willen pleiten dat studenten juist langer over hun studie doen. Kunnen ze werkervaring opdoen, ervaring in nevenfuncties en een bijdrage leveren aan onderzoek en ontwikkeling. Dit alles leidt tot gemotiveerdere studeten en betere (meer) afgestudeerden.
5 jaar of langer over deze opleiding>>>??
dan heb je niks in de informatica te zoeken, dan is het gewoon niks voor jouw!!!
ik heb deze opleiding ook met 2 vingers in me neus gehaald in 3,5 jaar.
hiervoor mavo en mbo gedaan. als je een beetje oplet en je huiswerk maakt is dit voor iedereen goed te doen, de jeugd van tegenwoordig gaat liever coma zuipen.
wat gaat nederland toch achteruit.
@Rob
Ik ben het oneens met je stelling. Ik heb mijn Informatica studio ook in 3,5 jaar afgerond en naast mijn studie werkte ik 16+ uur per week als student assistent/programmeur/zelfstandig ondernemer. Altijd relevant en vakinhoudelijk. Daarnaast zat ik ook nog in diverse commissies (OC, Deelraad, Sollicitatie..). Dus is uitloop nodig? Ik denk het niet.
O ja, na jaar 1 woonde ik ook op kamers en genoot ik van het studentenleven. Het enige wat ik achterwege gelaten heb is een studentenvereniging.
@ Rob
Op zich heb je een punt, maar niet elke student wil dit. Ik heb mijn HBO in 3 jaar gehaald. In die drie jaar heb ik 12 uur in de week gewerkt bij een lokale supermarkt (als leidinggevende) en ik heb een eenmanszaak opgestart waar ik nu (half jaar na afronden studie) nog steeds ongeveer 100 vaste klanten aan over heb gehouden.
Het ligt ook aan de studie, en belasting, en aan hoe “gemakkelijk” het de betreffende student af gaat. Het nadeel van langer studeren is dat de kosten verder omhoog gaan.
Ik zie het zowiezo als een onmogelijk taak om een IT student af te leveren aan het bedrijfsleven zonder dat deze bijscholing nodig heeft. Je kunt een student niet alles laten leren wat hij nodig heeft (wat bijv. bij zorg opleidingen mijn inziens wel een heel eind lukt) zodat hij meteen genoeg kennis heeft om te gaan werken. Dit is afhankelijk van de situatie / omgeving van zijn werkgever.
Jammer dat het artikel zich beperkt tot alleen IT. Hoe zijn de percentages voor bijvoorbeeld Elektro, werktuigbouw of chemie (ook allemaal bèta)
Ik weet nog wel toen ik begon aan mijn studie (Eind jaren 80), één van de docenten zei:
Kijk eens goed naar je buurmanvrouw; één van jullie 2 zit hier volgend jaar niet meer.
Zo vreemd vind ik het daarom niet dat het percentage zo laag is.