De chief information officers (cio's) van de gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gaan samenwerken. De ict-directeuren gaan elkaar adviseren over de inzet van ict binnen de gemeentelijke organisatie. Daarnaast wordt mogelijk gebruik gemaakt van elkaars systemen en oplossingen zodat niet iedere gemeente afzonderlijk nieuwe automatiseringsmiddelen hoeft te ontwikkelen en aan hoeft te schaffen. Er wordt ook een gezamenlijk stageprogramma opgezet.
Het gaat om een traineeprogramma voor jonge ict-professionals die in de verschillende steden ervaring opdoen op de ict-afdeling.
De samenwerking moet leiden tot standaardisatie, hergebruik en gezamenlijke ontwikkeling van ict. De Bestuursdient van de gemeente Rotterdam, dat het bericht over de samenwerking naar buiten brengt: 'Het is niet efficiënt als iedere gemeente zelf ict-toepassingen of opleidingen ontwikkelt. Bovendien is er in de drie steden al veel beschikbaar op dit gebied.'
De dienst benadrukt dat een belangrijk voordeel is dat de informatiearchitecturen van de grote steden op de uitgangspunten van de Nederlandse Overheid Referentie Architectuur (NORA) en de GEMeentelijke Model Architectuur (GEMMA) zijn gebaseerd. 'Waar nodig worden de architecturen nader geharmoniseerd en geconcretiseerd, zodat er een solide gemeenschappelijke basis is voor nieuwe ontwikkeling', aldus de bestuursdienst.
Experts rouleren
Het traineeprogramma is gericht op mensen die na hun studie al enige jaren werkervaring hebben opgedaan. Zij worden in de gelegenheid gesteld zich te specialiseren in informatie en ict. Zij zullen rouleren over de grote steden. De opleiding leidt tot een formeel erkend diploma.
De Bestuursdienst: 'Omdat informatie en ict de gehele gemeentelijke organisatie raken, hebben de cio's hun samenwerkingsinitiatief op maandag 12 april 2009 besproken met de gemeentesecretarissen van de drie gemeenten. Eén van de conclusies was dat de grote steden in toenemende mate behoefte hebben aan medewerkers en topmanagers die de mogelijkheden en het belang van ict onderkennen en dit weten te verbinden met de bedrijfsprocessen.'
Het is de bedoeling dat de samenwerking in de toekomst wordt uitgebreid naar andere overheden. Eind 2010 worden de resultaten van de samenwerking geanalyseerd.
SOAG-revisited??
(Zie onderste lade resp. statisch archief).
Goed om dit te lezen. Overigens kennen wij van AMIS uit de dagelijkse praktijk al wel informele samenwerking. Rond ons product APS komen we zeer regelmatig met de 3 grote gemeenten bij elkaar om te bespreken hoe we gezamenlijk verder komen, hoe investeringen kunnen worden gedeeld of eerdere investeringen worden hergebruikt.
Dit is nu echt prachtwerk te noemen.
Aan alle betrokken CIO’s: Proficiat!
Komen ze er echt nu pas achter dat het wel eens voordelig zou zijn om samen te werken ?
Armand en Andre, denken jullie nu meer opdrachten te krijgen?
Samenwerken is prima. Weer alleen een Gemeentelijk Bevolkings Systeem laten ontwikkelen met miljoenenoverschrijdingen is niet slim. Maar dat wisten ze daar 15 jaar geleden ook wel.
Deze drie gemeenten met ongeveer dezelfde zwakten, kunnen beter wat leren van de middelgrote gemeenten die bij hen voorlopen.
Een CIO per gemeente… Misschien zit daar wel het probleem?
@Johan, scherp opgemerkt 🙂
Jonge ICT professionals die ervaring op moeten doen. Leuke tegenstelling. Maar als ik zo de gerelateerde artikelen links zie dan denk ik dat John enigzins gelijk heeft.