De 2,6 GHz-frequentieveiling is 20 april om 10.00 uur van start gegaan. Aan de veiling doen vijf telecombedrijven mee. Zij bieden op frequenties waarop ze mobiele telefoniediensten kunnen aanbieden, bijvoorbeeld via LTE of Wimax. De frequentieveiling moet zorgen voor meer nieuwkomers op de mobiele telefoniemarkt.
Het ministerie van Economische Zaken maakt niet bekend welke bedrijven aan de veiling deelnemen. Naast de grote telecomaanbieders Vodafone, KPN en T-Mobile doen waarschijnlijk ook Tele2, Ziggo en UPC mee. De twee laatstgenoemde zouden bij de veiling onder de naam Ziggo4 gezamenlijk bieden, wist nieuwssite Webwereld te achterhalen.
Er komt een frequentieband van in totaal 190 MHz onder de hamer. Bedrijven kunnen (meerdere) blokken spectrum van 5MHz verwerven. In totaal zijn er 38 blokken te verdelen. De drie bestaande aanbieders kunnen in totaal maximaal elf kavels bemachtigen: Vodafone vijf, KPN vier en T-Mobile twee. De overige 27 kavels zijn bedoeld voor nieuwkomers.
De duur van de veiling hangt af van het verloop van het biedproces. Het ministerie verwacht dat de vergunninglening eind mei, begin juni plaatsvindt. Dan maakt het ministerie ook de hoogste bieders bekend.
Vijf deelnemers
Telecombedrijven moesten zich voor 8 januari 2010 inschrijven om mee te kunnen doen aan de veiling. Toen werden negen bedrijven toegelaten door het Agentschap Telecom, het onderdeel van EZ dat de veiling organiseert. In de weken die volgden moesten de bedrijven een zekerheidsstelling overhandigen. Het is niet duidelijk of dit het struikelblok voor vier van de negen bedrijven is geweest waardoor ze uiteindelijk van deelname af hebben gezien.
Vodafone en KPN waren het overigens niet eens met het beleid van het ministerie. Zij vinden het niet juist dat de bestaande aanbieders maar 30 procent van de kavels kunnen bemachtigen. Daarom stapten zij naar de rechter om uitstel voor de veiling. De rechter vond echter dat de veiling op 20 april gewoon door kon gaan.