Succesvolle projecten worden gedreven door de onderliggende business cases. Eén van de aandachtsgebieden waarbij business cases van groot belang is, is Business Intelligence.
Business intelligence (bi)-projecten richten zich op informatievoorziening binnen organisaties. Doelstelling van dit soort projecten is altijd de realisatie van rapportage- en analysefaciliteiten, en zonodig de onderliggende databases. Dit klinkt als iets waar altijd wel een business case voor zou moeten zijn. Bi is er immers voor de business, en business-mensen worden warm van business cases.
Helaas worden er veel bi-projecten zonder goede business case opgestart. Hiervoor wordt meestal één van deze redenen opgegeven: 1) Het project is heel klein begonnen, we hadden nog geen business case nodig 2) We hadden goede bedoelingen vanuit ict, maar de business case moesten we nog vinden 3) Het management wilde deze mooie rapportage tools, zag er zo goed uit.
Bi-projecten zonder business cases kunnen zelfs succesvol zijn, door tijdig op te leveren en tevreden gebruikers te hebben. Toch zijn bi-projecten zonder business case onverstandig. Om bruikbaar te zijn moeten bi-projecten goed aansluiten bij de informatiebehoefte van gebruikers, die werkzaam zijn in specifieke business processen. Het is precies het verbeteren van juist die business processen waardoor succesvolle bi wordt gedefinieerd.
Door het vooraf vaststellen van business cases wordt de kans op business succes dus stukken groter. Moeilijk? Soms zijn bi-projecten minder makkelijk te bepalen. Het helpt niet om naar de specificatie van een mogelijk rapport te staren. De beste aanpak is het om de business processen van potentiële gebruikers te onderzoeken. Welke informatie zorgt voor hoger rendement? Welke informatie zorgt voor lagere kosten?
Daarnaast is er vanuit ict-afdelingen toenemende aandacht voor het verlagen van de kosten van BI en voor hogere flexibiliteit van oplossingen. Door combinaties van slimme methoden en technieken is het mogelijk om met lagere kosten tegelijk betere resultaten te halen. Een goed voorbeeld hiervan is het automatisch genereren van datamodellen en etl (extraction, transformation and load) voor data warehouses, in plaats van traditionele ontwikkeling. Gebruik van deze technieken scheelt tot 50 procent van de ontwikkeltijd, een business case op zichzelf.
Conclusie: goede business intelligence wordt gedreven door business cases!
“Een goed voorbeeld hiervan is het automatisch genereren van datamodellen en etl (extraction, transformation and load) voor data warehouses, in plaats van traditionele ontwikkeling.”
Interessant, wordt dit al in de praktijk toegepast? Heeft iemand hier meer informatie over?
Robert, wat zou volgens jou in de business case moeten staan ? Het woord business case wordt vaak te gemakkelijk gebruikt. Kun jij een aantal conrete voorbeelden geven hoe je dat ziet ?
Hallo Paul, we hebben diverse voorbeelden van software generatie voor data warehousing. BIReady stelt je in staat om een functioneel model van een dwh te ontwerpen, waarna de techniek (datamodellen en ETL) wordt gegenereerd. DVO Software stelt je in staat om automatisch Powercenter mappings te testen. en Bij TopBI hebben we een Metadata Generatr, waarmee je op basis van functionele definities een compleet Data Vault DWH kunt genereren en vullen, inclusief eerste prototype data mart. Dus minder programmeren, en meer genereren! Wil je meer voorbeelden, stuur me een mailtje of geef me een belletje 😉
Erik, voor wat betreft de business case; alle relevante overwegingen om een investeringsbeslissing te nemen moeten hierin wat mij betreft zijn opgenomen. Dus niet alleen kosten, baten en kentallen van diverse scenario’s, maar ook noodzakelijke kwalitatieve overwegingen, strategic alignment, etc. Hopelijk is je vraag hiermee beantwoord, anders hoor ik het graag.
Uiteraard beaam ik de inhoud van dit artikel volledig, zeker met betrekking tot het automatiseren van Data Warehousing, om zodoende sneller, beter en goedkoper BI oplossingen te kunnen implementeren en onderhouden!
Forrester Research heeft hierover een nieuw rapport geschreven (met als titel: Agile BI out of the box) wat binnenkort op hun site te vinden zal zijn. Dit om aan te geven dat er alle vele succesvolle implementaties op deze wijze zijn gerealiseerd.
Kostenbesparing is inderdaad een van elementen in de business case voor BI. Echter niet de enige, adequate toepassing van BI moet ook een meerwaarde voor het bedrijf hebben: de ROI van BI, ofwel wat levert een goed besluit op? Dat is een lastig vraagstuk, terwijl het makkelijker (achteraf) is te berekenen wat een foute beslissing kost.
Mijn mening is dat in het verlengde van bovenstaande de meerwaarde van BI wel degelijk is te kwantificeren, al is het geen sinecure. Helaas wordt nog teveel vanuit uitsluitend FTE-reductie naar de ROI van BI gekeken, maar dit zegt naar mijn idee niets over de werkelijke toegevoegde waarde die BI moet bieden. Dat is nl het monitoren van de performance van het bedrijf en de processen om (pro-actief en) adequaat te kunnen (bij)sturen en/of reageren.
Goede toegepaste BI betekent naar mijn idee dat de informatievoorziening aansluit bij de strategische (en daarvan afgeleide tactische) doelstellingen en het managen van risico’s. Kortom ‘on track’ en ‘in control’. Vanuit deze gedachte is de meerwaarde van BI-toepassing te kwantificeren, nl het kwantificeren van risico’s. Toegegeven dat is niet altijd makkelijk.
Kostenbesparingen als Fte-reductie en versnelling van het ontwikkeltraject levert dus zeker een bijdrage leveren aan de ROI van BI-toepassing, al zit deze mn in de automatisering van het vervaardigen van rapportages en nu dus generatie van datawarehouses. Het kan in dat geval dus voorkomen dat de informatievoorziening daarmee efficienter wordt ingericht of gerealiseerd, maar niet bijdraagt aan het ‘on track’ en ‘in control’ zijn van de organisatie en daarmee niet bijdraagt aan de daadwerkelijk te realiseren ROI.