In de strijd om de beste business case van 2009 heeft het project Antonius Open! gewonnen. De vakkundige jury was het unaniem eens over de winnaar. Antonius Open! gaat over het terugdringen van de licentiekosten bij het St. Antonius Ziekenhuis door de inzet van opensourcesoftware.
De jury, bestaande uit Jeroen Aris van Heineken, Joost van Bilsen van Business Case Entrepreneurs, Fred Bons van Ordina, Gilbert Silvius van Hogeschool Utrecht en Bernard Vuijk van Passionned, was het unaniem eens over de winnaar. 'Het project sprong bij alle juryleden direct eruit', aldus jurylid Gilbert Silvius.' Unaniem werd het verkozen in de top vijf van business cases die gevraagd zijn zich voor de jury te presenteren. In de presentatieronde maakte het project indruk door de gedrevenheid van de direct betrokkenen en de overtuigende beantwoording van de vragen.'
Respect
De jury roemt ook de overtuiging en de durf waarmee het St. Antonius Ziekenhuis voor open standaarden kiest. Silvius: 'Het is een bewuste keuze voor een minder gemakkelijke weg. Over open source wordt veel gesproken en geschreven, maar het aantal succesvolle cases waarbij een groot aantal eindgebruikers direct met opensourceproducten wordt geconfronteerd en hier ook mee leert werken, is nog beperkt. Het St. Antonius Ziekenhuis onderscheidt zich hierin en dat verdient respect.'
Voorbeeldproject
Het project Antonius Open! valt dusdanig op dat programmabureau Nederland Open in Verbinding (NOiV) het als voorbeeldproject gebruikt. Hoewel opensourcedienstverlener Stone-IT aan de start van het project een grote rol heeft gespeeld, is het uitgangspunt altijd geweest dat het een project is van de Antonius-medewerkers zelf. Na de bouw- en opleidingsfase moet het Antonius in staat zijn zelfstandig de omgeving te onderhouden en verder uit te breiden. De projectleiding is daarom neergelegd bij het ziekenhuis zelf en niet bij de externe leverancier.
In een apart artikel is te lezen over de volledige einduitslag en alle overige ingezonden business cases.
Hier zijn ook vele werkplekken gemigreerd van Windows naar Ubuntu desktop (zie oudere Computable artikelen).
Dit is zoveelste bewijs dat Linux & Open Source op zowel server als desktop gebied wel inzetbaar is.
Een pluim voor Gerrit Krediet van Antonius en Jan van der Thorn van Stone IT!
een pluim?
voor Gerrit Krediet van Antonius ziekenhuis?
Weet wel dat dhr Krediet ook eigenaar is van Stone IT.
Hoezo belangen verstrengeling?!
En dat krijgt nog een prijs ook?
@JanB: is niet Martijn Smit de eigenaar? En daarnaast: wat doet het eigenaarschap van Stone IT feitelijk af aan de prestaties die geleverd zijn en worden bij Antonius?
@JanS dhr krediet doet goed zijn best zich af te schermen. Wat je zegt klopt, prestaties hoor je mij ook niet over. Wel belangenverstrengeling met publieksgeld. Dat is nooit juist en niet integer. Als je als ICT baas van een publiek bedrijf je zelf verrijkt lijkt me niet netjes.
@JanB: Wat je zegt is enigzins interessant óf puur lasterlijk.
Als ik je goed begrijp stel jij dat dhr. Krediet (mede)eigenaar is van Stone IT. Graag bewijsmateriaal voor deze stelling. Aanvullend hoor ik graag wat dhr. Krediet dan doet m.b.t. afschermen.
Daarnaast zul je moeten onderbouwen dat er meer geld naar Stone IT is gegaan dan naar een ander ondersteunend bedrijf zou zijn gegaan, én dat het programma als geheel meer gekost heeft dan wanneer een ander ondersteunend bedrijf betrokken was geweest (want anders is er immers geen sprake van geschade belangen, niet voor het ziekenhuis en niet voor de gemeenschap).
Voor je suggestie over niet-integer handelen: daar kan pas sprake van zijn als dhr Krediet
– inderdaad een aanmerkelijk belang heeft in Stone-IT,
– én een aanmerkelijke rol heeft gespeeld bij de selectie van leverancier en het sluiten van de overeenkomsten,
– én het Antonius ziekenhuis hiervan niet op de hoogte is.
Ook hier hoor ik graag uit welke bronnen jij je informatie put.
Omdat jij toegang lijkt te hebben tot dit soort informatie kun je waarschijnlijk wel een mailtje van de redactie verwachten; als jij gelijk hebt zit hier een interessant artikel in (en als je jokt zit er wat anders achter, wat wellicht nog veel interessanter is).
@JanB: Welke belangenverstrengeling heb je het over? En waarom wil je hier dhr. Krediet te schande maken, welke belangen heb jij daar bij?
Het ziekenhuis bespaart op de IT, dat is een goede zaak, daar hebben wij als belastingbetaler wat aan.
Klinkt een beetje als jaloezie.
JanB,
Ik moet je (lijkt het) teleur stellen, Gerrit Krediet heeft geen belang in Stone-IT.
Het ziekenhuis heeft een brede kennis van alle IT-spelers in de markt en zal steeds de juiste partner voor het juiste onderdeel selecteren. Stone-IT levert diensten op infrastructureel gebied zoals open source virtualisatie, clustering, directory services, provisioning en levert de kwaliteit die het ziekenhuis zoekt. Het is een investering van het ziekenhuis in een aantal (nog ontbrekende) expertisegebieden en levert over 3 jaar verspreid een besparing op van meer dan 50% op de totale ICT-kosten van de kantoorautomatisering. Om die reden wint het project de business case award.
Wij zullen niet geselecteerd worden als het over andere onderwerpen gaat of als onze tariefstelling te hoog is of kennis niet voldoende is. Genoeg andere spelers kunnen derhalve meegroeien met dit project.
Wij vinden het wel belangrijk (voor de zorgsector en voor de leveranciers die oss inzetten) dat het project slaagt en zullen daar waar mogelijk aan bijdragen. Denk daarbij aan het indienen van deze business case, het gezamenlijk investeren in nieuwe technologien (in kennis en geld) en nieuwe initiatieven starten om de bekendheid van open source software binnen de zorgsector toe te laten nemen. En daar ligt de link.
Het is belangrijk dat het ziekenhuis kan samenwerken met andere zorginstellingen op gebied van open source software. Kennisdelen, oplossingen zoeken voor specifieke zorgapplicaties en gezamenlijk met leveranciers in gesprek gaan hierover verhogen de kans op bredere invoering van open standaarden en open source software. Het ziekenhuis is daarbij gebaat, Stone-IT als dienstverlener is hierbij gebaat.
Een dergelijk platform was er nog niet. Om die reden hebben wij gezamenlijk een initiatief gestart onder de naam ZorgOpen.org. Dat platform biedt informatie over het gebruik van open standaarden en open source software in de zorg. Gerrit Krediet is daarbij de enthousiaste initiatiefnemer en Stone-IT is daarbij de expertisepartner die bewezen diensten kan leveren hetgeen noodzakelijk is om nieuwe zorgsinstellingen over de streep te trekken. Vooralsnog worden er alleen kosten gemaakt voor het staan op beurzen, spreken op congressen en het maken en onderhouden van de site. Als het initiatief verder gaat groeien kunnen tal van (andere) leveranciers die open oplossingen leveren, zich aansluiten. Daarvoor lopen verschillende gesprekken met o.a. NOiV, zorgkoepels, leveranciers en gebruikers. Stone-IT zal dan een van de spelers zijn die verstand heeft van open ICT-oplossingen in de zorg en daarmee haar investering in dit platform terug kunnen verdienen.
Eigenlijk was ik niet van plan te reageren op niet onderbouwde reacties maar maak nu dan toch graag gebruik om het platform zorgopen.org te promoten. Dank je daarvoor JanB!
Ik denk dat iedereen nu ook benieuwd is waar je werkt en vanwaar de reactie…..
Martijn Smit
Vraag: werkt JanB voor ICT-Office?
Antonius, gefeliciteerd!
Ik hoorde van mijn vrouw (verpleegkundige in het Antonius) dat ze nu ook OpenOffice op de (nog) Windows desktop hadden staan. Omdat wij thuis ook OpenOffice gebruiken was dat voor haar heel herkenbaar (en makkelijk).