Ziut, dienstverlener voor de openbare verlichting, besteedt het ict-infrastructuurbeheer uit aan de Belgische automatiseerder Cegeka. De overeenkomst heeft een looptijd van drie jaar. Voor Ziut is ict-beheer geen kernactiviteit. Het verzelfstandigde fusiebedrijf zocht een partner die de nieuwe infrastructuur kostenefficiënt en flexibel kan inrichten. Cegeka won de opdracht vanwege zijn hybride werkplekaanbod.
Over de waarde van het contract worden geen mededelingen gedaan. De overeenkomst omvat de levering van kantoorautomatiseringsdiensten voor vijfhonderd werkplekken, het beheer van het lokale computernetwerk, datacenterdiensten voor hosting en housing van de bedrijfstoepassingen, de helpdesk en technische diensten ter plekke.
Ziut is een fusieonderneming van Liandyn en IP Lighting met een hoofdkantoor in Arnhem. Dit waren dochtermaatschappen van respectievelijk Alliander en Enexis (twee energienetwerkbeheerders). De onderneming regelt naast openbare verlichting verkeersregelsystemen, cameratoezicht, advies en lichtarchitectuur. Ziut werkt met ruim vijfhonderd medewerkers voor gemeenten, provincies, Rijkswaterstaat, civiele aannemers en projectontwikkelaars.
Hybride
Ziut is een nieuwe organisatie die zich heeft losgekoppeld van haar twee moedermaatschappijen, vertelt directeur Jan Slegers. 'Op 1 februari zijn we officieel van start gegaan, maar in augustus vorig jaar zijn we al begonnen met de voorbereidingen van de ontvlechting.' De verzelfstandiging brengt met zich mee dat de dienstverlener een nieuwe, eigen ict-organisatie moet opbouwen. Daarbij is gekozen om de standaard infrastructurele zaken bij een partner onder te brengen, en een aantal ict-zaken in huis op te bouwen. Slegers noemt bijvoorbeeld de inkoop, regievoering, functioneel beheer voor SAP-toepassingen en procesbeheer.
Voor het aantrekken van een uitbestedingspartner schreef Ziut een aanbesteding uit. Op de uiteindelijke shortlist stonden vier partijen: drie 'usual suspects' uit de uitbestedingsmarkt in Nederland (Slegers wil geen namen noemen) én het Belgische Cegeka. 'Wij waren het meest gecharmeerd van het aanbod van Cegeka. De doorslag gaf hun geïntegreerde hybride werkplekoplossing van fat en thin clients. Wij hebben onze organisatie grotendeels werkplekonafhankelijk ingericht en dit model geeft ons daarbij voldoende flexibiliteit.' Daarnaast verwacht Ziut dat het uitbesteden van het ict-infrastructuurbeheer, dat het bedrijf niet als kernactiviteit beschouwt, goedkoper uitpakt dan wanneer het deze activiteit in huis opbouwt.
Databalk
Slegers ging niet geheel onbeslagen ten ijs bij het aantrekken van een partij die zijn sporen nog moet verdienen in Nederland. Ziut bezocht eerst milieu-/afvalorganisatie Van Gansewinkel-AVR, die in België en Nederland al werkt met Cegeka. De positieve ervaring van Van Gansewinkel en het feit Cegeka in Nederland lokaal actief is en snel ter plekke technische ondersteuning kan verlenen, speelden mee in de definitieve keuze voor het bedrijf. Cegeka Nederland is gehuisvest in Veenendaal bij dochteronderneming Databalk. De Belgische ict-dienstverlener kocht deze automatiseerder voor huisvestingsmaatschappijen en zorginstellingen eind 2006. Databalk verricht hand- en-spandiensten indien nodig.
Behoeften
Na een proefproject richt Cegeka de komende maanden de infrastructuur en bijhorende ondersteuning voor Ziut in. In het voortraject definieerden beide partijen vijf verschillende werkomgevingen, gericht op de verschillende behoeften van de medewerkers. Zo krijgt een honderdtal gebruikers meer computerkracht omdat ze bijvoorbeeld met zware CAD-ontwerpsoftware werken. Andere gebruikers krijgen lichtere computers of thin clients en maken dan verbinding met de bedrijfssystemen via centrale servers. Alle computers zijn uitgerust met Windows 7, het nieuwste besturingssysteem van Microsoft. Medio 2010 zijn de desktops, laptops en servers geïnstalleerd voor een periode van ten minste drie jaar. De kantoortoepassingen van Ziut worden ondergebracht in het datacenter van Cegeka in het Belgische Hasselt.