Rabobank verhuurt een deel van het nieuwe twincenter aan partijen die op zoek zijn naar een hoogwaardige hostingomgeving voor hun systemen. Hiermee is al tijdens de bouw en inrichting rekening gehouden. Het datacentrum van Best heeft al een deel verhuurd; in de net geopende locatie in Boxtel is zo'n 2000 m2 voor huur beschikbaar.
Om de kosten van het twin-datacentrum te drukken, heeft Rabobank besloten dat ook externe partijen gebruik kunnen maken van de faciliteiten, zegt Harry Grevinga, programmamanager Datacenter Strategie van de bank. 'Wij verhuren delen van de rekencentra in Boxtel en Best. In Best is er al een klant die 2500 m2 huurt. Voor Boxtel is zo'n 2000 m2 beschikbaar voor verhuur aan derden.' Hij benadrukt dat de Rabobank niet aan colocatie doet: dus geen computercapaciteit verhuurt aan een klant die het weer doorverhuurt aan andere bedrijven. 'We zoeken met name grote bedrijven die op zoek naar betrouwbaar en zwaar beveiligd rekencentrum. Klanten kunnen ook gebruikmaken van de twin-faciliteiten, waarbij ze hun systemen parallel laten draaien in Boxtel en Best.'
Investeringskosten
Grevinga meldt dat vanaf de start van het ontwerp van het twin-datacentrum al rekening is gehouden met verhuur van delen ervan. Daarbij is ook de verwachte vraag naar extra capaciteit van de bank zelf meegenomen. De totale oppervlakte van de computervloer bedraagt 12.500 m2, waarvan Boxtel 6.500 m2 voor zijn rekening neemt en Best 6.000 m2. In Boxtel is zo'n 4.500 m2 voor eigen gebruik; in Best is dat 3.500 m2.
De programmamanager vertelt dat in het beginstadium van de plannen voor een nieuwe rekencentruminfrastructuur ook gekeken is naar de markt. 'Outsourcing van onze rekencentra bleek toch een duurdere optie dan het zelf inkopen van technologie. Vergeet niet, wij zijn een bank, dus wij kunnen onder gunstige condities aan investeringskapitaal komen. Maar omdat het om forse investeringen gaat, hebben we ook nagedacht over het generen van inkomsten door verhuur.'
De investeringskosten voor het datacentrumcomplex in het Noord-Brabantse Boxtel bedragen honderveertig miljoen euro. Maar ook in de opknapbeurt van het datacentrum Best moest de bank fors investeren (veertig miljoen euro). Rabobank beschikte daar al over een datacentrum. Om het als tweelinglocatie voor Boxtel te kunnen gebruiken, was een grote renovatie noodzakelijk. 'Eigenlijk zijn alleen de muren blijven staan', zegt Grevinga. 'De rest is ge-upgrade. We hebben eerst de ene computervloer aangepast, en vervolgens de andere.'
Voorbereiding
Hij is al sinds 2005 bezig met het voorbereiden en laten uitvoeren van deze grote vernieuwingsklus. Grevinga meent dat Rabobank de eerste bank is die in Nederland gebruikmaakt van een eigen twincenter-concept. In de Verenigde Staten zijn er al een paar banken die zulke hoogwaardige datacentra gebruiken. Of andere Nederlandse banken het voorbeeld van Rabobank gaan volgen weet hij niet. De programmamanager verwacht wel dat veel banken de komende tijd hun infrastructuur zullen vernieuwen. 'Wij hebben na uitvoerige risico-analyses gekozen voor twee aan elkaar gespiegelde en relatief dicht bij elkaar in de buurt liggende rekencentra. Maar je hoeft niet per se voor een twin-oplossing te kiezen om een hoogwaardige oplossing te realiseren.'
“bank is die in Nederland gebruikmaakt van een eigen twincenter-concept. ”
Erg, erg interessant. Laat ik nu net de sterke indruk hebben dat ABN en Amro al sinds de fusie begin jaren ’90 twee computercentra in Amstelveen hebben die al sinds zeker 10 jaar evenzeer ‘getwinned’ zijn als wat Rabobank nu claimt….
Leuk artikel. Dit is het soort informatie waarom ik naar de site van computable kom.
Een idee voor o.a. UWV? Of andere grote publieke organisaties met forse rekencentra. ’t Idee van een Shared Service Center is natuurlijk niet nieuw (waarmee ik niets zeg over de (matige) populariteit), maar in overheidsland is asset sharing met partijen buiten de eigen branche wel relatief ‘nieuw’.
“Grevinga meent dat Rabobank de eerste bank is die in Nederland gebruikmaakt van een eigen twincenter-concept.”
Dat doen de ING en ABN AMRO al jaren…
ABN AMRO heeft inderdaad in Amstelveen DC Zuid en DC Noord. ING heeft het twinconcept ook al jaren tussen Arnhem en Rotterdam en nu ook met Brussel en Polen voor bepaalde applicaties.
Grote verschil met Rabo is dat er gebruik gemaakt wordt van een real-time concept, waarbij datastromen gesplitst worden naar de twee datacenters. Bij ING en ABN-AMRO is er sprake van een soort batchverwerking. Bij uitval van het hoofddatacenter is er dus altijd sprake van verlies van data.
ING en ABN-AMRO hebben geen twin datacenter, maar een primair en uitwijk center. De beide computer centra van Rabobank opereren als een virtueel rekencentrum.
Die grote klant in Best zou wel een Atos Origin kunnen zijn
@molekuul
Yep klopt BA0 en BA1 gebruiken we voor twee grote (zorg) verzekeraars die een relatie hebben met de Rabo.
Overigens ING heeft wel degelijk een realtime concept als het gaat over datasplitsing en Hans heeft hierin gelijk.
Ook heeft ING een datacenter in Eindhoven gekoppeld aan hun 2 hoofdvestigingen.
Ben ik nou de enige die de rekenfout ziet? Of reken ik zelf nu zo verkeerd:
Quote stukje 1:
In Best is er al een klant die 2500 m2 huurt.
Quote stukje 2:
totale oppervlakte … bedraagt 12.500 m2, … en Best 6.000 m2. … voor eigen gebruik; in Best is dat 4.000 m2.
6000m2 minus 4000m2 is bij mij 2000m2. Best knap dat ze dan nu al 2500m2 hebben verhuurd. Zou de Rabo dan nu al wat van hun eigen nu nog ongebruikte ruimte hebben verhuurd?
Nee, de fout is inmiddels rechtgezet. Dank. Rik Sanders (auteur)
@molekuul
Atos Origin heeft in Regio Eindhoven al 2 rekencentra, dus het lijkt me onwaarschijnlijk dat ze Best of Boxtel gaan inzetten als backup; tenzij ze van plan zijn één van die 2 op te doeken