Rabobank heeft zijn nieuwe, groene datacentrum in Boxtel geopend. De investeringskosten van deze nieuwbouw bedragen honderdveertig miljoen euro. In vijftien maanden tijd verrees er een gebouwencomplex, bestaande uit een computercentrum, vier energiegebouwen en een kantoor. Het datacentrum vormt samen met het rekencentrum in het nabijgelegen Best een 'tweeling datacentrum.' De computersystemen moeten nog wel vanuit het huidige rekencentrum in Zeist worden gemigreerd.
Frank van Beers, burgemeester van Boxtel, en Piet van Schijndel, lid van de raad van bestuur van Rabobank Nederland, openden het nieuwe datacentrum. In het rekencentrum worden vanaf 2012 dagelijks miljoenen elektronische transacties van Rabobank-klanten opgeslagen en verwerkt.
Tweeling
Op dit moment werkt Rabobank met twee grote rekencentra: een hoofdlocatie in Zeist en een backup in Best. Dit model van een primair en een secundair rekencentrum was echter niet toereikend genoeg meer om te kunnen blijven voldoen aan de Europese richtlijnen voor beschikbaarheid en continuïteit van financiële bedrijfsprocessen. Bovendien zijn de bancaire processen zwaar afhankelijk van ict geworden. Rabobank noemt het datacentrum dan ook een vitaal element van het bedrijf. De bank heeft gekozen voor een 'twin center'-concept om aan de hoge eisen voor een stabiele 7maal24 uurs ict-omgeving te kunnen voldoen.
Met het opgeknapte en binnen een straal van 15 kilometer gelegen Rabobank-computercentrum in Best vormt het datacentrum in Boxtel een 'tweeling'. De locaties zijn verbonden middels drie gescheiden darkfiber-tracés. De twee gelijkwaardige rekencentra draaien synchroon dezelfde workload en kunnen de dienstverlening in noodgevallen zonder dataverlies en met minimale hersteltijd van elkaar overnemen. Rabobank maakt hierbij gebruik van clustertechnologie en virtualisatietechnieken die het mogelijk maken transactieverwerkingen op twee fysiek gescheiden locaties uit te voeren.
140 miljoen plus
De 'twin center'-faciliteiten zijn bedoeld voor de als bedrijfskritisch aangemerkte applicaties, waarbij De Nederlandsche Bank geen storingen tolereert. Daarbij gaat het om de systemen die het betalingsverkeer, de effectendienstverlening en het klantenbeheer (crm: customer relationship management) ondersteunen. Daaronder vallen de interbancaire toepassing van Swift en de crm-software van Siebel. Zulke systemen worden tijdens het migratietraject aangepast voor het gebruik in de 'twin centers'. Volgens Rabobank zijn er alleen in de Verenigde Staten voorbeelden van banken die dit hoogwaardige concept gebruiken.
De voorbereidingen voor de vernieuwing van de rekencentruminfrastructuur zijn al in 2005 gestart. Het bouwtraject in Boxtel heeft anderhalfjaar geduurd en kost honderdveertig miljoen euro. Daarnaast is het rekencentrum in Best voor een fors bedrag (veertig miljoen euro) gerenoveerd. De totale oppervlakte van de computervloer bedraagt 12.500 m2, waarvan Boxtel 6.500 m2 voor zijn rekening neemt. Vanaf mei begint de migratie van de systemen vanuit het rekencentrum in Zeist. Die operatie moet op 1 januari 2012 zijn afgerond. De ict-medewerkers van de locatie in Zeist komen of in Boxtel te werken of gaan naar het nieuwe hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht.
Groen
Bij de ontwikkeling van het computercentrum in Boxtel was duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt. De bank wilde een energiezuinig datacentrum, dat CO2 neutraal opereert. Volgens Rabobank is er sprake van een efficiënt energieverbruik (pue 1,3) door gebruik te maken van restwarmte, koude- en warmteopslag in de grond en slimme installatietechnieken. Alle energie die wordt gebruikt is groen (windenergie). Een glooiend dak met begroeiing moet ervoor zorgen dat het datacentrum past in de landelijke omgeving van Boxtel.
Leuk speelgoed!
En slim, direct onder de aanvliegroute van Eindhoven Airport.
@J
Zowel Best als Boxtel liggen buiten de aanvliegroutes van Eindhoven Airport, dus maak je maar niet druk 😉
1.3 is erg goed. De windenergie is natuurlijk weer een toevoeging van de marketing afdeling bij de rabobank. Een computer kan niet draaien op windenergie zonder grote milieu-onvriendelijke batterijen en andere milieu onvriendelijke spullen (met andere woorden ze kopen het equivalent in kWh in en gebruiken gewoon zwarte stroom, niets mis mee natuurlijk). Kan iemand aub die marketing afdelingen een keer uitleggen dat zulke zaken dus eigenlijk niet thuishoren in een verder leuk stukje over het nieuwe rekencentrum. Daarvoor in de plaats zou het leuk zijn te horen hoeveel kWh er word verbruikt gemmideld (met spreiding getallen), of de uitkomst van berekeningen word vergeleken en hoe om word gegaan met eventueel (theoretische) verschillen, etc..
Ha inderdaad knap gedaan. Ik vroeg me alleen af of de 15 kilometer afstand wel voldoende is. Bij een calamiteit in een bepaalde regio zal 15 kilometer wel krap kunnen zijn. Vooral als je aan infra(darkfiber-tracés)moet denken.
Bij de andere banken is het verspreid over verschillende regio’s maar tja. “Time will reveil” of het een goede oplossing is.
Ivan
Mooi voorbeeld dat Rabobank zowel zijn degelijke imago (AAA rating) en maatschappelijke verantwoordelijkheid (duurzaam, groen) serieus neemt door een state of the art en toekomstgericht datacenter concept.
@Ivan
Er zijn aanbevelingen voor hoever rekencentra uit elkaar moeten liggen om risico’s bij calamiteiten te reduceren.
Ik weet niet wat de huidige afstand is, maar een jaar of 10 geleden was dit maar iets van 1.5 km meen ik me ter herinneren. Het was in ieder geval minder dan 10 minuten fietsen, dat weet ik nog wel 😉