Ict-bedrijven scoren hoog in de jaarlijkse lijst van het Great Place To Work Institute. Van de 38 bedrijven die door de organisatie als beste werkgever worden aangemerkt, komen elf uit de ict-sector. Softwareleverancier Microsoft is de beste werkgever in de categorie van grote bedrijven en multinationals. BI-leverancier Sas staat in die lijst op een tweede plek.
Het is gebruikelijk dat de ict-bedrijven hoog staan in de lijst van Great Place to Work. In de lijst van grote bedrijven en multinationals scoren de onderzochte ict-bedrijven beter dan vorig jaar. BI-leverancier Sas stond vorig jaar op een twintigste plaats en dit jaar zijn ze opgeklommen naar plek twee. Ook leverancier van opslag NetApp steeg een plek en staat nu op plaats tien. Netwerkleverancier Cisco daalde flink van plaats zes naar plek achttien. Dienstverlener Devoteam, die op plek zeven staat, deed vorig jaar nog niet mee aan het onderzoek.
In de lijst van middelgrote bedrijven veranderde er voor de ict-bedrijven weinig. Iprofs, dat het contentmanagementsysteem Hippo implementeert bleef staan op plaats vijf. Beheerder van software HintTech steeg een plek naar plaats zeven. Ict-dienstverlener e-office daalde van plaats drie naar plaats zeven. Ict-dienstverlener VLC deed voor het eerst mee aan het onderzoek en eindigde op de negende plaats van de elf bedrijven die in deze categorie meededen.
Startende bedrijven
Voor het eerst onderzocht het instituut ook startende en kleine bedrijven. In die lijst staat Microsoft-dienstverlener Motion10 op een derde plaats van de vijf. Cohesion, detacheerder van Unix en Oracle-specialisten staat op plek vijf.
Het Great Place to Work Insitute doet dit onderzoek in veertig landen wereldwijd. Bedrijven kunnen zich bij het instituut aanmelden om te worden onderzocht. Het instituut doet dit elk jaar. Voor het onderzoek wordt bekeken hoe de werknemers het bedrijf zien op het gebied van respect, trots, eerlijkheid en kameraadschap.
ICT-bedrijven in de Top 5 kleine en startende bedrijven
3. motion10
5. Cohesion
ICT-bedrijven in de Top 11 middelgrote bedrijven
5. Iprofs
6. e-office
8. HintTech
9. VLC
ICT-bedrijven in de Top 22 grote bedrijven en multinationals
1. Microsoft
2. SAS
7. Devoteam
10. NetApp
18. Cisco
Tja, wat kun je zeggen over dit soort onderzoeken. Als werkgever moet je flink betalen om mee te mogen doen.
Ga uit van ongeveer 10.000 euro om mee te mogen doen aan deze zogenaamde verkiezing. En dat maakt het onderzoek meteen waardeloos. Als werkgever koop je de titel. En ICT bedrijven hadden vorig jaar nu eenmaal minder te besteden.
Devoteam stond in 2009 op de 12e plaats in de lijst van GPTW!
Dank je Daniel! Jammer dat onze plek vorig jaar over het hoofd is gezien 😉
En om de mening van Robbie maar meteen te ontkrachten: de investering is € 1.500,00 en het onderzoek staat daar helemaal los van. Jouw mening is de mijne indien het gaat om soortgelijke onderzoeken die niet zijn gebaseerd op een onafhankelijk onderzoek onder de werknemers van het desbetreffende bedrijf.
Wij zijn heel trots op onze 7e plaats!
@Mark, dan hebben jullie goed onderhandeld! Zie hieronder:
http://resources.greatplacetowork.com/news/pdf/inschrijvingsformulier_bestewerkgever_2010.pdf
Petje af, maar laten we eerlijk zijn, als jullie 7e eindigen hoeveel deden er mee, 7? In ieder geval minder dan in 2009. Mijn punt is dat dit soort onderzoeken niks zegt omdat maar een heeel klein deel van de bedrijven (betaald) meedoet. En daarmee nutteloos als (gesponsord) nieuwsbericht.
@Robbie, er zijn inderdaad andere ‘onderzoeken’ waarvan de waarde twijfelachtig is.
Het GPTW onderzoek is echter heel degelijk opgezet. Zo moesten van onze iets meer dan 50 vaste medewerkers er minimaal 40 meedoen met het onderzoek om te kwalificeren voor deelname. Het onderzoek gebeurt verder volledig anoniem via een uitgebreide vragenlijst op internet. Dat geeft medewerkers een uitstekende mogelijkheid om ongeremd hun mening te geven over allerlei zaken en levert het management uitgebreide informatie op over de zwakke en sterke punten binnen het bedrijf. Binnen IPROFS wordt daar zeker gebruik van gemaakt om het beleid bij te sturen. Dat we dit jaar een hoger score moesten halen om onze vijfde plek te behouden, zegt wel iets over de aandacht die je als bedrijf moet hebben voor je medewerkers om een GPTW prijs in de wacht te slepen, en dat met een crisisjaar achter de rug. Het zegt bovendien heel veel over bedrijven die afvallen of niet eens mee (durven) doen.
Ach, elk bedrijf wint ieder jaar wel een of andere “prijs”. Al is het maar de award voor de schoonste vloer of de hipste koffieautomaat. Zoals al eerder gezegd: dat soort prijzen zegt helemaal niets. Maar ja, meerennen met de meute he? Zelfs als je de prijs voor de meest onnozele soepmok wint, is dat nog reclame voor je bedrijf.