'Het is droevig gesteld met het aantal allochtone medewerkers bij ict-bedrijven. Corporate bedrijven zoals Unilever voeren een actief diversiteitsbeleid. Bij ict-bedrijven is dit echter bijna nihil.' Dit zegt Melvin Tjoe Nij, directeur van Young Global People (YGP). Het werving- en selectiebureau richt zich specifiek op jong multicultureel talent. In de deze week verschenen multiculturele carrièregids die YGP jaarlijks uitgeeft, zijn dan ook geen ict-bedrijven te vinden.
Ict-bedrijven zouden er volgens Tjoe Nij goed aan doen hun diversiteitsbeleid onder de loep te nemen. 'Er zijn weinig allochtone managementtrainees of WO-functies die vervuld worden door allochtonen. Dat geldt zeker ook voor de ict-wereld. Terwijl de ict-sector wel een dynamische wereld is en een branche die geschikt is voor allochtone medewerkers', vindt hij. 'In bijvoorbeeld de advocatuur draait het naast inhoud ook erg om vorm. Er zijn veel ongeschreven regels en codes, die veel allochtonen niet kennen. De ict-branche is meer gericht op inhoud doordat het een jongere sector is.'
Multiculturele toppers brengen een bedrijf volgens Tjoe Nij veel voordelen. 'Er werken natuurlijk wel veel mensen uit India in de Nederlandse ict-wereld, maar deze worden overgevlogen. Zij zijn niet Nederlands. Bij allochtone Nederlanders is er veel minder cultuurverschil.'
Solliciteren
In de multiculturele carrièregids van 2008 was Sogeti nog vertegenwoordigd. Ook heeft YGP eerder samengewerkt met Capgemini. Maar in de gids van 2010 is geen enkel ict-bedrijf te vinden. 'Door de crisis zijn de meeste bedrijven minder happig om mee te werken of activiteiten te organiseren', licht Tjoe Nij het ontbreken van ict-bedrijven toe.
Maar de ondervertegenwoordiging van allochtone talenten ligt ook aan de jongeren zelf, vindt Tjoe Nij. 'Autochtone jongeren zijn beter in solliciteren. Voor de eerste zoon uit een Marokkaans gezin is het bijvoorbeeld van belang om bij een gerenommeerd kantoor te werken. Dat is een drijfveer. Maar een recruiter wil niet horen dat iemand bij zijn bedrijf wil werken, omdat dat zijn familie trots maakt.'
Volgens Tjoe Nij zouden allochtone jongeren zich bovendien kwetsbaarder op moeten stellen tijdens een sollicitatiegesprek. 'Veel sollicitanten vinden het lastig om te benoemen waar ze minder goed in zijn. Het toegeven van zwakke punten wordt gezien als een zwakte. Daarmee lopen veel sollicitaties mis.'
Dat ze eerst maar eens stoppen met hun oudere werknemers afdanken. Die groep is wel wat groter dan allochtonen. En ja, ook de allochtone medewerker krijgt daar straks mee te maken.
Ugh, lijkt erop dat iemand uit het bedrijf is geknikkerd.
Het is geen kwestie van OF allochtonen of ouderen helpen maar een kwestie van EN.
Ook in deze tijd (of juist in deze tijd van economische crisis) is er (nog) volop sprake van discriminatie. Het blijft echter moeilijk aantoonbaar. Vooral allochtonen hebben er nog steeds veel mee te maken.
Nee hoor, ik ben niet uit het bedrijf geknikkerd en dat zal naar alle waarschijnlijkheid ook niet snel gaan gebeuren.
Ik vraag me echter af hoe jij aan de wijsheid komt dat vooral allochtonen te maken hebben met discriminatie. In mijn beleving zijn er namelijk helemaal niet zoveel alloctonen in ICT-land. Daarentegen wel relatief veel ouderen. Dat zijn de mensen die nu bij bosjes aan de kant werden gezet en die maar moeilijk weer aan de bak komen. En of je nu autochtoon of allochtoon bent, iedereen krijgt daarmee te maken. De hele discussie omtrent allochtonen gaat dus al nergens over als je het grotere probleem bekijkt waarmee iedereen vanzelf te maken krijgt.
Het wrange is dat ook de HR managers die nu het ouder personeel en masse op straat zetten, vroeg of laat in dezelfde rij mogen aansluiten om er op hun beurt ook uitgeknikkerd te worden als ze eenmaal zelf te oud zijn. Je staat er misschien nog niet zo bij stil Anton, maar ook jij wordt ouder, dat gaat helemaal vanzelf en dus krijg jij ook met datzelfde probleem te maken.