Aan de 2,6 GHz-frequentieveiling nemen slechts vijf partijen deel, laat het ministerie van Economische Zaken weten. Eerder was sprake van negen deelnemers. De veiling vindt definitief plaats vanaf 20 april 2010, na een gerechtelijke uitspraak in een kort geding van KPN en Vodafone. De overheid houdt er rekening mee dat de online veilingprocedure enkele weken in beslag neemt.
Op 8 januari 2010 sloot de inschrijving voor de veiling. Negen bedrijven werden destijds toegelaten door het Agentschap Telecom, het onderdeel van EZ dat de veiling organiseert. De bedrijven moesten in de weken daarna een zekerheidsstelling overhandigen. Het is onbekend of dit voor vier van de negen partijen het struikelblok was waardoor ze uiteindelijk van deelname afzien.
Een EZ-woordvoerder meldt: 'Er hadden zich negen geïnteresseerden gemeld en die moesten onder meer via een borgstelling aantonen dat ze serieus waren en dat ze aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Uiteindelijk zijn er vijf overgebleven.'
Het ministerie maakt niet bekend welke bedrijven aan de veiling deelnemen. Naast de grote telecomaanbieders Vodafone, KPN en T-Mobile doen zeer waarschijnlijk ook Tele2, Ziggo en UPC mee. De twee laatstgenoemde kabelaars zouden bij de veiling onder de naam Ziggo4 gezamenlijk bieden, wist nieuwssite Webwereld te achterhalen.
38 kavels
Bij de veiling komt een frequentieband van in totaal 190 MHz onder de hamer. Deze band is opgeknipt in 38 kavels van elk 5 MHz, waarop deelnemers kunnen bieden. De drie bestaande aanbieders kunnen in totaal maximaal elf kavels bemachtigen (Vodafone vijf, KPN vier en T-Mobile twee). De overige 27 kavels komen toe aan de nieuwkomers. Daarmee wil het ministerie de concurrentie op de mobiele telefoniemarkt stimuleren.
Onafhankelijk van elkaar spanden KPN en Vodafone eind maart 2010 een kort geding aan tegen het ministerie van Economische Zaken. De twee zijn niet te spreken over de veilingvoorwaarden en eisten uitstel. Op 16 april veegde de rechter deze eis van tafel.
Eind oktober 2012 komen de nieuwe frequentieveilingen eraan. Het lijkt erop dat dezelfde telefoonproviders weer mee doen.