Internetserviceprovider Proserve uit Papendrecht slaat de eerste paal in de grond voor een nieuw datacentrum in Alblasserdam. Dit Dataplace wordt eind 2010 opgeleverd. Proserve zal de eerste klant zijn, maar het datacentrum is carrier-neutraal en staat ook open voor andere klanten. Het gehele bouwtraject beslaat zo'n twee jaar.
'Wij hebben bewust gekozen om een nieuw, volledig redundant datacentrum te laten bouwen in plaats van gebruik te maken van een bestaand gebouw', vertelt directeur Gerben van der Veen van Proserve en Dataplace. 'Daardoor kunnen we ook de modernste duurzame technieken toepassen. Bovendien moet er een stevig gebouw komen te staan. De constructie is van betonskelet en de vloerbelasting is 2000 kilo per vierkante meter. Ik wil voorkomen dat klanten het pand vanwege verzakkingsgevaar niet mogen betreden.' Proserve heeft dat zelf een keer in Amsterdam meegemaakt toen medewerkers een internetdatacentrum niet in mochten, omdat de vloerbelasting te hoog was.
Vorst in de grond
Bouwonderneming Stout zorgt samen met installateur Klaver Giant Groep voor de bouw en technische inrichting van Dataplace. Andere partners zijn Van Es Architecten, SIM Holland (noodstroomvoorzieningen) en Wemmers (installatietechniek). Eind 2010 moet het nieuwe datacentrum klaar zijn. 'Dan zijn we er zo'n twee jaar mee bezig geweest', zegt Van der Veen. 'Nieuwbouw duurt nu eenmaal langer dan het ombouwen van een pand of loods. De strenge vorst in de afgelopen winter heeft het bouwtraject wel vertraagd.'
Aanwezige carriers en netwerken zijn straks KPN Telecom (ISRA), Eurofiber (darkfiber), Relined (darkfiber) en Proserve (IP, MPLS, transit, peering, Exchange en Vlan)
Bewustwording
Proserve wordt de eerste klant van Dataplace. Maar de directeur wijst erop dat het een neutraal datacenter is dat open staat voor andere klanten uit de regio. Om dit te benadrukken is Dataplace opgericht als zusterbedrijf en heeft een eigen pand en uitstraling gekregen. Van der Veen verwacht genoeg klanten te kunnen trekken. De vraag naar computercapaciteit blijft stijgen. Bovendien merkt hij dat veel ondernemers zich bewust worden van het risico dat ze lopen wanneer ze hun apparatuur in de 'bezemkast' hebben staan. 'Wij hameren altijd op de voordelen van een extern rekencentrum: brandpreventie, noodvoorzieningen, fysieke bewaking en energiezuiniger. Ik voorzie dat ook aansprakelijkheid een rol gaat spelen. Ik vang geluiden vanuit de politiek op om mensen die onverantwoord om gaan met het beheer van hun computerspullen aansprakelijk te stellen voor de gevolgen bij calamiteiten.'