In de zoektocht naar de beste business case van 2009 nomineerde een onafhankelijke jury de business case van St. Antonius Ziekenhuis en Stone-IT. Het project 'Antonius Open!' eindigde uiteindelijk op de eerste plaats. Jurylid Gilbert Silvius schreef een juryrapport.
Naam project: Antonius Open!
Opdrachtgever: St. Antonius Ziekenhuis
Uitvoerders: St. Antonius Ziekenhuis en Stone-IT
Tijdsduur: 2009-2012
Omvang: ca. 3800 werkplekken, ca. 5700 gebruikers
Pluspunten
– Afwijkend van het geëffende pad
– Sterke onderliggende visie
– Overtuigende financiële business case
Minpunten
– Project nog in uitvoering
Project
Antonius Open! is de naam van het project om de 3800 werkplekken binnen het St. Antonius Ziekenhuis te migreren van een 'closed source' werkplek op basis van Microsoft Windows en Office naar een open source werkplek. Het project staat niet op zichzelf. Binnen het Antonius Ziekenhuis bouwt de dienst ict reeds jarenlang aan een ict-architectuur op basis van open standaarden. Het doel van dit programma is de ict-kosten te beperken door verminderde licentiekosten en de afhankelijkheid van door de softwareleveranciers opgelegde upgrades te verminderen.
Jureertraject
Het project was er bij alle juryleden direct uitgesprongen. Unaniem werd het verkozen in de top vijf van business cases die gevraagd zijn zich voor de jury te presenteren. In de presentatieronde maakte het project indruk door de gedrevenheid van de direct betrokkenen en de overtuigende beantwoording van de vragen.
Toelichting jury
De doelstelling van het programma is voor het project Antonius Open! vertaald in een volgens de jury realistische en solide business case. Realistisch omdat de vele binnen het St. Antonius Ziekenhuis in gebruik zijnde ict-applicaties stuk voor stuk zijn bekeken op hun mogelijkheid op een opensourcewerkplek te draaien. Het resultaat van deze analyse is een bewuste keuze om niet voor 100 procent van de werkstations over te gaan op de open standaard. Desondanks pakt de financiële business case overtuigend positief uit. Een belangrijke voorwaarde voor de business case is dat deze op een langetermijnvisie is gebaseerd. De open werkplek is onderdeel van de op open standaarden gebaseerde architectuur, waardoor de voorwaarden zijn geschapen waarbinnen een dergelijke werkplek kan slagen. De keuze voor open source is niet ingegeven door kostenbesparing op de korte termijn, maar door een strategische keuze voor de lange termijn.
De jury roemt ook de overtuiging en de durf waarmee het St. Antonius Ziekenhuis voor open standaarden kiest. Het is een bewuste keuze voor een minder gemakkelijke weg. Over open source wordt veel gesproken en geschreven, maar het aantal succesvolle cases waarbij een groot aantal eindgebruikers direct met open source producten wordt geconfronteerd en hier ook mee leert werken, is nog beperkt. Het St. Antonius Ziekenhuis onderscheidt zich hierin en dat verdient respect.
De combinatie van een gedurfd project, een langetermijnvisie en een solide business case heeft de jury unaniem doen besluiten het project Antonius Open! uit te roepen tot winnaar van De Beste Business Case van 2009.
Beschrijving business case
Het project Antonius Open! wordt ook in een redactioneel artikel behandeld. Tevens is voor de competitie Beste Business Case van 2009 door betrokken instellingen zelf input geleverd.