DNV-Cibit is in gesprek met de Britse Middlesex University over de mogelijkheid om alumni van de masteropleidingen ook te kunnen laten promoveren via Engeland. Het advies- en opleidingenbureau werkt dit jaar twintig jaar samen met de Britse universiteit. Sinds 1989 biedt het via deze samenwerking ict-opleidingen op masterniveau aan.
'Op dit moment kijken wij of wij het traject om een doctorsgraad te halen als vaste dienst kunnen aanbieden aan onze alumni', vertelt Lodewijk Nolke, programmamanager van DNV Academy-Cibit. 'Wij merken dat promotieonderzoek bij een deel van onze klanten leeft. We zouden dus bijna gek zijn als we hier niet serieus naar zouden kijken.'
De eerste DNV-relatie is inmiddels gepromoveerd. Aart van Dijk rondde een praktijkgericht promotieonderzoek naar Nederlandse ict-projecten af via Middlesex University. 'Wij hebben Aart hiervoor in contact gebracht met de universiteit.'
Onbekendheid
Struikelblok om de mogelijkheid tot promoveren op grotere schaal aan te bieden is volgens Nolke de onbekendheid van de EngD-titel die het Britse hoger onderwijs hanteert. 'Een doctor of Engineering (EngD)-graad sluit heel goed aan op onze masteropleidingen. Wij bieden studenten theorie die zij vervolgens in hun eigen werk in praktijk kunnen brengen. Maar hoewel de EngD-titel in Engeland bekend is, weet in Nederland misschien een handjevol mensen wat deze doctorsgraad inhoudt. Wij onderzoeken daarom of er misschien een mogelijkheid bestaat om een meer algemene PhD op te zetten.'
DNV Academy biedt momenteel twee masteropleidingen aan in samenwerking met Middlesex University: IT Architecture en IT Management. De eerste richt zich op de inrichting van de ict-architectuur, terwijl binnen de managementopleiding het strategisch inzetten van ict vanuit bedrijfskundig perspectief centraal staat. Twintig jaar geleden begon het met een master gericht op kennistechnologie. Sinds de start van de samenwerking hebben ruim vijfhonderd ict'ers een academische Master of Science-graad behaald.
Kwaliteitsnormen
Middlesex University is primair betrokken bij het toetsen van de kwaliteit van het door DNV Academy geboden ict-onderwijs en de inrichting van de onderwijsprocessen. Nolke: 'Daarnaast streven wij een inhoudelijke samenwerking na. Bijvoorbeeld wanneer wij een onderzoeksproject starten.' Bovendien is Middlesex altijd betrokken bij het afstuderen van studenten. 'Wij mogen de thesis die studenten schrijven zelf beoordelen, maar wij willen altijd dat Middlesex ernaar kijkt en deze toetst aan hun kwaliteitsnormen.'
Hm, waarom niet gewoon in Nederland promoveren ..? Of zit ‘m daar de kneep; wordt het aanvangsniveau niet door DNV-Cibit gehaald of is een NL promotietraject te moeilijk/risicovol en is de Engelse route een shortcutje? Dan is de titel dus inderdaad minder waard ..!
Duurt evenals een NL promotie project 4 jaar… dus dat valt alweer mee 🙂
Ik kan toch ook gewoon een diploma kopen van diverse Universiteiten? 😛
Wikipedia over het Engineering Doctorate:
The Engineering Doctorate scheme is a British postgraduate education programme promoted by the UK’s Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC). The programme is undertaken over four years. Students conduct PhD-equivalent research and undertake taught business and technical courses whilst working closely with an industrial sponsor. Successful candidates are awarded the degree of Doctor of Engineering (EngD) and are addressed as doctor. The first programmes began in 1992. As of 2009, Engineering Doctorate schemes were offered by forty-five UK universities. Students on the scheme are encouraged to describe themselves as ‘Research Engineers’ rather than ‘research students’. Advocates of the scheme like to draw attention to the fact that EngD students share some courses with MBA students.
In a stakeholder survey of the scheme conducted on behalf of EPSRC by Strategic Marketing Associates it was found that the quality of output of research engineers is perceived to match or exceed that of a PhD.
In summary, an EngD is essentially an engineering PhD with a solid industrial base and an additional taught element.
Kijk ook eens bij Cranfield University en Southampton University die jaarlijks 10 of meer plaatsen voor Research Engineers beschikbaar hebben voor de studie Doctor of Engineering.
Mijn conclusie/ervaring: zeer interessant.
Het EngD is project based en kan interessant zijn voor ICT-ers die met een pittig project van enkele jaren aan de slag gaan. Het is overigens niet de makkelijkste weg om een doctorsgraad te behalen.