Doordat veel bedrijven volledig overgaan op Windows 7 zal de verkoop van desktops in 2010 toenemen in vergelijking met vorig jaar. Dat zei Intels sales- en distributiedirecteur Maurits Tichelman woensdag 14 april tijdens Intels Solution Summit in Dubai. De conferentie richt zich op partners en -wederverkopers van de chipfabrikant, die opereren binnen Europa, het Midden-Oosten en Afrika.
'Veel bedrijven gaan volledig over op Windows 7', zei Tichelman. Ook uitgestelde bestedingen zullen de verkoop van desktops stimuleren, zo voorspelt de sales- en distributiedirecteur: 'De kosten van hardware dalen, terwijl bedrijven de afgelopen jaren hebben besloten te wachten met investeringen. Maar er komt een tijd dat er meer geld nodig is om oude apparatuur in de lucht te houden dan nieuwe aan te schaffen.'
Factoren die de chipmarkt als geheel zullen stimuleren zijn volgens chipfabrikant Intel daarnaast netbooks en tablet-pc's. Intel wil de verkoop van op Intel Atom-gebaseerde netbooks onder meer vergroten via AppUp, een online applicatiewinkel die momenteel nog in beta is, maar in opzet lijkt op Apple's populaire App Store. In december kwam Intel met een softwareontwikkel-kit (SDK) voor op Atom-gebaseerde netbooks, waarmee ontwikkelaars applicaties voor Windows- en Moblin-Netbooks kunnen bouwen.
Tablet-pc's zijn handcomputers die vergelijkbaar zijn met een grote pda of een notebook met klein beeldscherm en vaak zonder toetsenbord. Slechts weinig bedrijven tonen overigens interesse in zakelijk gebruik van tablet-pc's. De 'early adopters' zijn jonge mensen die tablet-pc's gebruiken voor entertainment en gaming-applicaties.
Chipmarkt herstelt zich
Intel maakte eerder deze week bekend de beste eerstekwartaalcijfers ooit te hebben geboekt. Ook fabrikant van chipmachines ASML zegt op koers te liggen voor een recordomzet aan het einde van dit jaar. Eerder zei onderzoeksbureau Gartner al dat 2010 een beter jaar wordt voor makers van computerchips.
‘Veel bedrijven gaan volledig over op Windows 7’, zei Tichelman. Ook uitgestelde bestedingen zullen de verkoop van desktops stimuleren, zo voorspelt de sales- en distributiedirecteur:
Mooie wishfull thinking uitspraak voor een sales-directeur, die zelf gebaat is bij deze uitspraak.
Ik vraag me af of zijn klanten er ook zo over denken.
Gelukkig worden steeds meer bedrijven zich (kosten)bewust van het feit dat je langer kunt doen met je bestaande hardware als je de overstap durft en kunt maken naar Linux.
RV, waarom overstappen naar Linux? De vraag moet zijn “waarom uberhaupt overstappen”. Er wordt maar telkens geroepen dat men een keer over zal moeten, maar laat bedrijven alsjeblieft zelf bepalen wanneer ze dat doen. En niet op basis van wilde salesuitspraken van iemand die daar inderdaad een zeker belang bij heeft.
Jarenlang heeft windows xp uitstekend gedraaid. En nu windows 7 er is zou het ineens niet meer voldoen? Het is nog steeds hetzelfde OS hoor, met nog steeds dezelfde hardware. Waarom zou die, alleen maar vanwege het uitkomen van een nieuw OS, nu ineens niet meer voldoen?
De vraag die bedrijven zich moeten stellen is waarom ze zouden willen upgraden. Halen ze daar echt voordeel uit, of willen ze alleen maar achter de reet van het nieuwste aan rennen, bang om iets niet te hebben wat de buurman wel heeft? Prestatietechnisch en kostentechnisch pakt het vaak nadelig uit om naar een hoger OS te migreren.
Bedrijven zouden eerst een TCO berekening moeten laten maken voordat ze wilde plannen lanceren. Maar ja, management hoog in de boom dat daarover gaat snapt net zoals zo vaak niet wat de realiteit is.