Bij het vaststellen van ict-budgetten wordt in ruim de helft van de gevallen (53 procent) geen rekening gehouden met de energiekosten die gepaard gaan met het gebruik van ict. Daarbij ziet de bedrijfsleiding een aanzienlijke kostenpost over het hoofd. Dat stelt ict-dienstverlener Avanade na internationaal onderzoek. Een derde van de ondervraagde bedrijven wil besparen op de energiekosten van ict-gebruik, maar het ontbreekt vaak aan concrete afspraken om dat te bereiken.
Slechts 26 procent van de ondervraagden bedrijven stimuleert het verlagen van de energiekosten om geld te besparen. Verder blijkt dat ruim de helft van de organisaties alle kosten die een systeem met zich meebrengt, berekent voordat het wordt geïmplementeerd. Eén op de vier organisaties heeft energie in de top drie staan van hoogste ict-kosten op jaarbasis.
Een opvallend verschil tussen de internationale en de Nederlandse uitkomsten van het onderzoek is, dat maar 24 procent van de Nederlandse managers die de afname van clouddiensten overweegt, het energieverbruik meeneemt in het kostenoverzicht. Internationaal gezien ligt dat percentage op 51 procent.
Aan het onderzoek werkten 502 mensen uit het hoger management, directieleden en ict-managers mee. De respondenten komen uit zestien landen in Europa, Noord-Amerika en Azië-Pacific.
Is het ontbreken van adequate tooling ook niet een belangrijke factor? Je ziet dat software ontwikkelaars zoals Microsoft steeds meer inspelen op de behoefte naar Green IT en dit in hun producten terug te laten komen. Denk hier bijvoorbeeld aan Windows 7 en SCCM R3. Beide partijen hebben belang waarbij enerzijds maatschappelijk verantwoordt IT wordt uitgedragen en directe kosten besparing oplevert.
Ik heb een keer een business case uitgewerkt voor een klant waaruit bleek dat hij minimaal 60% zou gaan besparen op de energiekosten voor het datacenter, in dat scenario een structurele besparing van 240.000 Euro per jaar. Het probleem was echter dat het ging om een Europees consolidatieproject, waarbij ongeveer 40 locaties werden teruggebracht tot 3. De IT-gerelateerde energiekosten voor die 40 locaties waren onzichtbaar; er was per locatie 1 stroomrekening die niet werd gespecificeerd.
In mijn voorstel werden de IT-kosten opeens heel erg zichtbaar, en directie schrok daar zo van, dat ze het voorstel direct van tafel veegde, ook al kon ik samen met de IT manager haarfijn aantonen dat de besparing reeel was. Het komt dus ook voor dat bedrijven bewust het vraagstuk van efficiency uit de weg gaan, om redenen die je niet kunt voorspellen. Doodzonde, want de besparingen zijn op heel korte termijn te realiseren.
En bij hoeveel bedrijven staan ’s nachts de PC nog gewoon te draaien en alle servers ook nog. Denk dat hier met relatief kleine inspanning veel valt te besparen.
Maar grootste probleem is dat het slecht meten is, men krijgt vaak één energierekening voor het hele bedrijf en die komt binnen bij de facilitaire dienst en zoals eerder gezegd is die niet gespecificeerd, vaak is er maar één meter.
In de westerse wereld, bijvoorbeeld in Nederland, wordt tegenwoordig meer dan 20% van het elektriciteitsverbruik veroorzaakt door computerapparatuur. Vreemd is dan dat er niet meer gedaan wordt aan energiebesparing hiervan.
Het begint bij inzicht in het elektriciteitsverbruik van computerapparatuur én wát in een computer dat verbruik veroorzaakt.
Mijn bedrijf is bezig een logging en energie tunings tool te ontwikkelen wat deze kosten per pc, en zelfs per computerprogramma inzichtelijk maakt en besparing teweeg kan brengen.
Nederland loopt qua duurzaamheid wat achter in Europa, de Engelse wetgeving kent bijvoorbeeld al initiatieven zoals CRC. Vervangen van energie verslindende storage door GreenBytes is zowel qua energiekosten als performance interessant. Wat te denken van nearly dormant drives, voor data die niet gewijzigd wordt.
Het vervangen van de huidige werkplek door VDI, is het vervangen van de verwarming op het buro door een virtuele werkplek, Virtual Storm kan forse besparingen realiseren qua budget en qua stroom.
Naast alle apparatuur die dag en nacht staan te draaien, waar al nodige energie savers voor verkrijgbaar zijn, dienen bedrijven zich ook te realiseren dat de snelheid van de software een grote mate van invloed heeft. Nu ken ik enkele bedrijven die gespecialiseerd zijn in hetopsporen van vertragers, maar er is er 1, het Nederlandse bedrijf Jinspired http://www.jinspired.com die alle lagen in het software proces kan controleren en meten en vanaf de opbouw kan helpen zodat uw systemen optimaal zullen presteren. Een aanrader dus. Kijk maar even op de website http://www.jinspired.com (Deze is wel in het Engels.)