Op desktopniveau zijn moderne versies van besturingsprogramma Linux erg gebruiksvriendelijk geworden. Vrijwel alles kan via de grafische interface en gebruikers hoeven nooit naar een terminalvenster te grijpen. Dat schrijft Data Testlab in een vergelijkende test van Linux-distributies. Vandaag verschijnt het derde deel uit de serie.
Ook over het systeembeheer van Linux is het testlaboratorium te spreken. 'De Linux-distributies met pakketdistributiesystemen (Red Hat RPM, Novell SuSE YAST, Debian/Ubuntu) maken het erg eenvoudig om systemen op afstand te installeren en bij te werken', zo schrijven de testexperts.
De testers zijn vooral te spreken over het centrale netwerkbeheer van Ubuntu 9.10. 'Het is een fluitje van een cent. Dat is vooral voor draadloze netwerken een ware verademing. Netwerken wisselen of roaming vinden we zelfs gebruiksvriendelijker uitgewerkt dan diezelfde functionaliteit in Windows 7.'
Vergelijkende test
De testexperts vergelijken de volgende Linux-distributies: Red Hat Enterprise Linux Desktop 5.4, Novell SuSE Linux Enterprise Desktop 11, Mandriva One 2010 en Ubuntu Desktop Edition 9.10 'Karmic Koala'.
Lees hier de volledige tekst van deel drie uit de test.
De serie
Het Linuxdossier bestaat uit vijf delen:
1: De kosten (donderdag 8 april)
2: Migratie en applicaties (maandag 12 april)
3: Functionele vergelijking Linux-distributies (donderdag 15 april)
4: Bedrijfsapplicaties onder Linux (maandag 19 april)
5: Emulatie en virtualisatie, conclusie en productinformatie (dinsdag 20 april)
Ach, gebruikersvriendelijk… Ik heb linux op mijn desktop, en mijn moeder heeft ook maar meteen linux gekregen bij haar nieuwe PC. (nee, ik woon niet thuis dus de ‘helpdesk’ is alleen telefonisch) Goed, het is hier en daar net even anders maar er zijn geen echte problemen geweest.
En onder linux heb je een grote keus aan applicaties, zowel goede als slechte. Stem je keuze af op de doelgroep. Waarom gimp als gphoto ook goed genoeg is? (datzelfde geldt overigens ook voor photoshop of paint)
Het feit dat 9 van de 10 simpele gebruikers een pc met windows koopt heeft te maken met het feit dat de computergigant niets anders aanbiedt. Wil je een PC zonder MS dan zul je hem zelf moeten bouwen. Of accepteren dat een lege PC bij een winkel meer kost.
Learning curve. Het feit dat de hele wereld ‘gedwongen’ is om op te groeien met MS betekent dat windows dus ook een learning curve heeft van 10-tallen jaren. Alleen dat zie je niet. Pas als je moet omschakelen naar een nieuwe omgeving merk je wat je hebt aan de voorgaande computerervaring. Maar is dat een reden om niet over te stappen? Zitten we dan allemaal nog op Dos en WP4.2? Ergens hebben we toch bedacht dat het beter was om de hele tekstverwerkende wereld over te laten stappen van WP naar word.
“Nou ja, sinds windows 7 hebben we toch vrij weinig last van instabiliteitsproblemen, lijkt me.”
Dat hoorde ik ook bij de intro van Vista, en bij de intro van XP en bij de … Kortom, in het land der blinden…
@ICT-er:
~~~~ Quote:
Voor Linux zijn eind jaren 90 als graphical user interfaces gebaseerd op X-Windows. Dat was niet lang na Windows ’95.
~~~~
Het was niet gebaseerd op X11. Het WAS X11 en het was VOOR Windows 95 niet NA. 🙂
@HansB
Kijk eens op het experten panel voor open source, ik ben voorstander van Linux maar met realiteitszin. Deze artikelen hebben een bedroevend laag nivo en de schrijvers zijn geen professionele ICTers.
@Roger:
Dus als iets niet als twee druppel water op Windows lijkt, is ’t per definitie niet gebruikersvriendelijk? Wat een lariekoek en extreme vorm van kortzichtigheid en blinde volgzaamheid van een uiterst commercieel bedrijf die er niet voor schuwt om vuile spelletjes te spelen.
WindowsVista en Windows7 zien er trouwens ook weer anders uit dan WindowsXP. Dus dan is ’t per definitie niet gebruikersvriendelijk? Ok, bij Windows kan ik mij die conclusie wel voorstellen. Maar niet omdat de interface iets veranderd is. Nee, gewoon omdat ’t Closed Source lekke slome bagger is.
En intussen alsmaar geld pompen vanuit Europa naar de USA… Lekker slim.
@ICT-er,
In de eerste distributies van Redhat en Slackware begin jaren 90 zat al X-Windows. Nog in het Windows 3.11 tijdperk
Ubuntu 10.4, die eind deze maand uitkomt, laat pas goed zien hoe gebruiksvriendelijk linux is.
Het hele OS inclusief vele drivers en alle gangbare applicaties passen op een 700MB CD.
Windows Vista en 7 met de gangbare applicaties is minstens 20 keer groot. Hoezo bloatware?
Mario en Technicus, bedankt voor de aanvullingen. Ik ken X-Windows uit die tijd van UNIX. Helaas leek X-Windows toen op een blauwe variant van de MS Win 3.1 GUI. Een tekstinterface filemanager was toen zeker zo gebruiksvriendelijk.