Het afgelopen jaar zien we met grote regelmaat artikelen over de upgrade van Itil V2 naar V3. Waar je voorheen als Itil-servicemanager jezelf certificeerde in een tweetal weken is er nu een totaal ander opleidingspad ontstaan om jezelf Itil-servicemanager te mogen noemen. Daarbij reist natuurlijk de vraag: is het vakgebied veranderd of alleen de opleiding?
Ikzelf denk dat beide antwoorden juist zijn. Inmiddels wordt van een servicemanager veel meer verwacht dan alleen kennis van de Itil-processen. Ik ben van mening dat iedere functie uit een tweetal componenten bestaat: kennis (zowel hard- als soft skills) en kunde (ervaringen die je hebt). Qua hard skills moet je als servicemanager naast de Itil-processen minimaal kennis hebben van projectmanagement, verandermanagement, informatie- en organisatie management, ASL/BISL, kwaliteitsmanagement, financiële en bedrijfseconomische aspecten. Qua soft skills dien je als servicemanager minimaal te beschikken over een aantal elementaire zaken, zoals onder andere resultaatgericht, kwaliteitsgericht en besluitvaardig.
Om in de huidige markt aantrekkelijk te blijven voor werkgevers wordt er dus een behoorlijke investering van je verwacht. Maar wat is nu wijsheid, welke ontwikkelpad ga jij de komende tijd doorlopen? Stilstaan is immers geen optie en zeker niet als servicemanager waar de certificering van Itil V2 zijn actualiteit en dus waarde aan het verliezen is.
Er begint echter wel een andere wind te waaien in opleidingsland waardoor er andere mogelijkheden ontstaan om jezelf srvicemanager te mogen noemen. In elke opleiding zit wel een basis rondom Itil, maar de prioriteit van dit onderwerp is aanmerkelijk afgenomen. Voorbeelden van deze verschuiving zijn te vinden in de HTO Exploitatie en Beheer van Informatiesystemen en de bacheloropleiding Service Management. Een manier van opleiden die in opkomst is, is het EVC (Erkennen van Verworven Competenties). Zoals bijvoorbeeld I-Tracks Academy-Expert in Service Management.
Een collega van me (Alex Baggerman) heeft de afgelopen tijd diverse artikelen geschreven waar hij de aandacht vraagt voor het oplossen van de onduidelijkheden binnen de functies in de ict-wereld. Deze problematiek herken ikzelf ook. Ik krijg regelmatig aanvragen van relaties waar de omschrijving niet overeenkomt met hetgeen je verwacht als je de functietitel ziet. Maar natuurlijk herken ik in deze aanvragen de kennis en kunde die nodig is van het vakgebied van servicemanagement. Daarbij is de Itil-certificering nog steeds één van de key elements. Toch zie ik ook, dat dit gaat afnemen.
Naast het opbouwen van je kennis is het onderhouden hiervan een must. Zelf heb ik veel baat bij intervisie en het bezoeken van congressen en seminars. Dit kost weinig tijd, maar stelt je wel elke keer in staat om uit de waan van de dag te treden, de oogkleppen af te zetten en te genieten van de verschillende manieren hoe collega-servicemanagers de ontdekkingsreis binnen de wereld van ict hebben beleefd. Ik verheug me dan ook op de Service Manager Dag op 22 april.
Wil je als servicemanager je marktwaarde behouden dan zul je de komende jaren moeten investeren in jezelf. Welk pad je kiest, bepaal je natuurlijk zelf, maar of Itil V3-certificering voldoende is betwijfel ik.
Gert-Jo van der Heijden
Ict-servicemanager
Yacht
Helemaal met Gert-Jo eens. Eerdere artikelen van o.a. A. Droog gaan hier ook al over. Certificering alleen is niet meer voldoende. Belangrijker is de vraag hoe organisaties frameworks (welke dat dan ook moge zijn) toegevoegde waarde laten hebben voor de business. Als we dat onderscheidt IT-Business al moeten maken. Reden voor NOVI om samen met partners (o.a. Aranea) een nieuwe HBO studie in de markt te zetten die verder gaat dan frameworks maar laat zien hoe deze ingezet moeten worden om bij als ICT daadwerkelijk bij te dragen aan de business.
https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/loopbaan/3150346/1458016/novi-komt-met-alternatief-voor-itilopleiding.html
Dag Gert-Jan,
Goed dat je aangeeft dat er meer is dan ITIL alleen. Maar what’s new? Dat was met ITIL v2 ook al het geval. En toch is ITIL de basis, al is het alleen maar voor de uniforme terminologie in de makrt. Maar sterker nog, door OGC is het belang en de breedte van het vakgebied onderkent. Daarom komen in ITIL v3 zaken als busines cases, strategie, marketing en communicatie veel ruimer aan bod dan in v2. Bovendien zit er in elk ITIL curriculum een element ‘complementary industry guidance’ waarin ruimte is voor andere frameworks zoals ASL, BISL, kwaliteits aspecten ISO20000 service management, Cobit, Prince, audits etc. Verder is er speciale aandacht binnen elk proces en elke levenscyclus voor de implementatie zelf.
ITIL certificering zal daarom precies zoals je zegt een key element blijven wat voor een stevige basis zorgt. Daar bovenop zijn ervaring en softskills steeds belangrijker. Dat zien we ook in andere disciplines. Dus als we daar van elkaar kunnen leren in workshops, seminars en andere trainingsvormen dan is het service management vakgebied daar altijd bij gebaat.
Ik ben erg blij dat servicemanagement opleidingen nu meer zijn (inderdaad zwart wit gesteld) dan ‘alleen je processen’ leren en kunnen toepassen naar een fucntie waarbij je spin het in web kunt worden indien je inderdaad de juiste skills en competences hebt.
Service management is inderdaad veel meer dan ‘alleen die 2-weekse cursus’.