Ict'ers die zich willen certificeren voor het Linux+-certificaat van aanbieder van ict-examens Comptia (Computing Technology Industry Association), krijgen voortaan het LPIC-1-examen van het Linux Professional Institute (LPI) voorgeschoteld. Comptia past zijn examens voor beginnende Linux-systeembeheerders aan op basis van het LPIC-1-certificaat. Het programma gaat verder onder de naam Comptia Linux+ powered bij LPI.
De kandidaten die slagen voor het programma krijgen twee certificaten, namelijk het Comptia Linux+ Powered by LPI en het certificaat LPIC-1. ‘LPI geniet brede erkenning als aanbieder van hoogwaardige leveranciersonafhankelijke Linux-certificering. De samenwerking met Comptia zorgt voor aansluiting bij een breed samenwerkingsverband van ict-aanbieders', zegt LPI-ceo Jim Lacey. Volgens hem kunnen Comptia Linux+-gecertificeerden nu beter doorstromen naar programma's voor gevorderde Linux-beheerders.
Uit onderzoek blijkt dat bij 5 procent van de vacatures voor een ict-baan Linux-vaardigheden worden gevraagd. Ict'ers die beschikken over deze vaardigheden, blijken 10 procent meer salaris te verdienen dan ict'ers die dat niet doen.
Duidelijk
LPI wil het aanbod van Linux-certificaten zo duidelijk mogelijk maken. De organisatie sloot eerder al een overeenkomst met Ecabo, dat verantwoordelijk is voor het mbo-curriculum, en met softwareleverancier Novell. ‘Dit is opnieuw een stap die het draagvlak voor de LPI-certificering als de basis voor de certificering van Linux-professionals vergroot', zegt voorzitter Emiel Brok van LPI Nederland.
Comptia neemt de LPIC-1 examens (LPI-101 en LPI-102) over als basis voor het nieuwe programma. De nieuwe Comptia LX0-101 en LX0-102 worden aangeboden tegen dezelfde prijzen als de LPIC-1 examens.
Op zich verstandig dat een OSS gespecialiseerd bedrijf zich probeert te richten naar open standaarden die ontwikkeld zijn vanuit de OSS comunity
Echter
“Uit onderzoek blijkt dat bij 5 procent van de vacatures voor een ict-baan Linux-vaardigheden worden gevraagd. Ict’ers die beschikken over deze vaardigheden, blijken 10 procent meer salaris te verdienen dan ict’ers die dat niet doen.”
Dit zou zo ongeveer betekenen dat ik ongeveer 10% verdien van hetgeen mijn colega’s verdienen, ik weet n.l. helemaal niets van Windows af maar heb desondanks over mijn salaris geen klachten.
Lijkt me dat dit soort gesponsorde onzin onderzoeken enkel als stemmingmakerij aangemerkt kunnen worden.
Rian, je kunt vast beter !
Overigens allemaal leuk en aardig maar de echte Linux/UNIX cracks vind je niet door op zoek te gaan naar certificering, maar door te netwerken, welicht dat headhunters en detacheerders daar maar eens een certificaat voor moeten halen.