Het Nijmeegse universitair medisch centrum (umc) St. Radboud voert bedrijfssoftware in van SAP voor facturatie en patiëntregistratie. De implementatie is na een Europese aanbesteding gegund aan de Geleense ict-dienstverlener Magma. De opdracht omvat de door de overheid verplichte overgang naar een nieuwe facturatiesysteem voor de zorg. Voor 1 januari 2011 moet de klus geklaard zijn als ziekenhuizen volgens die nieuwe methode moeten factureren.
Voor de opdracht waren naast de Geleense dienstverlener ook ChipSoft, McKesson, Phobos en Siemens in de race. Phobos en Siemens boden net als Magma een offerte aan voor de levering van SAP-software. Chipsoft en Mckesson wilden eigen softwarepaketten aan het ziekenhuis leveren. De bedrijfssoftware van SAP wordt gekoppeld aan een bestaande portal van het Nijmeegse umc.
Volgens de Geleense dienstverlener is de keuze voor standaardsoftware een ‘doorbraak’ in het ict-beleid van het Nijmeegse academische ziekenhuis dat van oudsher veel ict-activiteiten in eigen handen houdt en eigen applicaties ontwikkelt. De klus wordt geklaard met ongeveer acht medewerkers. De dienstverlener wil niet zeggen wat de contractwaarde van de opdracht is.
Van DBC’s naar DOT
De overgang naar het nieuwe registratie- en facturatiesysteem is per 1 juli 2009 gestart. Vanaf die datum moeten zorginstellingen hun behandelingen registreren volgens nieuwe regels. De nieuwe manier van het invoeren van declaraties bij de zorgverzekeraars moet 1 januari 2011 zijn ingevoerd. De lijst van 30.000 diagnosebehandelcombinaties (DBC’s) die gangbaar was in de zorg, moet worden teruggebracht naar 3000 zorgproducten.
Dat moet leiden tot begrijpelijke facturen. Ook moet het administratieve proces eenvoudiger en beter controleerbaar worden zodat de kans op fouten afneemt. Die systematiek heet DOT dat staat voor DBC’s op weg naar transparantie.
Minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en brancheorganisaties benoemde 2010 tot registratiejaar. Zorgaanbieders registreren volgens het nieuwe systeem, maar declareren nog in het huidige. Vanaf 2011 gaan ziekenhuizen en medisch specialisten op basis van deze nieuwe zorgproducten declareren bij de verzekeraars. Door de nieuwe manier van registreren en factureren moet de verwerking van behandelingen beter herkenbaar zijn voor medisch specialisten, zorgverzekeraars en patiënten.