Door een technisch probleem met het nieuwe reisinformatiesysteem is op woensdagmiddag een sirene afgegaan op het station in Maastricht. Ook werd reizigers gevraagd om het station via de dichtstbijzijnde uitgang te verlaten. Medewerkers van spoorbeheerder ProRail zoeken nog naar de oorzaak van de storing.
Het bericht waarin reizigers werd gevraagd om het station te verlaten werd in het Engels omgeroepen, zegt een woordvoerder van de spoorbeheerder. Daarom vermoedt Prorail dat het probleem te maken heeft met het nieuwe omroepsysteem. Dit systeem is nog niet in gebruik, maar is al wel geïnstalleerd op het station. De woordvoerder benadrukt dat het een technische storing is, het systeem is niet gehackt. ‘Dat is technisch niet mogelijk', zegt hij.
Centraal reisinformatiesysteem
Spoorbeheerder ProRail werkt samen met de Nederlandse Spoorwegen (NS) aan een centraal reisinformatiesysteem. Dit systeem maakt gebruik van diverse bronnen, zoals het spoorboekje en de systemen van verkeersleiders, maar ook de systemen van de treindienstleiders, die de bijsturing en omleiding van de treinenloop regelen in geval van vertragingen of calamiteiten in samenwerking met de vervoerders. Ook de nog op te leveren applicaties TROTS, een ‘tracking en tracing'-systeem voor treinen en PTI-Donna, dat treinpaden verdeelt worden geïntegreerd in het systeem.
Het Centrale ReisInformatie Systeem (CRIS) levert straks de gegevens aan de automatische stationsomroep, informatieborden op de stations, handhelds van de conducteurs en servicemedewerkers op de stations, internet en teletekst, alsook de beeldschermen in de intercity's. ProRail vervangt met Siemens als hoofdaannemer de rolborden op de perrons door nieuwe digitale informatieborden.
Is dit de nieuwe trend van Computable? Berichtgeving in de stijl van De Telegraaf en de Privé?
Het is een blunder, zeker. Maar er was geen paniek op chaos op het station, en het stond ook niet op stelten. De meeste mensen reageerden hooguit verbaasd of lakoniek. Ik heb niemand in paniek het station uit zien rennen.
“Journalistieke onderzoeksplicht”, iemand?