Twee ict-bedrijven hebben 2,4 miljoen euro subsidie aangevraagd om in totaal 613 werknemers van werk naar werk te begeleiden. De subsidieaanvraag loopt via het ministerie van Sociale Zaken. Demissionair minister Piet Hein Donner vraagt de subsidie aan bij het Europees Globaliseringsfonds. De subsidie moet de werknemers helpen aan een nieuwe baan. Het ministerie maakt niet bekend welke ict-bedrijven de subsidie aanvragen.
De twee bedrijven tekenden dinsdag 6 april 2010 samen met Donner een convenant. Het geld wordt aangevraagd bij het Europees Globaliseringsfonds. Dit noodfonds stelt vijfhonderd miljoen euro beschikbaar om Europese bedrijven te helpen bij de gevolgen van de kredietcrisis. Het geld is bedoeld om mensen van werk naar werk te begeleiden. Het kan worden geïnvesteerd in opleidingen, maar ook in sollicitatie- of re-integratietrajecten.
Het is de eerste keer dat ict-bedrijven bij het ministerie aankloppen om het Europees Garantiefonds te gebruiken. Al zo'n tien keer eerder werd zo een subsidieaanvraag gedaan door bedrijven in andere Nederlandse sectoren. Volgens een woordvoerder van het ministerie werd in alle andere gevallen het geld gehonoreerd. Zij acht de kans daarom reëel dat de subsidieaanvraag ook nu wordt goedgekeurd.
Europees Globaliseringsfonds
Bedrijven en sectoren die door de economische crisis massaal mensen moeten ontslaan, kunnen steun krijgen uit het Europees Globaliseringsfonds. Voorwaarden waaraan een bedrijf moet voldoen, zijn dat het ontslag minimaal vijfhonderd personen in een bedrijf of sector betreft. De sector of het bedrijf moet kunnen aantonen dat de massaontslagen het gevolg zijn van de financiële en economische crisis of de structurele veranderingen in de wereldhandelspatronen.
De bedrijven aangesloten bij het ICT~Office hebben vast nog wel een plekje voor deze mensen als ik de voorspellingen onlangs hier gelezen zou moeten geloven.
Donner schilt het UWV, maar bedrijven mogen wel.
De grote jongens komen hier mee weg en het MKB heeft weer het nakijken.
Zou die 2,4 mio zijn voor werknemers die al zijn ontslagen (eufemistisch “van werk naar werk begeleiden”) of worden ze nog ontslagen?
In het laatste geval komt er dus nog een leuke ronde aan bij de twee dienstverleners.
Steun uit Europees Globaliseringsfonds per land aan te vragen. Dan kunnen dus ICT-bedrijven met meerdere Europese vestigingen hiervan meermalig gebruik maken.
Ben benieuwd welke twee ICT-bedrijven dit zijn.
Ben ook benieuwd welke twee bedrijven dit zijn. Ik zou zeggen, wet openbaarheid van bestuur.
Het zal mij totaal niets verbazen als deze 2 bedrijven zitten “ergens in de top 10” van de grote ict dienst-verleners 😉 De bedrijven die er – in 2009 – voor gezorgd hebben dat er ruim 5300 nederlandse ict plaatsen naar de haaien geholpen werden onder het “krediet-crisis” excuus.
Argumenten:
– Hulp van ministeries dus “ict_vriendje van de nederlandse overheid”
– Tekenen van een convenant
– Europesche Globalisering subsidie potje (terwijl het UWV door de reintegratie centjes heen is… voelt u ‘m)
– minimaal VIJFHONDERD!! personen in een bedrijf of sector betreft ….massaontslagen het gevolg zijn van de financiële en economische crisis of de structurele veranderingen in de wereldhandelspatronen”
My 2 cents:
Hoogst waarschijnlijk worden er weer 2 Nederlandse bedrijfstakken van internationaal opererende ict-multinational gedumpt in de goot van de hollandse arbeidsmarkt (zoals ik reeds heb voorspeld). Dus.. doe the math met bovenstaande feiten en zie waar je uitkomt in het nederlandse ict bedrijfsleven.
Ik wens de getroffend medewerkers van deze bedrijven heel veel sterkte de komende tijd. Ik ben benieuwd of zij zelf al op de hoogte zijn.
Jammer, ik ben al ontslagen bij een groot ICT bedrijf en bij het UWV hebben ze in de derde maand al geen cent meer voor scholing ed. Dus levenslang ww-er
Het lijkt mij te gaan om de volgende aanvraag: EGF/2010/012
Er is nog niet veel extra’s over bekend.
Meer info op: http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=582&langId=en&egfAppsId=59&furtherEgfApps=yes
Mee-eten uit de grote ruif van subsidies is een expertise op zich. Grote bedrijven hebben daar een speciale afdeling voor die dat geld binnenhengelt.
Waar het daarna aan gespendeerd wordt is toch niet te achterhalen.