De Tweede Kamer wil dat de regering bekijkt welke mogelijkheden er zijn om IPv6 op te nemen in aanbestedingen van de overheid. Daartoe heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen van SP-Kamerlid Arda Gerkens. De regering moet de Tweede Kamer voor 15 mei 2010 laten weten of het mogelijk is dat het nieuwere internetprotocol verplicht wordt bij aanbestedingen.
Demissionair minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken zegde op 17 maart 2010 al toe te onderzoeken of het mogelijk is het nieuwe internetprotocol te verplichten bij aanbestedingen. Gerkens wilde echter zeker zijn dat de minister zich aan haar belofte zou houden en diende daarom een motie in. Deze motie wordt dus ondersteund door de rest van de Tweede Kamer.
Volgens Gerkens dreigt door het tekort aan IPv4-adressen de ontwikkeling van een digitaal Nederland vertraagd te worden. Ze bepleit daarom omschakeling naar het internetprotocol versie 6. ‘Deze omschakeling kan versneld worden door meer vraag naar IPv6 in de markt', aldus het Kamerlid in de motie.
Noodzaak
Het aantal internetadressen met het internetprotocol versie 4 (IPv4) raakt op. Daarom is al jaren geleden het nieuwe internetprotocol IPv6 ontwikkeld. De invoering daarvan verloopt langzaam, doordat bedrijven de noodzaak om over te stappen niet inzien en omdat kostbare nieuwe apparatuur moet worden aangeschaft.
De overheid heeft de Taskforce IPv6 aangewezen om bedrijven te stimuleren over te stappen naar IPv6. De werkgroep riep de IPv6 Awards in het leven. Die moeten bedrijven voorbeelden van geslaagde implementaties van het nieuwe internetprotocol geven.
Waarom IPV6?
Een internetadres bestaat uit een aantal cijfers. Bij het internetprotocol versie vier (IPv4) zijn er vier miljard combinaties mogelijk. Dat zijn er niet genoeg om alle apparaten ter wereld van een ip-nummer te voorzien. Daarom is een nieuw internetprotocol ontwikkeld: IPv6. De voorspellingen lopen uiteen, maar verwacht wordt dat er in 2011 geen IPv4-adressen meer zijn.
Voor die tijd moet worden overgestapt op IPv6. Als dat niet gebeurt, zullen delen van het internet alleen IPv6 ondersteunen, omdat er geen IPv4-adressen meer zijn. Wie de overstap naar IPv6 nog niet heeft gemaakt, kan dan niet meer communiceren met het 'IPv6-only' deel van het internet.
Hoe kan het zijn dat iedereen kijkt naar de delivery kant en niemand zich bekommert om de kant van de afnemer. Namelijk het kabel- of ADSL-modem van de gebruiker, het mobieltje of desnoods je ipAd. Zou het niet handig zijn als er ook gebruik kan worden gemaakt van internet via IPv6? Veel marktpartijen hebben al IPv6 ondersteuning, maar de modems ondersteunen het nog niet goed. Begin daar eens mee.
Waarom verplichten terwijl de helft van de Wereld nog niet weet wat een ipadres is ?
Vrij laat… Vreemd dat die wet er niet al was. Nu nog switches, routers en netwerkkaarten leveren die geen IPv6 aankunnen, kan eigenlijk echt niet meer. (Of ze moeten wel _heel_ goedkoop zijn.)
Meer dan de helft v an de wereld weet ook niet wat IPv4 is… De mensen die er toe doen weten al meer dan 5 jaar wat IPv6 is, maar dat is niet genoeg om momentum te krijgen. Pas als dingen ‘niet meer werken’ of ‘niet meer kunnen’ zonder IPv6 wordt het daadwerkelijk ingevoerd aan de afnemer kant. Voor mij als XS4ALL gebruiker betekent dat dan waarschijnlijk nieuwe (gratis) firmware voor m’n FritzBox en hoogstens een paar hubjes van een tientje vervangen, de rest zoals je PC etc. is allang op IPv6 voorbereid…
Als ze zich daar nou is bezig gingen houden met dingen waar ze voor zijn aangenomen.
Weer een peperdure groep externen en zogenaamde specialisten die zich bezig houden met helemaal niks.
@ Wim ICTer en HansQ! Waarom is het nodig dat ‘de helft van de wereld’ weet wat een ipadres of IPv4 is om IPv6 tot succes te maken. IPv4 is toch ook ‘succesvol’ zonder dat ‘de helft van de wereld’ wist waar het om ging. Het gaat om ‘in gebruik nemen van’ of ‘overstappen naar’ IPv6. Als de wil er is, zal het snel gaan.
HansQ, je hubjes kun je gewoon bewaren met IPv6 hoor. Maar alles dat routeert moet je wel even kritisch bekijken.
En waarom zouden switchen, hubs en pc’s ipv6 nodig zijn? Volstrekt onnodig als je het mij vraag.
In mijn mening zijn alleen direct aan internet gekoppelde apparaten (internet servers, modems, routers, mobieltjes, enz) een ipv6 adres nodig.
Waarom zou een thuis of bedrijfsnetwerk intern met ipv6 moeten werken? Met de prive range van ipv4 kun je al miljoenen apparaten kwijt.
Zoals ik het zie wordt ipv6 thuis pas interessant zodra je vanuit je auto, op weg naar huis, alvast het koffiezetapparaat aan wilt zetten. Of de wasmachine met de server van de monteur gaat babbelen dat er een storing is. Met andere woorden toekomstmuziek voor nog een 5 a 10 jaar.
(alle) overheden moeten ervoor zorgen dat ze _ook_ via IPv6 bereikbaar zijn, en dat ze andere overheden en bedrijven moeten kunnen blijven bereiken.
Dat is het belang van wetgeving, imnsho.
En er zijn al sites die IPv6-ONLY zijn.
Wanneer het grote publiek overgaat is een geheel ander verhaal. Hoogst waarschijnlijk zullen die er niets van merken. (velen krijgen om de paar jaar een nieuw DSL- of kabel-modem, waar het dan default “aan” staat)
@Them:
“En waarom zouden switchen, hubs en pc’s ipv6 nodig zijn? Volstrekt onnodig als je het mij vraag.”
Omdat je anders apparaten die daar achter zitten, niet op IPv6 kunt gebruiken.
“In mijn mening zijn alleen direct aan internet gekoppelde apparaten (internet servers, modems, routers, mobieltjes, enz) een ipv6 adres nodig.”
Als je een router hebt die netjes IPv6 ondersteunt, en je hangt daar een switch aan die geen IPv6 ondersteunt, dan kunnen de PC’s die aan die switch hangen, toch niet IPv6’en?
“Waarom zou een thuis of bedrijfsnetwerk intern met ipv6 moeten werken?”
Omdat IPv4 er helemaal uit gaat. En omdat IPv6 – zoals al genoemd in ’t artikel – aanvullende security ondersteunt.
“Met de prive range van ipv4 kun je al miljoenen apparaten kwijt.”
IPv4 is nu net datgene waar we (helemaal) vanaf willen).
“Zoals ik het zie wordt ipv6 thuis pas interessant zodra je vanuit je auto, op weg naar huis, alvast het koffiezetapparaat aan wilt zetten. Of de wasmachine met de server van de monteur gaat babbelen dat er een storing is.
Dat zijn dingen die nu ook al kunnen, met IPv4 en een thuisnetwerkje.
“Met andere woorden toekomstmuziek voor nog een 5 a 10 jaar.”
Toekomstmuziek over 5 a 10 jaar? In NL zijn de IPv4 adressen in 2011 uitgeput.