Bij een desktop draait natuurlijk alles rond de applicaties die een gebruiker ter beschikking heeft. Microsoft Office met Outlook is niet beschikbaar onder Linux. Dat geldt ook voor vele andere populaire Windows-applicaties.
Dat is niet de fout van Linux: de producenten van deze applicaties kozen ervoor om alleen een Windows-versie te ontwikkelen en dus zijn deze applicaties gewoon niet beschikbaar voor Linux. Daarom ging de Linux-gemeenschap op zoek naar alternatieven en die zijn er ook. Voor kantoorwerk kan Microsoft Office vervangen worden door OpenOffice.org of het commerciële StarOffice van Oracle/Sun. Elk van de vier Linux-bedrijfsdesktopdistributies heeft OpenOffice.org aan boord, behalve Mandriva met KDE: die werkt met KOffice (www.koffice.org). KOffice is interessant, maar OpenOffice.org moeten we toch als meer volwassen beschouwen en is dus geschikter voor bedrijven.
Hoewel OpenOffice.org zeker een volwaardige concurrent van Microsoft Office genoemd mag worden, is het geen een-op-een vervanging. Zo heeft OpenOffice.org een eigen macrotaal aan boord en functioneren Microsoft Office macro's dus niet. In versie 3.1 van OpenOffice.org zit een beperkte ondersteuning voor Microsoft Office macro's, maar daar mag je zeker niet op rekenen. Een paar Excel-spreadsheets met macro's die wij uitprobeerden, kregen we niet aan de praat onder OpenOffice.org. Dat is meteen het nadeel.
Een voordeel is er ook: macrovirussen zullen onder Linux van een kale kermis thuiskomen. Novell heeft overigens voor dit macroprobleem een oplossing. SuSE Enterprise bevat een door Novell speciaal aangepaste OpenOffice.org 'Novell Edition' die wel Microsoft-macro's ondersteunt. Bij de andere distributies zul je de eventuele Microsoft-macro's die je gebruikt, moeten converteren naar OpenOffice.org-macro's. Dat kan behoorlijk arbeidsintensief zijn, afhankelijk van hoeveel het er zijn en hoe ingewikkeld ze zijn. Je hoeft het natuurlijk maar één keer te doen. Voordeel is dat daarna al die macro's bruikbaar zijn over alle mogelijke platformen waar OpenOffice.org voor beschikbaar is, inclusief Windows. Die macro's werken vaak ook op oudere versies van OpenOffice. Dat is met Microsoft Office meestal niet het geval.
E-mailbeheer
Een heel populair onderdeel van Microsoft Office is natuurlijk Outlook, een e-mailprogramma met ondersteuning voor contactenbeheer, kalenders en al dan niet gedeelde agenda's en taakherinneringen. OpenOffice.org heeft zoiets niet aan boord. Er is wel een opensourcevervanger voor Outlook ontwikkeld en die heet Novell Evolution. Overigens bestaat die tegenwoordig ook in een Windows-versie. Evolution kan zowat alles wat Outlook ook kan, inclusief zich verbinden met een Exchange server met behoud van alle functionaliteit die Outlook ook heeft. Evolution werd ontwikkeld door Ximian, maar dat bedrijf is overgenomen door Novell en dus is Evolution nu ook van Novell. Novell heeft Evolution echter netjes open source gehouden en het is nog steeds gratis beschikbaar als een Gnome-project. Evolution kan trouwens standaard al meer dan Outlook, zoals synchroniseren met willekeurige LDAP-servers. En je hoeft er geen aparte licentie voor te betalen.
Overigens verdient ook Thunderbird de nodig aandacht. Die e-mailclient is veel meer uitgewerkt dan Evolution en ondertussen erg volwassen geworden. Standaard heeft Thunderbird niet alle functionaliteit van Outlook (met name kalender/agenda/takenlijst ontbreken), maar dat kan via vrij verkrijgbare plug-ins wel toegevoegd worden.
Multimedia
Een andere heel populaire applicatie onder Windows is Adobe PhotoShop voor het bewerken van plaatjes. Adobe heeft geen Linux-versie daarvan op de markt, maar Linux heeft wel al jaren zelf allerlei opensourceapplicaties voor het werken met en het bewerken van foto's. Nogal wat distributies leveren F-Spot mee als fotobibliotheekoplossing en het ondertussen toch redelijk beroemde GIMP als fotobewerkingsprogramma, beide voor de Gnome-desktop (maar ze werken ook onder KDE). Van nogal wat mensen horen we dat ze GIMP geen waardige vervanger voor PhotoShop vinden, maar we hebben wel de indruk dat dat vaak ligt aan een gebrek aan ervaring met GIMP. Het werkt heel anders en je moet echt wel de nodige tijd investeren om er volledig vertrouwd mee te raken. Dan zul je gauw ontdekken, dat GIMP wel degelijk veel in huis heeft, zowel op het gebied van functionaliteit als wat betreft prestaties.
Linux kan alle multimediaformaten afspelen, maar Ubuntu en Mandriva voorzien standaard geen ondersteuning voor gesloten formaten zoals Flash en WMV/WMA. Bij Ubuntu kun je die wel makkelijk achteraf installeren. Bij Mandriva moet je daarvoor de PowerPack-editie hebben.
De serie
Volgende deel: emulatie en virtualisatie, conclusie en productinformatie
Het dossier bestaat uit vijf delen:
1: De kosten (donderdag 8 april)
2: Migratie en applicaties (maandag 12 april)
3: Functionele vergelijking Linux-distributies (donderdag 15 april)
4: Bedrijfsapplicaties onder Linux (maandag 19 april)
5: Emulatie en virtualisatie, conclusie en productinformatie (dinsdag 20 april)
Zoals de hele serie, stuitend oppervlakkig.
“Een paar Excel-spreadsheets met macro’s die wij uitprobeerden, kregen we niet aan de praat onder OpenOffice.org.”
Logisch, daarvoor moet je wat tijd investeren om het te leren, maar hier geen woord over de enorme berg lesmateriaal, voorbeelden etc. etc. die in internet te vinden zijn.
Overigens kun je met Thunderbird -Lightning- een gedeelde centrale agenda gebruiken (op een linuxserver), dat heb ik bij een klant van mij geregeld.
En waar zijn de FOSS groupware-oplossingen? Niet eens genoemd.
Als dit over bedrijfs-applicaties moet gaan ben ik zeer verbaasd. Genoemd zijn office, email, beetje multimedia dat is wel heel erg mager. Wat met boekhouding, ERP, CAD, BI-programma’s , animatiesoftware etc. etc.
Konklusie: datatestlab != professional
@Jan:
Helemaal mee eens, erg oppervlakkig. In sommige gevallen zelfs onjuist ook.
“Een paar Excel-spreadsheets met macro’s die wij uitprobeerden, kregen we niet aan de praat onder OpenOffice.org. Dat is meteen het nadeel.”
Dit is de zoveelste uitspraak in de reeks die getuigd van matig tot slecht onderzoek. Kijk maar eens naar GO-OO: “Go-oo provides VBA macro and Userform support for OpenOffice.org” http://www.go-oo.org
Deze reeks artikelen had samengevat kunnen worden in maar 1 artikel, maar dan zou het een kopie worden van de vele andere artikelen die precies hetzelfde vertellen. Nee, ik had wel wat meer diepgang verwacht.
GIMP ondersteund eindelijk 16 bit per kleurenkanaal, maar linux heeft geen kleurenmanagement, dus het is alleen daarom al geen alternatief voor Photoshop. De interface is inderdaad wennen als je Photoshop gewend bent.
Frits, GIMP is niet geheel te vergelijken met het dure professionele Photoshop. Maar weinigen hebben Photoshop legaal op hun PC. Krita, GIMP, Gimpshop en CinePaint (zou ook 32-bits kleuren ondersteunen) zijn voor de thuisgebruiker en de meeste bedrijven best bruikbare alternatieven.
De meeste beroepsfotografen en grafisch ontwerpers werken met een MAC met MAC OS-X gebaseerd op BSD. De vergelijking met Windows is dus een beetje krom.
Het is idd jammer dat de schrijver niet goed op de hoogte is van de mogelijkheden van Linux en de verschillende distro’s.
Zo is de standaard office app in Mandriva 2010 gewoon OpenOffice.org en is om gesloten multimedia formaten af te spelen geen powerpack nodig maar slechts de easy urpmi repository. Verder zijn programma’s als Zarafa en kolab ook goede exchange vervangers.
Als we dan nog de Mandriva Directory Server (Identity and network services management made easy)en webmin bekijken voor beheer en sugar, Erp5 en openERP dan is het veel meer volwassen dan de schrijver laat blijken en dat is jammer