Voor desktops is het van belang welke desktopomgeving je gebruikt en welke applicaties daarbij horen. Zowat alle Linux-distributies voor bedrijven blijken daarin gelijkaardige keuzes gemaakt te hebben. Vandaar dat we ervoor gekozen hebben ze niet per distributie te bekijken, maar ze per functie met elkaar te vergelijken.
De bekeken versies zijn: Red Hat Enterprise Linux Desktop 5.4, Novell SuSE Linux Enterprise Desktop 11, Mandriva One 2010 en de eerder al apart door ons geteste Ubuntu Desktop Edition 9.10 'Karmic Koala'.
Al deze systemen hebben alle functionaliteit aan boord om op netwerkgebied volledige uitwisselingen mogelijk te maken met Windows-systemen. Je kunt aan Windows-netwerkshares, mail uitwisselen met Microsoft Exchange en gebruik maken van Internet Information Server. Andersom kunnen Linux servers ook diensten leveren waar Windows-desktops probleemloos gebruik van kunnen maken.
Desktopomgevingen
Er zijn maar twee grote desktopomgevingen in de Linux-wereld: Gnome (www.gnome.org) en KDE (www.kde.org). Ze hebben beide hun voor- en tegenstanders. Beide desktopomgevingen bieden heel wat functionaliteit. Daarbij gaat KDE het verst. KDE doet ook erg zijn best om zoveel mogelijk op de Windows-desktop te lijken (maar dan een met veel meer mogelijkheden). Gnome lijkt standaard helemaal niet op Windows. Je kunt echter elke van deze desktops helemaal op je eigen smaak afstemmen. We hebben dus ook al op Gnome gebaseerde Linux-distributies gezien waarvan de desktop toch erg op die van Windows of zelfs die van de Apple Mac lijkt.
Een moderne Linux met Gnome of KDE vereist een pc met capaciteiten die geschikt zijn om Windows XP vlot te draaien. Heb je oudere hardware dan dat, of een pc met minder dan 512 MiB RAM, dan kun je beter geen Gnome of KDE als desktopomgeving kiezen. XFCE komt dan wel in aanmerking. Die desktopomgeving is karig uitgerust, maar biedt toch alles wat je nodig hebt om op een gebruiksvriendelijke manier applicaties te kunnen gebruiken en met allerlei randapparatuur te werken. Er zijn daarnaast ook nog specifieke Linux-desktopomgevingen voor netbooks.
Red Hat werkt standaard met Gnome en Novell met KDE. Mandriva laat je kiezen tussen een versie met Gnome, met KDE of een met Moblin (voor netbooks). Ubuntu werkt met Gnome, Kubuntu met KDE en Xubuntu met XFCE. Ubuntu is duidelijk het best ondersteund van al deze Canonical Linux-varianten en is dus te verkiezen voor bedrijven.
Je mag trouwens gerust verschillende desktopomgevingen uitproberen. Linux ondersteunt allerlei omgevingen samen op één pc en je kunt er dan naar believen tussen heen en weer schakelen. De meeste Linux-distributies laten je tijdens de installatie kiezen welke desktopomgeving je prefereert, maar een extra desktopomgeving kan later altijd worden bijgeïnstalleerd.
Mandriva had vroeger een specifieke bedrijfsdesktopeditie, maar heeft die ondertussen laten vallen. Mandriva One 2010 is gratis. Voor gesloten software en stuurbestanden heb je de PowerPack 2010 editie nodig en daar moet je wel voor betalen. Maar specifiek voor bedrijven kunnen we deze versie niet noemen. Mandriva heeft wel nog een Corporate Server editie. Een servereditie voor bedrijven vinden we ook bij Novell SuSE, bij Red Hat en bij Ubuntu.
Uitrol en updates
De Linux-distributies met pakketdistributiesystemen (Red Hat RPM, Novell SuSE YAST, Debian/Ubuntu) maken het erg eenvoudig om systemen op afstand te installeren en bij te werken. Sowieso is dat bij Linux heel wat gemakkelijker dan bij Windows. Elke Linux ondersteunt immers remote shells (ssh), remote secure kopiëren (scp) en remote synchronisatie (rsync over ssh). Met deze protocollen en de bijbehorende gratis tools kost het weinig moeite om systemen op afstand te installeren, een grootschalige uitrol te organiseren of clients op afstand bij te werken. Mandriva heeft geen eigen pakketdistributiesysteem, maar gebruikt dat van Red Hat. Ubuntu heeft wel een eigen pakketdistributiesysteem (gebaseerd op dat van Debian), maar geen centraal distributie- en uitrolsysteem zoals dat van Red Hat en Novell. Via scripts is zo'n systeem wel mogelijk.
Sowieso vereist centraal beheer van verschillende Linuxsystemen binnen één onderneming wat meer diepgaande kennis over dat platform, net zoals dat bij Windows ook het geval is.
Op desktopniveau zijn moderne Linux'en erg gebruiksvriendelijk geworden. Vrijwel alles kan via de grafische interface en gebruikers hoeven nooit naar een terminalvenster te grijpen. Dat is vroeger wel ooit anders geweest, maar een moderne Linux-desktop is zeker even gebruiksvriendelijk als die van Windows. Op sommige punten zelfs meer. Hierbij willen we toch even de aandacht vestigen op de netwerkondersteuning van Ubuntu 9.10 met een centrale netwerkbeheerder die al het werk doet. Het werkt echt als een fluitje van een cent, wat vooral voor draadloze netwerken een ware verademing is. Netwerken wisselen of roaming vinden we zelfs gebruiksvriendelijker uitgewerkt dan diezelfde functionaliteit in Windows 7.
De serie
Volgende deel: Bedrijfsapplicaties onder Linux
Het dossier bestaat uit vijf delen:
1: De kosten (donderdag 8 april)
2: Migratie en applicaties (maandag 12 april)
3: Functionele vergelijking Linux-distributies (donderdag 15 april)
4: Bedrijfsapplicaties onder Linux (maandag 19 april)
5: Emulatie en virtualisatie, conclusie en productinformatie (dinsdag 20 april)
Red Hat werkt standaard met Gnome en Novell met KDE
— FOUT !
Tegenwoordig moet je bij Novell zelf kiezen welke je als “default” instelt, en laat je nog steeds vrij om daarnaast nog anderen erbij te zetten.
Je kan dus ten allen tijden “switchen” tussen grafische interfaces, en omdat linux ECHT multi-user is zelf m.b.v de andere consoles tegelijkertijd verschillende Desktop omgevingen draaien.
@Gerard
“open office is nog lang geen ms office” ga je vakliteratuur eens lezen, bijvoorbeeld in het duits daar zijn OOo en MSO naast elkaar gezet, de verschillen zijn minimaal.
@Jan
Staat dat artikel online? Zo ja, kan je even de link doormailen. Zo’n vergelijking kan helpen om mensen te doen overschakelen.
Gebruikte enkele jaren diverse Linux distributies. Hoofdzakelijk (K)Ubuntu. Mijn ervaring is dat gebruikersvriendelijkheid van Linux afhangt van de gebruikersinterface. Want, o wee als er iets niet automatisch werkt (denk aan printer, scanner, draadloos netwerk, ipv4/6 instellingen), dan kun je het als Linux gebruiker wel schudden, tenzij je weet hoe je dat moet oplossen. Voor de lui geworden Windows gebruiker is dat doorgaans al snel een brug te ver. En ook al zou die alle forums op het internet erop na slaan om zijn/haar probleem te proberen op te lossen, komt die er meestal desondanks niet aan uit. Met Windows is men doorgaans beter. Linux is mijns inziens (dus) pas echt gebruiksvriendelijk als Linux een gemeengoed wordt, zoals Windows op het moment is.
@Jesse Het heeft mij verbaasd, dat juist de printer, scanner e.d. gelijk werden herkend door Ubuntu. Ik hoefde zelfs geen aparte drivers te installeren. Dit werkt trouwens op mijn ouwe Mac (G4) net zo makkelijk. Ook de scannerinterface is razendsnel vergeleken met Windows.
Natuurlijk zijn er ook wel zaken waar ik niet gelijk uitkom, maar dat gebeurt onder Windows net zo goed. Zo heeft mij email client Evolution momenteel problemen om mail te verwijderen. Dat hoeft echter niet specifiek Linux te zijn.
@ReinoutS, 15-04-2010 14:03
[De titel is verkeerd. Over het algemeen is Linux veel gebruiksvriendelijker dan Windows.]
Wellicht dat je gelijk hebt als het pakket er eenmaal op staat, maar een Microsoft-user hoeft alleen de CD er maar in te duwen en onder het genot van een kop koffie af en toe op OK te klikken. Geen configuratiefiles en cryptische keuzes voor desktops, geen geknoei met opdrachtregels die je weer in het MS-DOS tijdperk doen wanen. Het begint al bij een bezoekje aan de downloadsite: je komt om in de keuzes die een leek geen ene **** zeggen. Heb je de verkeerde? Jammer dan, had je maar niet ‘dom’ (lees: onwetend) moeten wezen en word je door arrogante betweters voor randdebiel uitgemaakt.
Heb enkele jaren geleden Ubuntu geprobeerd: logitech draadloos toetsenbord/muis werd niet herkend, de flatscreen vertoonde afschuwelijke strepen, aan overige software niet eens toegekomen. Heb het meteen weer weggesloopt (dat ging overigens WEL voorbeeldig! Geen spoortje meer van te bekennen na afloop!)
Ik denk, dat een ‘standaarduser’ zich niet wil vermoeien met welke distributie en en welke desktop hij wil gaan werken. Hij wil gewoon een platform waarop de hele rimbam draait, zonder keuzes, zonder problemen, zonder tweaks. Daarom is Vista ook geflopt: dat werkte niet mteeen probleemloos.
Voor mijn gevoel blijft Linux een beetje het computer-equivalent van wat de oldtimer voor de autofanaat is: een statussymbool en een middel om je boven het kennisloze klootjesvolk verheven te kunnen voelen.
@Technicus, 16-04-2010 11:25
“Het valt mij gigantisch op als je wat in de open source ziet opduiken, het niet te lang daarna bij Microsoft hetzelfde ziet :)”
Beter goed gejat dan slecht verzonnen. Maar zou het er wellicht ook mee te maken kunnen hebben dat de Linux gemeenschap vooraan staat om betaversies van Microsoft onder de loep te leggen/te kopieren?
@Cubytrain, 19-04-2010 10:46
“Zo heeft mij email client Evolution momenteel problemen om mail te verwijderen. Dat hoeft echter niet specifiek Linux te zijn.”
…Had je ook maar Microsoft Outlook moeten gebruiken: dat verwijdert zelfs items die je helemaal niet kwijt wilt… ;-)))
@ Kees Worttel.
Misschien geldt dat voor Windows 7, maar onder XP moet je toch wel een aantal vragen beantwoorden, waarop de gemiddelde thuisgebruiker het antwoord op schuldig moet blijven.
Bij Ubuntu heb ik geen “dos”/terminal venster hoeven te gebruiken. Gewoon complete CD erin gestopt en draaien maar. Geen gezeur met driver e.d., alles werkt naar behoren alleen de email accounts moest ik toevoegen. Het valt wel mee, ik voel mij echt geen oldimer-freak.
Als ik met Windows mee wil, moet ik elke drie jaar een nieuwe (lees “zwaardere”) computer aanschaffen en veel geld voor officiële licenties betalen. Je maakt mij bijvoorbeeld niet wijs dat de gemiddelde thuisgebruiker een officiële licentie van Photoshop heeft. Datzelfde geldt voor Office. Mijn vader heeft ooit een PC gekocht met Windows XP en Word 97 en hij kan de bijlages van Office inmiddels al niet meer openen. Fijn voor die man, kan hij weer een andere PC met software kopen.
@Kees Worttel, bij Linux voor de desktop kan je het OS en de standaard applicaties in één keer installeren. Bij Windows zit je steeds met het apart kopen, apart dik betalen, apart installeren en steeds weer aprt activeren, apart valideren en eventueel registeren. Als je software op andere hardware wilt zetten als klein bedrijf of als particulier (en dus geen Volume License Key hebt), dan moet je steeds weer de helpdesk van MS bellen om dit uit te leggen, anders lukt het valideren niet meer. Windows meer gebruiksvriendelijk? Nee dus.
Bij server OS is Windows meer grafisch georiënteerd dan Linux, maar servers zijn voor professional. Die werken sneller met de prompt.
Windows is afgeleid van Linux en Apple en loopt zeker niet voorruit op de anderen.