Soms is er voor een essentiële Windows-applicatie geen bruikbaar alternatief onder Linux te vinden. Je kunt dan gebruik maken van emulatie of virtualisatie om toch zo'n applicatie te draaien onder Linux.
Standaard heeft Linux daarvoor WINE aan boord, een Windows-emulatieomgeving. Die slaagt er echter maar in beperkte mate in om Windows-applicaties onder Linux aan de praat te krijgen. PhotoShop en diverse Office-versies kun je hiermee wel aan de gang krijgen, maar in de praktijk moet je vaak uitgaan van een versie die eerst onder Windows is geïnstalleerd. Dat is niet zo handig in een Linux-centrische omgeving.
Voor een betere prestatie bestaat er een commerciële oplossing: CrossOver Linux van CodeWeavers (www.codeweavers.com). Met dit systeem kun je Windows-software vanaf de geleverde cd- of dvd-rom installeren alsof het onder Windows zelf was. Dit systeem werkt vrij goed: wij hebben met succes Microsoft Office 2003 onder Linux geïnstalleerd en kunnen gebruiken. Het kost zo'n 64 euro per client (1 licentie, degressieve prijsbepaling).
Virtualisatie
Als je een applicatie zou willen gebruiken die het ook vertikt binnen een Windows-emulatieomgeving, dan kun je nog altijd kiezen voor volledige platformvirtualisatie. De bekendste oplossing is dan natuurlijk VMWare. Bij het PowerPack van Mandriva zit dat er al in. Daarnaast bestaat er ook nog het gratis en open source VirtualBox (van Sun, nu Oracle), standaard aanwezig in heel wat distributies. Uiteraard zit in de laatste Linux-kernels virtualisatie ingebouwd, maar dat dient in eerste instantie voor het virtualiseren van meerdere Linux'en. Alle 64-bit distributies bieden overigens hypervisor-ondersteunde virtualisatie. Alle hier besproken Linux-distributies gaan er prat op de beste virtualisatie te leveren, maar in werkelijkheid is dat natuurlijk vooral te danken aan de hardwarevirtualisatie-ondersteuning in de 64-bit processoren van Intel en AMD.
Conclusie
Als bedrijf is het zeker mogelijk je zakelijke toepassingen naar open source onder Windows of onder Linux te migreren. Eventueel kan het via emulatie of virtualisatie als er geen alternatief bestaat. De grote namen bij de Linux-distributeurs bieden daar heel wat oplossingen voor. Het kost natuurlijk een investering op het gebied van leerprocessen en afsluiten van nieuwe onderhoudscontracten. Maar over het algemeen kan alles wel een flink stuk goedkoper. Potentieel een nog groter voordeel is de vrijheid die je krijgt. Dankzij open standaarden ben je zeker van langdurige ondersteuning en kun je eenvoudig migreren naar andere leveranciers of platformen.
Gebruik je veel Amerikaanse software of diensten, dan is Red Hat een logische Linux-keuze. Wens je vooral een nauwe samenwerking met Windows, dan vind je die bij Novell SuSE. Wens je absoluut een Europese Linux die erg gebruiksvriendelijk is en veel aan boord heeft, dan raden we Ubuntu aan. Mandriva is minder interessant geworden voor bedrijfsdesktops sinds ze hun 'Corporate Desktop' overboord gegooid hebben.
Productinfo – Novell SuSE Linux Enterprise Desktop
Product: Novell SuSE Linux Enterprise Desktop (SLED) 11 (binnenkort 11 SP1)
Producent: Novell; USA; www.novell.com/linux/desktop/
Leverancier: Novell resellers – contacteer Novell, www.novell.be
Adviesprijs: vanaf 100 euro/jaar/apparaat (basiscontract)
Productinfo – Red Hat Enterprise Linux
Product: Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 5.4 Desktop
Producent: Red Hat, USA; www.redhat.com/rhel/desktop
Leverancier: www.europe.redhat.com/belgium/
Adviesprijs: vanaf 60 euro/jaar (basiscontract)
Productinfo – Mandriva
Product: Mandriva One 2010, eventueel PowerPack 2010
Producent & Leverancier: Mandriva, F; www.mandriva.com
Adviesprijs: gratis (Mandriva One), vanaf 49 euro (PowerPack)
Productinfo – Ubuntu
Product: Ubuntu Linux Desktop Edition 9.10 'Karmic Koala'; volgende versie 10.04 'Lucid Lynx' verschijnt op 29 april e.k.
Producent & Leverancier: Canonical Ltd., IM; ww.ubuntu.com/products/whatisubuntu/desktopedition
Adviesprijs: gratis, onderhoudscontracten beschikbaar
De kern
* Linux bedrijfsdesktopsystemen zijn gebruiksvriendelijk, veilig en ongevoelig voor parasieten en virussen; bovendien draaien ze prima op uw bestaande pc's.
* Samenwerking met Windows kan, maar er zijn beperkingen.
De serie
Het dossier bestaat uit vijf delen:
1: De kosten (donderdag 8 april)
2: Migratie en applicaties (maandag 12 april)
3: Functionele vergelijking Linux-distributies (donderdag 15 april)
4: Bedrijfsapplicaties onder Linux (maandag 19 april)
5: Emulatie en virtualisatie, conclusie en productinformatie (dinsdag 20 april)
Een reeks oppervlakkige en overbodige artikelen. Er staat niets in dat niet al vele malen op andere websites te lezen is en sommige dingen zijn gewoon niet (helemaal) correct, puur en alleen door te weinig onderzoek, zowel in de diepte als de breedte.
…en even over dit laatste artikel: Je kunt toch niet serieus menen dat dit is wat je te vertellen hebt over virtualisatie als het gaat om BEDRIJVEN???
Ik ga er niet meer woorden aan vuil maken, maar deze reeks artikelen is voor een blad als Computable ver onder de maat.
Ja, leuke ‘oplossing’, virtualisatie… Ware het niet dat je een Windows licentie nodig heb voor die VM op Linux en daarmee een mogelijk licentiekostenvoordeel weer volledig teniet doet. Simpel en inderdaad niet bedrijfsmatig gedacht maar vanuit de thuisgebruiker.
“Is Linux emuleren een goed idee?”
De titel snap ik niet… Er wordt toch Windows geëmuleerd in het artikel?
Verder moet er trouwens naast WINE volgens mij nog een geheel gratis ‘emulator’ zijn – een collega was daar erg te spreken over. Ik weet helaas alleen de naam van die emulator niet meer.
Die 64 euro betalen per PC dat ga je natuurlijk niet doen, als je Windows de deur hebt uitgedaan. Stel dat ’t gaat om 100 desktops. Dan beter voor 6400 een Open Source programmaatje laten schrijven (is dat haalbaar?).
@John en @Erik;
Ik lees in het artikel toch meer dat de schijver zich richt op emulatie en pas als het niet anders kan pas naar virtualisatie gaat kijken. Het gestelde dat je toch licentiekosten betaald als je Windows via VM laat draaien is natuurlijk waar. Maar producten als WINE en CrossOver Linux hebben dat nadeel niet.
WINE werkt echt maar beperkt en zeker voor de grotere BEDRIJFSoplossingen is dit echt niet geschikt. CrossOver Linux kun je hier ook vaak niet voor gebruiken. Dit moet je als bedrijf ook eigenlijk niet willen.
Een rubuuste, betrouwbare combinatie en integratie van verschillende softwaresystemen is niet een deel werkend hebben en een deel met een omweg “vrij goed” werkend. Eventueel zou dat als TUSSENoplossing mogelijk zijn voor het uiteindelijk volledig overstappen naar open source, maar het eindresultaat moet je een volledig goed werkend systeem hebben zonder allerlei omwegen.
En we hebben het nog niet eens gehad over de beheersbaarheid van al die “vrij goed” werkende omwegen.
Jammer dat het artikel weer eens in stukken is geknipt en daardoor voor extra verwarring zorgt. De inleiding en vraagstelling staat grotendeels in “Linux-keuze hangt af van applicatiegebruik”.
Ook is het jammer dat de conclusies er een beetje los bijhangen doordat vrijwel geen testresulaat wordt getoond en de Total Cost of Ownership nauwelijks wordt meegenomen. Het blijft daarom vooral een discussie rond meningen. Dit lijkt me geen goede reclame voor Data TestLab.
Vandaag toch nog even gekeken of het laatste artikel goed in de serie past….. En ja hoor: onveranderlijk bedenkelijk laag niveau. Zowel Data Testlab als Computable krijgen een dikke onvoldoende.
@Jozik
Godzijdank is dit voorbij. Hopelijk kijkt Jolein voortaan eens na waar ze informatie haalt.
Oppervlakkig? Open deuren? Wellicht, maar vooral (of alleen voor diegenen die Linux en de community content op Internet kennen. Voor wie, misschien al vanaf het DOS tijdperk, alleen maar Windows heeft gekend, is Linux een onbekende en enge wereld.
Ik verbaas me er vaak over hoe Linux aanhangers elkaar vaak op het net afbranden, omdat de ander net een andere voorkeur heeft. Het doet denken aan protestanten die net de beknellende ‘moederkerk’ zijn uit gestapt en dan vervolgens afsplitsing na afsplitsing elkaar gaan verketteren.
Waarom niet gewoon blij met alle aandacht die de laatste tijd uit gaat naar Open Source en Linux als serieuze alternatieven? Ik zou zeggen: Computable, ga hier vooral mee door. En ja, ga de diepte in…
Overigens: leuke kamervraag in deze tijd: Hoeveel belastinggeld gaat binnen het totaal aan rijks-, provinciale- en gemeentelijke overheden naar Redmond, USA?
Met vriendelijke groet,
Marten Kramer
Linux bekeerling sinds 2009 😉
@Marten,
Computable is een uitgave voor ITers, de rommel die hier gepresenteerd werd hoort daar niet. Datatestlab is een klubje hobbyisten die zich als specialisten voordoen maar nauwelijks verstand van zaken hebben. Dat is volkomen onafhankelijk van windows of linux.
Als ze werkelijk wat voor Linux willen doen moeten ze dit soort artikelen in Margriet plaatsen, daar horen ze.