De belangrijkste drijfveer voor ict'ers om voor een werkgever te kiezen is de mogelijkheid om een goede balans tussen werk en het privéleven te realiseren. Dit blijkt uit onderzoek van de Persgroep banen en Nyenrode Business Universiteit. Ict'ers vinden het leveren van een maatschappelijke bijdrage het minst belangrijk bij de keuze voor een baan. Op de drijfveer 'nalatenschap' scoorden zij benedengemiddeld.
Ook werknemers uit andere branches vonden de balans tussen werk en het privéleven, het belangrijkst. Na de drijfveer ´balans en evenwicht´ scoren de drijfveren 'uitdaging en ontwikkeling' en 'vrijheid en autonomie' het hoogst. Bij ict´ers eindigen deze twee op een gedeelde tweede plaats.
Het onderzoek bekeek zes verschillende redenen die ervoor zorgen dat mensen voor een baan of werkgever kiezen. Professor Lidewy van der Sluis, hoogleraar strategisch talent management aan de Nyenrode Business Universiteit leverde het theoretische kader voor het onderzoek en de zes drijfveren op basis van eerder onderzoek. Aan het onderzoek deden ruim 6000 abonnees mee van de Volkskrant, VKbanen.nl, het AD, NRC Handelsblad, nrc next, nrccarriere.nl, Trouw en Het Parool.
Oud nieuws..
Je werk toch om te kunnen! leven en niet andersom.
Mijn toekomst voorspelling:
wat uiteindelijk in de ICT overblijft (en in de toekomst zal toenemen) zijn de kennisintensieve en complexe vraagstukken, welken niet kunnen worden opgelost op een paar duizend km afstand. Applicatie-ontwikkeling zal minder technisch worden en meer zijn toegespitst op specifieke (te automatiseren) domeinkennis van mensen. Bovendien wordt deze kennis steeds dynamischer, en daarmee dus ook de te ontwikkelen programmatuur. Hiervan zie je al nieuwe ontwikkelingen in de ICT. De verhouding tussen ontwerpen, ontwikkelen en testen van applicaties zal in de toekomst volledig veranderen (lees: meer samengaan en mogelijk in elkaar opgaan), waarbij het analyseren en vastleggen van kennis de voornaamste belangrijkste bezigheid zal worden. Dit laatste zal nooit plaatsvinden in India.
RV, de vraag is niet of werkt om te kunnen leven, maar of je voldoende vooruit kijkt en anticipeert op datgene wat jouw “werk” in gevaar gaat brengen. Er zijn mensen met name in offshore landen die zeer graag jouw werk willen doen. Wat doe jij om dat aan te zien komen en hoe zorg jij dat jouw skills voldoende uniek zijn om jou de mogelijkheid te geven om dat leven van jou te kunnen blijven betalen.
Uit ervaring kan ik zeggen dat Indiers echt niet beter zijn in het ontwikkelwerk, tevens werken ze ook niet harder.
Het probleem is dat een Indier ja tegen alles zegt voor de helft van de prijs…. en dat is iets waar een manager blij van wordt.
Ik heb op een overheids project gezeten, waarbij het een en ander in India is gemaakt. Later is alles herbouwd in Nederland, omdat het opgeleverde werkt echt slecht was.
En het net even langer doorwerken zit er ook niet bij elke Indier in.
De meeste managers hebben geen verstand van techniek en het interesseert hun ook weinig, het enige wat hun interesseert zijn lage prijzen van ontwikkelaars, zodat er meer geld overblijft voor hun bonus (en de klant nog wel het normale uurtarief laten betalen).
Er zijn meerdere projecten omzeep geholpen en/of hebben in ieder geval miljoenen meer gekost dankzij de vriendelijke bedoelingen vanuit India.
Zeggen dat je kwaliteit levert en het daadwerkelijk leveren zit een groot verschil.
Managers, droom maar lekker door, jullie hoeven toch niet naar de rommel (lees code) uit India te kijken, tevens schuiven jullie de verantwoording toch weg…. lekker je eigen straatje schoonvegen en een bonus op strijken. Wie helpt hier nou eigenlijk de markt omzeep?
(sommige managers uitgesloten, deze hebben bij hoge uitzondering wel het licht gezien)
@Jos B, wat een onzin. Als je op zou tellen hoeveel mensen all in offshore locaties zitten voor de grootste IT spelers en daar al jaren software ontwikkelen, dan kom je op aanzienlijk getallen uit en behoorlijk wat software die al is afgeleverd. Ik sluit zeker niet uit dat er een project mis gaat, maar je hoeft alleen de bladen te zlezen om te zien dat dat ook in NL gebeurt. Als het allemaal zo’n kommer en kwel zou zijn dan zouden we daar toch minstens iets van in de bladen hebben moeten zien. Of zijn “de managers” allemaal bezig met een giga complot bezig. Waarschijnlijk verstoppen ze de slechte software :).
@Jack
“Men is bereid om alles te doen voor een baan en een inkomen. Niet alleen de uren maar ook alles eraan doen om de juiste kwaliteit te leveren.”
Dat is niet bepaald mijn ervaring, Jack. Na zo’n jaar of 10 in verschillende posities (ik ben contracter) met Indiers te hebben gewerkt, kan ik je vertellen dat: de kwaliteit van het geleverde werk (diensten of software) gemiddeld genomen niet best is, het wel meevalt met dat harde werken, het skill level en de gevolgede training abominabel is, en het vermogen tot meedenken en advies nihil is. Ik ben dan ook benieuwd bij welk seminaar je bent geweest en door wie het werd georganiseerd.
Persoonlijk ben ik van mening dat bedrijven die hier zijn gevestigd een maatschappelijke verantwoording hebben. Het outsourcen van werk past daar niet echt in. Men wil wel de klanten maar niet het personeel. Dat is niet echt etisch te noemen, ook al wil je het “inpakken” als een gunst die wij aan India zouden verlenen.
“Als het allemaal zo’n kommer en kwel zou zijn dan zouden we daar toch minstens iets van in de bladen hebben moeten zien.”
@Jack: mooie naive gedachte. Denk je echt dat een bedrijf het in de publiciteit gaat gooien wanneer een project is gefaald of uitloopt en miljoenen meer kost. Ook zal een manager, die de desbetreffende keuze heeft gemaakt om te kiezen voor outsourcing, niet toegeven dat hij fout zat…. tja, anders geen bonus, laten we het maar afschuiven op de communicatie… de Nederlandse ontwerpers en ontwikkelaars zullen wel niet duidelijk zijn geweest richting de Indiërs
“Als je op zou tellen hoeveel mensen all in offshore locaties zitten voor de grootste IT spelers en daar al jaren software ontwikkelen, dan kom je o aanzienlijk getallen uit en behoorlijk wat software die al is afgeleverd.”
Laat ik nou net voor één van de grootste (zo niet de grootste in NL) IT spelers te werken. Ik weet de aantallen. Die aantallen hebben ze ook nodig in India, want qua productiviteit heb je i.p.v. een hoogopgeleide Nederlander minimaal tien Indiërs nodig. Er zitten goede Indiase ontwikkelaars tussen, die worden meestal even naar voren geschoven tijdens een deal / bespreking / of wat dan ook, maar het uiteindelijke werk wordt gedaan door ‘ontwikkelaars’ die alleen weten waar de CTRL, C en V zitten.
Een manager kijkt niet naar de geschreven code wat uit India komt. De meeste managers vragen alleen of het al klaar is, of het al werkt en hoelang het nog gaat duren. Vragen over de kwaliteit van het opgeleverde werk komt vaak niet ter sprake, beheersbaarheid van code…. beveiliging…. pfff.
Iedereen kan op zich code schrijven, het is toch een beetje tekst typen?
Ik zie de code van een echt goede ontwikkelaar als een boek dat geschreven is door een taalpurist, het werk wat uit India komt is vaak als een boek dat geschreven is door iemand met dyslexie.
Uitzonderingen daargelaten.
Het zou mij niet verbazen, dat het broddelwerk door zogenaamde CMM gecertificeerde bedrijven wordt geleverd, bedrijven waar slechts enkele mensen volgens die kwaliteitsnormen werken en/of die het bedrijf wellicht al verlaten hebben. Het label CMM wordt dan alleen gebruikt om klanten binnen te halen. CMM is namelijk ook zoiets naast kostenbesparing, waar managers zich graag aan vastklampen.