De belangrijkste drijfveer voor ict'ers om voor een werkgever te kiezen is de mogelijkheid om een goede balans tussen werk en het privéleven te realiseren. Dit blijkt uit onderzoek van de Persgroep banen en Nyenrode Business Universiteit. Ict'ers vinden het leveren van een maatschappelijke bijdrage het minst belangrijk bij de keuze voor een baan. Op de drijfveer 'nalatenschap' scoorden zij benedengemiddeld.
Ook werknemers uit andere branches vonden de balans tussen werk en het privéleven, het belangrijkst. Na de drijfveer ´balans en evenwicht´ scoren de drijfveren 'uitdaging en ontwikkeling' en 'vrijheid en autonomie' het hoogst. Bij ict´ers eindigen deze twee op een gedeelde tweede plaats.
Het onderzoek bekeek zes verschillende redenen die ervoor zorgen dat mensen voor een baan of werkgever kiezen. Professor Lidewy van der Sluis, hoogleraar strategisch talent management aan de Nyenrode Business Universiteit leverde het theoretische kader voor het onderzoek en de zes drijfveren op basis van eerder onderzoek. Aan het onderzoek deden ruim 6000 abonnees mee van de Volkskrant, VKbanen.nl, het AD, NRC Handelsblad, nrc next, nrccarriere.nl, Trouw en Het Parool.
Recent bij een seminar geweest over India en hoe zij denken over work/life balance. Nou zij vertalen dat in Work/Work balance. Men is bereid om alles te doen voor een baan en een inkomen. Niet alleen de uren maar ook alles eraan doen om de juiste kwaliteit te leveren. Dit soort verschillen tussen europa en bv india zijn juist de drivers achter een sterk offshore beweging. We doen het gewoon zelf.
Het rijke westen, bedrijven die zich bezighouden met offshoring van ICT activiteiten omdat het in landen als India (veel) minder kost, maken in mijn beleving alleen maar misbruik van een situatie van mensen die koste wat het kost willen werken. India is een land met heel veel tegenstellingen, sociale en financiele kastes, gedwongen kinderarbeid en kent heel veel armoede onder een groot deel van de bevolking. Indien je het werkethos wat zo’n achtergrond met zich meebrengt vertaalt naar; kijk zo kan het ook, dan gaat er toch iets fout in die vertaling.
Die mensen moeten leven om te werken, waar wij in het rijke westen moeten werken om te leven, en daarnaast ook nog een leven willen hebben naast het werk.
Het vergelijken van de Indiase omstandigheden met die van ons is inderdaad een scheve vergelijking. Als de salarisverhouding tussen IT inkomens en het nationale gemiddle inkomen hier dezelfde waarde zou opleveren als in India dan zouden wij ons ook uit de naad werken om dat inkomen te blijven krijgen.
Uitbuiting van de sociale verschillen in India zijn de directe driver achter de offshoring. De sociale maatschappij waarin wij in het westen leven doet ons de das om, niet de werk ethos.
Als je de indiers de keuze zou geven gaat hun voorkeur ook uit naar work/life niet naar work/work.
Ik begrijp dat Jack een goed betaalde manager is met lastige mensen die ook een leven willen hebben naast hun werk? Zal wel als hij naar een seminar kan – voor de werkvloer is dat in deze tijden niet weggelegd. Maar gelukkig worden we op dit moment – wat niet is kan weer terugkomen – niet zo uitgebuit als de mensen in Azie, die zich voor een habbekrats uit de naad werken om maar niet op straat geschopt te worden.
Het gaat niet om wel of niet willen kiezen voor work/work of een minder of veel balans tussen life en work. Het gaat erom dat de ogen open moeten en dat we ons gaan realiseren DAT er landen zijn die hun toekomst baseren op het overnemen van ons werk. Onze klanten en ondernemers vinden het prettig omdat er een “beter” werk mentaliteit is en bovendien dat het goedkoper is. Dat laat al die figuren die het zo belangrijk vinden om vooral zo weinig mogelijk te werken uiteindelijk in een positie waarbij als je niet oppast weinig bewegingsruimte hebt. Waar offshoring allemaal op toegepast kan worden is groot en dat is te lezen in het boek The world is flat (heb ik kunnen lezen omdat ik een manager ben en kan lezen GW ;)). Trouwens seminars kan je ook online volgen, je kan online lezen en je kan boeken lezen om jezelf te verrijken.
Gaan we er niet een klein beetje aan voorbij dat de (economische) ontwikkeling van landen als India grotendeels drijft op onze offshoring initiatieven.
Dat we hier niet bezig zijn de lagere klassen uit te buiten, maar juist werken met de hoger opgeleide, gedreven en ambitieuze mensen en die salaris krijgen dat ver boven het modaal ligt.
Dat modaal een andere standaard is dan hier in het westen geldt, dat mag duidelijk zijn, maar die mensen hebben het zeker niet slecht. Zouden we hen meer betalen dan ‘verkrachten’ we de samenleving.
Het feit dat men een work/work mentaliteit heeft komt vanwege de arbeidsmarkt die veel meer afgestudeerden en werkzoekenden kent dan arbeidsplaatsen, helaas zelfs inclusief al het westerse werk dat we daar heen brengen.
Eehhh…. Waar heb je anders een Gezin voor ? Kun je die ook digitaal vervangen.dacht het niet en lijkt me niet.Overigens wens ik alle ict kluizenaars veel plezier ennneee offshore ict… Hoef je niet rouwig om te zijn.Levert uiteindelijk toch niks op Moi niet.Tak ahoy op z’n tjech.ICT is een middel niet een Doel.Mijn doelen zijn Nice,Monaco,Canne,St en meer van deze pret oorden ICT is werk en that’s IT !!
PS Wat een leuke ICT-ers hebben jullie in dienst, gezien de foto bij dit artikel. Zou zo’n foto ook bij een artikel over de thuiszorg geplaatst worden? Bijzondere redactionele keuzes worden er door Computable gemaakt.
Het fenomeen India Off shore is niet alleen aanwezig in hun thuisland zelf, wat dacht je van het stevige aantal Indiers die voor de Big 5 van India IT bedrijven al in Nederland werkt?
Deze mensen betalen allen niet meer dan 30% belasting, dat is nog een oude “vergeten” kenniswerkers regeling. Volgens mij oneerlijke concurrentie in vergelijk met Nederlandse IT bedrijven. Waarom betalen zij 30% en Nederlanders 42 of 52%
Indiers als Expat in Nederland werken echt niet zo hard als Europeanen hoor, alleen werken ze soms wat langer door omdat de meeste toch niets anders hebben te doen in hun huurflat van de zaak.
Tja, wat moet je met die info… ben inmiddels mid 30, en de eerste 10 jaar na mijn afstuderen werkte ik ook lachend 60-70 of soms wel meer uren. Je bent jong en je wilt wat, nu twee kids, en mijn vrouw heeft ook een prima inkomen. Dan kijk je terug en merk je dat je vaak helemaal niet eens met de missie van het concern bezig bent, maar met de agenda van een gefrustreerde directeur, en ja dat doe ik nu niet meer… en dus heb ik nu een 32 uur baan wat maatschappelijk bijdraagt en IT in zich heeft, enne ik kan nu op de fiets!!
Dat men straks al het werk overneemt in India dat geloof ik niet, en ja ze hebben daar 1 miljard mensen waarvan meer dan de helft beneden de armoede grens leven, lijkt me logisch dat men daar harder concurreert voor banen dan wij dat hebben, hier krijg je een uitkering, daar laten ze je op straat liggen ook al ben je aan het sterven, een koe heeft nog meer waarde voor hen……
Pas als er in Nederland extreme werkeloosheid is en ellende dan zal die mentaliteit weer terugkomen, zolang we nog rijk zijn in het westen zal dat niet gebeuren. Maar wees gerust want als heel China en India dezelfde welvaart hebben als het westen (lees: grote koelkast, Playstation 2&3, Magnetron, 2/3 tv’s, 2 auto’s, etc..) dan hebben we heel wat andere problemen te tackelen op het gebied van vervuiling en energie.