Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), één van de grootste internetknooppunten ter wereld, introduceert het vernieuwde AMS-IX Partner Program.
Met het vernieuwde AMS-IX Partner Program (APP2010) kunnen onder andere leden, klanten, derde partijen en zelfs andere exchanges via AMS-IX hun product- en dienstenportfolio uitbreiden met één van de grootste professionele en neutrale exchanges. Er is wereldwijd al veel interesse in het programma, bijvoorbeeld bij partners uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Rusland, Polen en Bulgarije, maar ook vanuit Noord-Amerika, het Midden-Oosten en Azië. Het is nu mogelijk om klanten in deze landen lokaal aan te sluiten op de exchange in Amsterdam.
Het APP2010 is mogelijk geworden door een recente migratie van het internet exchange-platform naar MPLS/VPLS. Klanten worden verbonden met het AMS-IX internet peering-VLAN via de partner backbone en een reseller poort van 10 gigabit ethernet, die vervolgens weer in kleinere eenheden is opgebroken voor de klantpoorten met een snelheid van 100 of 1000 Mbps. Klanten sluiten daardoor op de exchange aan alsof ze direct verbonden zijn en hebben dezelfde mogelijkheden en rechten als de andere aangesloten partijen. AMS-IX komt hiermee tegemoet aan verzoeken van partners en leden om de aansluiting van meerdere MAC-adressen op één poort mogelijk te maken. De aangeboden reseller poort van 10 GE is alleen beschikbaar voor partijen onder het APP2010.
Met het vernieuwde partnerprogramma wil de Amsterdam Internet Exchange het nieuwe leden gemakkelijker maken om op afstand toegang te krijgen tot de exchange. Voor bestaande partners levert de nieuwe opzet tevens meer marge op en minder administratieve handelingen. Daarnaast kunnen partners AMS-IX-poorten doorverkopen aan klanten in een set-up die efficiënter is in zowel capaciteitsbenutting als kosten. Leden kunnen op veel vlakken voordeel behalen. Ze krijgen ondermeer vanaf 100 Mbps toegang tot de internet exchange en hebben slechts te maken met één partner in plaats van met meerdere partijen zoals een carrier, co-locatie en de exchange zelf.
De service is lokaal getest met partner NL-ix. Jan Hoogenboom, ceo bij NL-ix, stelt: "Zowel AMS-IX als NL-ix hebben tot doel ‘peering’ te faciliteren voor iedere geïnteresseerde partij. Het feit dat twee belangrijke exchanges samenwerken bij het aanbieden van ‘peering’ ports in zoveel steden is een grote stap vooruit voor de Nederlandse peering gemeenschap."
Breedband Nederland was de eerste pilotklant. "Normaal gesproken moeten we een privéverbinding naar AMS-IX aanvragen, helemaal van Arnhem naar Amsterdam. Met deze nieuwe service kunnen we zowel geld besparen door lokaal te verbinden, als voor hetzelfde geld ‘peeren’ op twee exchanges tegelijkertijd", zegt Dave Aaldering, ceo bij Breedband Nederland.
"Het vernieuwde partnerprogramma is een reactie op de groeiende vraag van partijen wereldwijd om met de Amsterdam Internet Exchange verbonden te kunnen worden. Vooral uit Oost-Europa, het Midden-Oosten en Azië is er veel vraag. Voor deze partijen is het niet altijd makkelijk om naar West-Europa te komen en het APP2010 verlaagt de drempel voor hen. Wij denken met het partnerprogramma een flink aantal nieuwe leden aan te trekken", zegt Job Witteman, ceo bij AMS-IX. "Dit zal echter relatief minder impact op het uitgewisselde verkeer hebben, omdat dit naar verwachting vooral kleinere partijen zijn die hun dienstenportfolio willen uitbreiden. Wel zullen er veel unieke routes worden toegevoegd aan internet peering in Amsterdam."