Staatssecretaris Ank Bijleveld van het ministerie van Binnenlandse Zaken onderschrijft de kritiek die er is op het Nationaal Uitvoeringsprogramma dienstverlening en e-overheid (NUP). Een team van vier deskundigen onder leiding van Arthur Docters van Leeuwen, oud-voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten, deed een Gateway-review naar het overheidsprogramma. Het programma kreeg code rood, omdat het te complex zou zijn en er te weinig samenhang is tussen de verschillende onderdelen.
De staatssecretaris neemt daarom een aantal maatregelen. Zo komt er op korte termijn een gemeenschappelijke overheidsbrede visie op overheidsdienstverlening. Deze versie wordt voor de zomer aan de regiegroep dienstverlening en e-overheid voorgelegd. De staatssecretaris noemt deze visie een richtinggevend instrument.
Daarnaast maken de gemeenten en het Kwaliteitsinsituut Nederlandse Gemeenten (KING) met het ministerie van Binnenlandse Zaken een voorstel hoe gemeenten onderdelen van het NUP in gebruik kunnen nemen. De staatssecretaris beloofd dat om de samenhang tussen de verschillende onderdelen van het NUP te vergroten beter te kijken naar het gebruik van de voorzieningen.
De staatssecretaris zegt dat besluiten over maatregelen voor de lange termijn pas genomen kunnen worden door een nieuw kabinet.
Monopoliepositie ICTU
Bijleveld is het overigens niet eens met de kritiek van de onderzoekers dat Ictu een monopoliepositie zou hebben. Het ictu is de dienstverlener die gemeenten helpt bij de implementatie van het NUP. Volgens het ministerie is er ruimte en vrijheid bij opdrachtgevers om ook bij andere partijen programma's te laten ontwikkelen. Ictu zou bij ongeveer eenderde van de NUP-projecten betrokken zijn.
Het Nationaal Uitvoeringsprogramma dienstverlening en e-overheid (NUP) is ontwikkeld om gemeenten te helpen bij het ontwikkelen en invoeren van de 'e-overheid'. Het programma geeft een minimaal noodzakelijke ict-infrastructuur om de doelstelling van betere dienstverlening te kunnen realiseren.
Beetje eenzijdige berichtvoering. Andere sites hebben hier toch een andere kijk op.
Bijzonder betreurenswaardig dat er niet tijdig aktief wordt geacteerd door de huidige regering en de puinhopen vrolijk over laat aan de volgende ploeg.
Het project an sich heeft toch al een bijzonder lage slagingskans want het is gordiaanse knoop van rood lint. Maw typisch voorbeeld van hoe je geld in de sloot kan gooien door kansloze doelstellingen na te jagen.
Is eenzijdig omdat het de mening van de staatssecretaris is en niet van ‘een site’.
En wanneer is er dan wel tijdig geacteerd? Het is een groot programma dat na anderhalf jaar een review heeft en hierna nog wel een paar jaar doorhobbelt.
Verder zijn de doelstellingen (makkelijk communiceren met de overheid) niet kansloos. Misschien is de gekozen weg niet de beste maar ik hoop van ganserharte dat de doelstellingen gehaald worden.