Novell is eigenaar van besturingssysteem Unix. Dat oordeelt een rechtbankjury in Salt Lake City in hoger beroep. Met die uitspraak lijkt definitief het doek gevallen voor de Santa Cruz Operation Group (SCO). Het in de Verenigde Staten gevestigde bedrijf beweert al jaren dat het de intellectuele eigendomsrechten voor Unix van Novell heeft gekocht. SCO heeft een eigen Unix-variant, UnixWare, dat op het x86-platform draait.
In 2007 en 2008 oordeelde een rechter al eerder dat Novell de eigenaar was van Unix en SCO dit bedrijf 2,5 miljoen dollar was verschuldigd. Dat bedrag is de optelsom van achterstallige en onterecht door SCO geïnde betalingen voor royalties op Unix.
SCO ging in hoger beroep. Aanvankelijk met succes: in de zomer van 2009 bepaalde de rechter dat opnieuw moest worden onderzocht of SCO de rechten op Unix bezat. Nu lijkt alle hoop voor SCO vervlogen.
Controle over Linux
Het ultieme doel van SCO was om controle te verwerven over het opensourcebesturingssysteem Linux. Dat is deels gebaseerd op Unix-code, waar SCO dus rechten en patenten op claimt. IBM zou de schuldige zijn die de bewuste code heeft overgeheveld.
In de loop der jaren zijn er diverse rechtszaken aangespannen. Zowel door SCO tegen partijen als IBM en Linux-distributeur Red Hat, maar ook wederzijds. Daarnaast is ook Novell juridisch betrokken geraakt, juist vanwege de eigendomsrechten op Unix. De laatste jaren kreeg SCO tegenslag op tegenslag. Sinds oktober 2007 verkeert SCO op het randje van het faillissement.
Weer een wapen van Microsoft tegen de opkomst van Linux ontmanteld. Die desktopmonopolie gaat wel een keer wankelen.
@linux: je weet mss dat Microsoft linux al lang heeft omarmt, gezien de grootschalige samenwerking met Novell op linux gebied ??
Daarnaast is de desktopmonopolie door linux gecreeerd (gezien het feit dat het tot een paar jaar terug nogal gebruikersonvriendelijk was) en is Apple harder dan linux op weg om de desktopharten van gebruikers te stelen.
SCO Group is te vergelijken met het Nederlandse Begaclaim van Joep van den Nieuwenhuyzen. Caldera heeft een keer flink gewonnen van Microsoft en daarvan o.a. SCO gekocht, maar het bleef zich te veel richten op nieuwe juridische gevechten in plaats van de gebruikers. Er zijn honderden miljoenen doorheen gejaagd. De advocaten hebben er goed aan verdiend, verder zijn er uiteindelijk alleen verliezers.
Wie heeft nog baat bij een doorstart van lege huls SCO?