Vrouwelijke ict'ers voelen zich nog niet geaccepteerd. De meeste ict-vrouwen hebben het gevoel dat zij ongelijk worden behandeld ten opzichte van hun mannelijke collega's. Mannelijke ict'ers delen dit idee niet. Dit blijkt uit onderzoek van IT Job Board.
De vacaturewebsite onderzocht of er grote verschillen zijn tussen het salaris, de carrièrekansen en werkomstandigheden van vrouwelijke en mannelijke ict'ers. Aan het onderzoek werkten 245 ict'ers mee. Eenderde daarvan was vrouw en tweederde man. Aan het onderzoek van IT Job Board werkten 245 ict'ers uit Nederland en België mee. Een derde daarvan was vrouw en tweederde man. De kijk op de werkomstandigheden voor vrouwen verschilde nogal per groep.
Salarissen
Driekwart van de ondervraagde vrouwen heeft het idee dat hun salaris niet gelijkwaardig is aan dat van hun mannelijke ict-collega's. Daartegenover denkt 73 procent van de mannelijke respondenten dat er geen verschil is in salarissen.
Ook geeft tweederde van de ict-vrouwen aan een duidelijk verschil te merken in werkomstandigheden voor mannen en vrouwen. Tweederde van de mannen geeft daarentegen juist geen verschil te merken in werkomstandigheden.
Bijna alle ondervraagde ict'ers (96 procent) vinden het belangrijk dat er een goede mix van mannen en vrouwen is op de werkvloer. Ook geeft 95 procent van de mannelijke respondenten een vrouwelijke manager geen probleem te vinden.
Het is inderdaad een kwestie van hard schreeuwen wat de meeste vrouwen niet durfen/willen..
Daarom heb ik zelf behoorlijk hard geschreeuwd sinds mijn overstap in de ICT wereld en word ik inmiddels gewoon verglijkbaar betaald of zelfs beter dan mijn collega’s die wel een technische achtergrond hebben terwijl ik die niet heb.
Daarentegen zijn mijn prestaties vergelijkbaar of beter wat naar mijn mening het verschil rechtvaardigt.
Maar weet van veel vrouwen dat ze niet zo voor zichzelf opkomen en verwachten dat hun inzet wel wordt gezien.. Dus de uitkomst van dit artikel is daar geheel mee in lijn.
@vrouw
Aangezien ik niet kan nadenken voor een ander beperk ik mijn reactie inderdaad tot mijn eigen idee over het onderwerp. In mijn reacties bestaat naar mijn idee ook geen twijfel over het feit dat ik mijn idee over het onderwerp geef. Dat heeft niets met generaliseren te maken, ik kan gewoon simpelweg geen gedachtes lezen.
Wel grappig trouwens dat je me aanvalt (al heb ik geen idee waarom) terwijl je vervolgens redelijk dezelfde conclusie trekt
Tut, tut, tut, we voelen ons weer eens achtergesteld. Als vrouw in de ICT weet je dat je in een door mannen gedomineerde sector terecht komt. En ja, ik ben ook een vrouw in de ICT. Ik ben er succesvol en mijn salaris is hoger dan die van vriendinnen in de zorg (operatie assistentes).
Ik ben van mening dat vrouwen het zichzelf aandoen dat er verschillen zijn. Vrouwen dénken alleen maar dat ze anders behandeld worden en gaan vervolgens in een hoekje zitten huilen i.p.v. er iets aan doen.
Als vrouw heb je juist de kracht om uit te blinken in deze wereld, maak daar gebruik van!
Waarom zijn er nooit artikelen over achtergestelde mannen en alleen over vrouwen, heeft iemand zich dat al eens ooit afgevraagd?
@Itisme,
Dat kan verschillende oorzaken hebben, w.o.:
– mannen zijn niet achtergesteld;
– mannen willen het niet (laten) weten als ze merken dat ze achtergesteld worden.
– mannen zoeken gewoon een andere werkplek.
Martianen reageren nu eenmaal anders dan Venusianen.
@naomi
ik viel je niet aan, viel de mannen aan, maar lees dit natuurlijk weer dagen later dus was zeker niet mijn bedoeling!
Het is een bekend verhaal. Ik zit ook al jaren in de branche en kom geen stap vooruit. Mannelijke collega’s zien je als bedreiging en doen er alles aan jou geen kans te geven je te bewijzen door je geen rechten te geven om bepaalde klusjes zelf op te kunnen pakken. Het enige wat je vaak te horen krijgt: “het is vast te moeilijk voor je, stuur maar door naar een collega”. Jij bent in t bezit van de opleiding, maar praktijk kan je vergeten. Teamleider neemt je aan met de hoop jou de minder leuke klusjes, waar hij mee blijft zitten te geven, bijvoorbeeld het maken van instructies voor gebruikers in Word! Dan voegt ie nog een leuke opmerking toe van: ‘dat is ook computerwerk, vind jij toch leuk?!’. Soms wel te gek voor woorden.
Developer, ook ik dacht even dat je het sarcastisch bedoelde.
Ik vrees dat je echt kwaad bloed gezet hebt !
Een ict’er die minder verdient dat iemand in de zorg
zit bij een verkeerde werkgever of in een vakgebied waar het hem/haar aan competentie ontbreekt.
Dat neemt niet weg dat veel ict’ers inderdaad overbetaald en veel zorgverleners onderbetaald worden.
Wat de ict-dames betreft, zorg dan dat je beter bent dan je colega’s, dan kan dat welicht worden gewaardeerd.
Ik ben een vrouw, ik werk als programmeur bij een ICT bedrijf. Na afstuderen heb je te maken met een starter salaris omdat je ervaring moet opdoen. Het is geen 1700 bruto. Veel meer dan dat, om eerlijk te zijn.
Je wordt soms door je mannelijk collega’s onderschat. Maar zelf geniet ik van het moment dat ik vaak gelijk heb of dat mijn analyse zelfs beter is. Dat is het moment om te gaan opscheppen en ze een lesje te geven. In het algemeen, de werksfeer is veel leuker met mannen.
Ik wil graag met vrouwen delen dat ze niet hoeven te schreeuwen om gelijk salaris te krijgen. Nee pak het gewoon logisch aan. Feiten noemen, en weet hoe je jezelf kan verkopen. Geloof me dat brengt meer salaris en waardering. Wij vrouwen zijn ook sterk qua communicatie. Zorg dat je ook de schakel wordt binnen jouw team. Ik geniet van coderen maar ook van projecten starten en bedenken. Ontplooi je vaardigheden.