Wie veel kennis en ervaring van business-analyse heeft, zit de komende tijd gebeiteld. 70 procent van de cio's ziet het belang van business-analisten in hun organisatie namelijk toenemen. Ook ict'ers die zich bezighouden met ict-strategie, planning en architectuur worden steeds belangrijker in organisaties. Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek van Forrester onder 128 chief information officers (cio's).
Volgens de onderzoekers is het belang van de diverse ict-functies afhankelijk van de mate waarin ze bijdragen aan organisatorische veranderingen. Ook hangt het af van de manier waarop de werkzaamheden waarde aan het bedrijf toevoegen en overzicht bieden aan afdelingen die binnen de organisatie in hoger aanzien staan.
Functies op het gebied van business-analyse, planning en ict-architectuur voldoen daaraan. Andere werkzaamheden, zoals ict-hr, portfoliomanagement en financieel beheer, worden nog niet door iedereen geaccepteerd of worden nog als onvolwassen beschouwd. Daardoor achten veel respondenten deze functies minder belangrijk.
Interne kennis door eigen personeel
Het onderzoek toont ook dat werkzaamheden die lokale of interne kennis van zaken vereisen, vaak door eigen personeel worden uitgevoerd. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om financieel ict-beheer, ict-strategie, portfoliobeheer en ict-architectuur. Rond de 80 procent van de respondenten geeft aan dat internen dit werk verrichten.
Business-analisten en projectmanagers staan bovenaan de lijst van vacatures. Bijna 20 procent van de ondervraagde bedrijven zoekt een business-analist. Functies waarvoor specialistische kennis nodig is, huren de cio's relatief vaak in. Dat geldt niet als het om interne kennis gaat.
“Business-analisten en projectmanagers staan bovenaan de lijst van vacatures. Bijna 20 procent van de ondervraagde bedrijven zoekt een business-analist”
Wie weet is dit een leuke motivatie voor bedrijven om ZELF te gaan investeren in hun eigen personeel en zo en (ict) business analyst uit eigen gelederen te gaan voorbrengen?
Dan heb je metteen:
– al een vrouw,man uit je eigen business
– De persoon is reeds inhoudelijk bekend met de materie
– Zij, hij kan – na goede opleiding – nog computeren ook 🙂
– Minder kwetsbaar en afhankelijk van “kennis van buiten”
– Daardoor zeer goede kostenbesparing
– Zeer hoge Return on Investment
En … als toetje…verdwijnt de “gevreesde communicatie kloof” tussen business-management en het uitvoerende personeel, omdat je nu een persoon uit je eigen bedrijf hebt opgeleid 😉
Dus.. waar wachten we nog op?
Het bedrijfsleven word steeds slimmer en gaat alles voortaan alles zelf doen… Leidsche (of andere) Onderwijs Instellingen 🙂