De verkoop in de wereldwijde markt voor high performance computing-systemen (hpc) en mainframes daalde in 2009 met 11,6 procent. Leveranciers IBM en Cray deden in tegenstelling tot de rest juist hele goede zaken. Dit meldt onderzoeksbureau IDC.
De omzet in de wereldwijde hpc-markt bedroeg in 2009 ruim 8,6 miljard dollar. Dat is een daling van 11,6 procent, want in 2008 was dat nog 9,7 miljard dollar. Het aantal verscheepte units daalde met veertig procent, maar de verkoop van supercomputers die meer dan 500.000 dollar kosten steeg met 25 procent naar 3,4 miljard dollar. Hpc-systemen die meer dan drie miljoen dollar kosten waren in trek; de verkoop groeide met 66 procent naar 1 miljard dollar. De verkoop van systemen die maximaal 100.000 dollar kosten daalde met 33 procent naar 1,7 miljard dollar. IDC's hpc-specialist Earl Joseph voorspelt dat de markt dit jaar langzaamaan herstelt met een groei van vijf tot zeven procent per jaar.
Marktaandelen
IBM is marktleider in het supercomputer-segment met 45 procent. In de hele hpc-markt zag IBM zijn marktaandeel stijgen met 3 procent naar 29,3 procent. In 2009 haalde IBM in dit segment een omzet van 2,53 miljard dollar, dat is vergeleken met 2008 een kleine daling van 2,3 procent. HP staat op nummer twee en had te maken met een pittig jaar. De omzet daalde met 30,6 procent naar 2,47 miljard dollar. Het marktaandeel daalde met 10 procent naar 28,6 procent. Dell staat op nummer drie en zag de verkoop met 29,2 procent afnemen naar 1,1 miljard dollar. Het marktaandeel van Dell daalde met 3,2 procent naar 12,7 procent. Sun staat op nummer vier en zag zijn verkoop met 25 procent toenemen naar 350 miljoen dollar. Het marktaandeel van Sun daalde met 0,7 procent naar 4,1 procent. Op nummer vijf staat de Amerikaanse leverancier Cray uit Seattle die zijn verkoop zag stijgen met 56,7 procent naar 342 miljoen dollar. Cray zag zijn marktaandeel groeien van twee naar vier procent. Het succes van Cray is te danken aan het feit dat de bepaalde klanten niet hard zijn getroffen door de recessie en met een groot budget behoefte hadden aan nieuwe hpc-oplossingen.
Krachtigste supercomputer
Cray boekte verder een succes door de meest krachtige supercomputer te leveren genaamd Jaguar-systeem, die door The Oak Ridge National Laboratory in de Amerikaanse staat Tennessee wordt gebruikt. IBM staat nu op nummer twee met zijn Roadrunner-systeem dat in Los Alamos wordt gebruikt. Op nummer drie staat Cray weer met zijn Kraken-systeem dat door de US National Institute for Computational Sciences wordt gebruikt.