De komende tien jaar kan de Nederlandse overheid 7,5 miljard euro besparen als ambtenaren een kwart van hun werktijd vanuit huis werken. Dat berekent ict-dienstenbedrijf Capgemini. De onderzoekers verwachten dat de met thuiswerk gepaarde investeringen na ongeveer twee jaar zijn terugverdiend. Het gaat daarbij om kosten voor de infrastructuur en de (her)inrichting van werkplekken.
De dienstverlener adviseerde de overheid al in 2009 om zijn ambtenaren tenminste 25 procent van hun tijd te laten thuiswerken. Het onderzoek dat Capgemini nu presenteert, onderbouwt dit advies met berekeningen. Daarbij is niet alleen gekeken naar de 120.000 rijksambtenaren, maar ook naar de medewerkers van decentrale overheden en zelfstandige bestuursorganen.
Mobility Footprint
Bij de berekening van de opbrengsten van structureel thuiswerken gebruikten de onderzoekers een methode die ze eerder op hun eigen organisatie toepasten. Capgemini heeft zichzelf namelijk ten doel gesteld om zijn medewerkers vervoersarm te laten werken. De methode 'Mobility Footprint', resulteert in een berekening, waarin de kosten en opbrengsten van het thuiswerken worden gecombineerd met besparingen op vervoer over een periode van tien jaar.
Vervoersgedrag
De beoogde besparing van 7,5 miljard euro is berekend aan de hand van het huidige vervoersgedrag van ambtenaren van en naar hun werkplek. Daarbij is rekening gehouden met ambulante medewerkers, zoals inspectieteams en politieagenten, en de huidige inrichting van de huisvesting.
Kostenvoordelen
Indien in 2011 de ambtenaren 25 procent van hun tijd structureel thuiswerken, levert dat de overheid volgens Capgemini de volgende kostenvoordelen op:
Rijksambtenaren (123.000 medewerkers)
cumulatieve baten 1 miljard euro over vijf jaar
cumulatieve kosten 200 miljoen euro over vijf jaar
Rijksambtenaren + zelfstandige bestuursorganen (174.500)
cumulatieve baten 1,6 miljard euro over vijf jaar
cumulatieve kosten 300 miljoen euro over vijf jaar
Rijksambtenaren + zelfstandige bestuursorganen + openbaar bestuur (372.500)
cumulatieve baten 3,5 miljard euro over vijf jaar
cumulatieve kosten 700 miljoen euro over vijf jaar
De terugverdientijd ligt bij alle drie bovengenoemde varianten op twee jaar. Tot 2020 loopt de totale besparing op tot circa 7,5 miljard euro.
(Bron: 'Trends in Mobiliteit 2009 – speciale editie', Capgemini, maart 2010)
en hoe ga ik thuis werken?
Ik heb geen werkkamer (met 3 kinderen zijn alle kamers bezet)
Er moet af en toe gepoetst worden thuis; concentreren met een stofzuiger naast je valt ook niet mee
En 8u rustig werken valt ook tegen; de kinderen lopen ook regelmatig door het huis heen te rennen
Enne….naar wie gaat die besparing toe?
Ik neem aan naar de werknemer; die moet immers investeren in een goede thuiswerkplek toch?
Extra kosten voor thuiswerken? Wat voor kosten zijn dat dan? Met een laptop en een mobiel internet stick ben je klaar. Hoe de persoon het verder thuis inricht (vrije kamer, ergonomisch materiaal enz.) ligt aan hemzelf. Ik wil de gasten die gewoon in de tuin gaan zitten met de laptop niet de kost geven.
PaVaKe, ik neem aan dat je kinderen ook gewoon op school zitten? Dat de besparing naar jou toegaat kan je wel op je buik schrijven. Besparing van reistijd is jouw voordeel, althans volgens de werkgever 🙂
@Roger
Met een reistijd van 6 minuten fietsen (enkele reis) is de besparing op reistijd te verwaarlozen
En ja, mijn kinderen zitten op school, maar dat duurt geen 8 uur per dag / 5 dagen per week
En in de winter buiten zitten met m’n laptop zie ik niet zo te zitten. Waar ik op doel met de kosten voor thuiswerken zijn werkkamer+inrichting en energiekosten. Dit was vroeger als ik me goed herinner wel aftrekbaar.
Overigens heb ik privé wel een laptop, maar daar wil ik geen 40u per week achter werken; op mijn werk heb ik een desktop met ergonomisch toetsenbord en 2 schermen; werkt toch wel wat lekkerder.
Dat neemt overigens niet weg dat ik af en toe wel een dag thuiswerk, vooral als ik ongestoord wat documenten af wil kunnen maken.
Thuiswerken heeft op zijn tijd echt wel voordelen, maar persoonlijk geloof ik er niet in dat dit de heilige graal is. Dit hangt ook samen met het soort werk binnen de ICT wat je doet. Een tester kan thuis heel productief zijn als hij testdesigns moet maken bijvoorbeeld, maar voor het testen van bijvoorbeeld een copieerapparaat zal hij toch echt naar kantoorfabriek moeten gaan. En een team van softwareontwikkelaars kan heel wat meer van elkaar leren als ze bij elkaar zitten, dan wanneer ze allemaal vanuit huis hun bijdrage leveren.
Ik zie overigens wel een voordeel: de verleidelijke snacks in de kantine zal ik niet meer eten, en ook het gebak van jarige collega’s niet meer. Is wel beter voor m’n lijn 😉
Uiteindelijk hangt het af van de vraag of de betrokken manager echt inzicht heeft in wat zijn mensen doen. Zo niet, dan laat ie ze liever op een stoel in het kantoor zitten. Vrees dat dat ook de komende jaren het geval zal zijn aangezien er nogal wat managers zijn die nauwelijks weten wat medewerkers echt doen.
@Bob
Managers denken dat ze bij thuiswerkers minder controle hebben en staan om die reden thuiswerken vaak niet toe.
Dat ze liever iemand op kantoor zien zitten is misschien waar maar wel onzinnig. Je wordt niet betaald voor je aanwezigheid aldaar maar voor de productiviteit die je levert. Dat kan net zo goed (of beter) vanaf huis.
Thuiswerkers zijn vaak beter gemotiveerd dan kantoormedewerkers. Ze werken dus vaak ook harder om de schijn van minder productief zijn maar te vermijden.
Een laptop/telefoon, bureau, stoel e.d. zijn vaak prima te regelen, daar bestaan vergoedingsregelingen voor.
Ook kan het bedrijf je een vergoeding voor energie/verwarming toekennen. Kortom: thuiswerken is voor mij een aanrader. Bijkomend voordeel zijn ook nog minder files, minder in het vervelende openbaar vervoer zitten enz.
De efficiency van het ambtenarenapparaat moet omhoog. Thuiswerken is dan echt nog een stap te ver.
Ik ben benieuwd waarom de terugverdientijd 2 jaar is. Over welke investeringskosten hebben we het?
Mark@
Dat is waar, merk het zelf ook vaak dat op het moment dat je even de muziek opzet het concentratieverlies een stuk minder is. Dat zal helemaal gelden in een drukke omgeving.
Dus ook ik zie wel brood in thuiswerken, vanuit je eigen plek in een omgeving die jij lekker vindt. Het leuke is dat er nog zo weinig bedrijven hier echt mee bezig zijn (of valt dat wel mee?)
Toch kreeg ik onlangs een filmpje rond dit onderwerp toegestuurd, die ik wel erg leuk vond. Het is een filmpje van Getronics waarin ze ‘het einde van de kantoor tijd’ laten zien. Ik heb hem hieronder even toegevoegd:
http://tinyurl.com/eindevandekantoortijden
Ik lees na aanpassingen ???
Wonen de ambtenaren of zo in plaggehutten.
Het enige wat nodig is is een labtop een stoel en tafel, en af en toe een kop koffie.
Er is echt niet meer nodig, maar ik vrees dat deze mensen weer stoelen gaan declareren buro’s printers enzovoorts.. Daar moet eens een einde aan komen aan dat soort oplichting, als je huis niet als een werkplek kan dienen dan is er iets mis met hoe je je huis hebt ingericht. En dat is je eigen schuld.
En anders bij de kringloop een stoel van 25,- en je bent klaar. en anders ga je maar op de grond zitten, of blijf in bed liggen te telewerken. Da’s helemaal veilig.
Het zou overigens wel een verademing zijn voor het file leed als er eens geen ambtenaren op de weg waren, dan krijgt de rest van nederland kans om te werken. en ’s octhends op normale tijden op te staan en nog wat van de dag te genieten. (want van al dat ge-ouwehoer, en de kosten komt nederland nog eens diep in het rood, gewerkt moet er worden!!, weg met die pennelikkerij)