Telecomdienstverlener KPN mag zijn Belgische grootzakelijke vaste-netdivisie verkopen aan Mobistar. Dat heeft de Belgische Raad voor de Mededinging op 25 maart 2010 bepaald. Mobistar betaalt er 65 miljoen euro voor. De verkochte divisie biedt vaste telefonie aan grote ondernemingen. Ook het glasvezelnet dat KPN eerder van Tele2/Versatel kocht, komt in handen van Mobistar. 135 medewerkers verhuizen naar hun nieuwe werkgever.
De twee telecombedrijven maakten de overnameplannen eind november 2009 bekend. KPN blijft in België actief op de markt voor vaste en mobiele telefonie voor consumenten en voor het midden- en kleinbedrijf. Ook blijft dienstendochter Getronics België in handen van KPN.
De partijen spraken af dat KPN zijn klanten in het mkb en op de consumentenmarkt met hulp van Mobistar kan blijven bedienen van diensten als internettelefonie (voip) en breedband. Ook zal Mobistar het groothandelsaanbod van KPN België gedurende achttien maanden behouden. Het gaat daarbij om de contracten die KPN sloot met andere telecomaanbieders die op hun beurt eindgebruikers bedienen.
Onder die voorwaarde heeft de mededingingsautoriteit ingestemd met de overname. Daardoor blijft namelijk concurrentie op de groothandelsmarkt voor breedbandtoegang bestaan, is de redenering.
Falende liberalisering
Telecomreus KPN heeft geen fiducie in de werking van de Belgische zakelijke telecommarkt. Een teleurgestelde bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer zei begin 2009 al dat hij zich vooral stoort aan de falende liberalisering van de Belgische breedbandmarkt. Daar heeft KPN ruim 130.000 dsl-klanten, waarvan negenduizend zakelijke.
De zakelijke markt is nog slechter, zei de topman. Belgacom is volgens hem de grote boosdoener. Dat staatsbedrijf rekent hoge kosten voor toegang tot zijn telefoonnetwerk waarover de gesprekken lopen. Volgens Scheepbouwer heerst in Wallonië een waar Belgacom-monopolie en in het noorden een monopolie van Telenet en Belgacom. Overigens werd KPN in het verleden door sommige Nederlandse marktpartijen van dezelfde praktijken beticht.